Babacan: 10 senede 1 trilyon dolarlık GSMH hayal değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2005 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "10 sene içinde 1 trilyon dolarlık GSMH Türkiye için hayal değil, çok gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef" dedi.

Babacan, 4. Sanayi Kongresi'nde yaptığı "AB'ye Üyelik Sürecinde Türkiye Ekonomisi" konulu konuşmasında, Avrupa Komisyonu'nun son ilerleme raporunda ilk kez Türkiye'de işleyen bir piyasa ekonomisi olduğunun zikredildiğini hatırlatarak, "Türkiye'nin bugün taşı toprağı, her bir şirketi, fabrikası daha değerli. Türk insanı artık daha zengin" dedi.

Ekonominin geldiği noktada artık yerli-yabancı sermayeden değil, küresel ve uluslararası sermayeden bahsedildiğini vurgulayan Babacan, yasal yollardan kazanılıp, yasal yollardan hareket ettiği sürece sermaye arasında herhangi bir ayrım yapmadıklarını söyledi.

Babacan, Türkiye'nin AB müzakerelerini bitirdiğinde GSMH'nin 1 trilyon dolar civarında olacağını, bunun da Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden birini oluşturacağını söyledi.

Babacan, genç nüfusa sahip böyle bir Türkiye'nin Avrupa'ya çok şey katacağını vurgulayarak, "Diyeceksiniz ki (bu 1 trilyon dolar nereden çıktı. Şu anda 350 milyar dolardayız. Buna nasıl varacak?). Hesabı basit; ortalama yüzde 6-7 büyüme hızıyla bu zaten 10 yılda ikiye katlanacaktır. Ayrıca kayıtdışılık azalacaktır. Üstelik GSMH hesaplama metotları AB ile uyumlaştırılacak ve çok ciddi değişiklik olacak. Bütün bunları dikkate aldığımızda 10 sene içinde 1 trilyon dolarlık GSMH, Türkiye için hayal değil, çok gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef"dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber