İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kişiye özel doçent kadrosu ilanına iptal kararı

İstanbul 5. İdare Mahkemesi doçentlik kadrosu ilanında yer alan bir şartın kişiye özel olduğunu belirterek iptaline karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Şubat 2013 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kişiye özel doçent kadrosu ilanına iptal kararı

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında açık bulunan doçentlik kadrosu için ilana çıkılmış ancak ilan şartları arasına "Doçentliğini Coğrafya Eğitimi alanında almış olmak. Siyasi Coğrafya ile ilgili eserleri bulunmak" şartı yazılmıştır. Bu şart nedeniyle de, coğrafya eğitimi alan bir kademisyen kadroya atanmış, sosyal bilgiler eğitimi alanında çalışan akademisyenler ise başvuramamıştır. İlgili kadroya coğrafya alanında eğitim alan akademisyenin atanması üzerine dava açılmış ve mahkeme heyeti davayıcı haklı bulmuştur.

2547 sayılı Kanunun ilgili hükmü şu şekildedir:

"Doçentliğe atama:
Madde 25 -
a) Bir üniversite biriminde açık bulunan doçentlik kadrosu, rektörlükçe, isteklilerin başvurması için ilan edilir. Müracaat eden adayların durumlarını incelemek üzere rektör tarafından varsa biri ilgili birim yöneticisi, en az biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör tespit edilir. Bu profesörler, adaylar hakkında ayrı ayrı mütalaalarını rektöre bildirirler. Rektör, bu mütalaalara dayanarak, üniversite yönetim kurulunun görüşünü de aldıktan sonra atamayı yapar.
b) Doçentliğe atamada aşağıdaki şartlar aranır:
(1) Doçentlik unvanını almış olmak,
(2) (Mülga)
c) Üniversiteler, doçentlik kadrosuna atama için, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler."

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme Ve Atanma Yönetmeliğinin 2. maddesinde "İlgili Yasa ve Yönetmelik hükümleriyle öngörülen koşulların yanısıra; doçentliğe atama ile yardımcı doçentliğe ve profesörlüğe yükseltme ve atamalarda ilan edilen bir kadroya başvurabilmek için yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun bulunan asgari kriterleri sağlamak zorunludur" hükmü yer almaktadır.

Bu hükme dayanılarak her bir üniversite Öğretim Üyeliğine Yükseltilme Ve Atanma Yönergesi çıkarmaktadır.

Aşağıda tam metni verilen olayda, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında açık bulunan doçentlik kadrosu için ilana çıkılmış ancak ilan şartları arasına "Doçentliğini Coğrafya Eğitimi alanında almış olmak. Siyasi Coğrafya ile ilgili eserleri bulunmak" şartı yazılmıştır.

3 hakimli Mahkeme heyeti bu şartın ilgili anabilim dalının hangi akademik ihtiyacından kaynaklandığının, somut bilgi ve belgelerle ispatlanmadığını belirtmiştir. Yine mahkeme heyeti söz konusu bu şartın hangi surette akademik standartları yükselteceği, üniversitenin eitim ve öğretimine nasıl katkıda bulunacağının davalı idarece izah edilmediğini belirtmiştir.



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber