Öğrenci devamsızlıklarının sorumlusu MEB'dir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2013 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrenci devamsızlıklarının sorumlusu MEB'dir

Öğrencilerin okula devamlarını sağlamak Bakanlığın, Milli Eğitim Müdürlüklerinin, Okul Yöneticilerin, Öğretmenlerin ve Velilerin ortak yükümlülüğüdür.

Öğrenci Devamsızlığının ortadan kaldırılabilmesi, tüm paydaşların devamsızlık nedenlerini gidermeye yönelik ortak girişim ve çabaları ile mümkün olabilir.

Bu sorunun en önemli çözüm yolu öğrenci devamsızlık yaptığında velisinin anında bilgilendirilmesidir.

Bakanlık bu konu da çok kapsamlı bir çalışma yapmış, öğrencilerin okula devamsızlıklarını takip etmek amacıyla hazırladığı ''Aşamalı Devamsızlık Yönetimi'' kapsamında; “Çocuk bir gün özürsüz devamsızlık yaptığında telefonla arayarak ve/veya velisiyle yüz yüze görüşerek bu durumu velisine bildiriniz. Eğer telefonla ulaşılamadıysa kısa mesaj, elektronik posta veya başka imkânlarla haber gönderiniz.” emrini vermiştir.

Okul yöneticileri bu ''Aşamalı Devamsızlık Yönetimi'' sürecinden öncede zaten E-Okul “Günlük Devamsızlık Girişleri” ekranında “Raporlar” bölümünde bulunan E-Okul Rapor Kaydetme (Export Report) kısmından günlük devamsızlık raporu alarak bu raporu öğrenci velilerinin cep telefonları mesaj atmak için kullandıkları programa aktararak her gün velilerin telefonlarına mesaj atarak (Okul aile birliği mali kaynaklarını kullanarak.) devamsızlık yapan öğrenciyi bildirmekteydiler. Öğrenciler ise ya kendi telefonlarını ya da sahte telefon numarası vererek bu işlemden kurtulmaya çalışmaktaydılar.

Fakat Bakanlık Nisan 2012 tarihinden itibaren E-Okul Rapor Kaydetme (Export Report) kısmını devamsızlık için kaldırmıştır.

Bakanlık bu süreçte “VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ SMS SERVİSİ” sistemine geçmiş bu MEB Mobil Bilgi Servisi ile tüm öğrenci ve öğrenci velileri e-Okul yönetim sisteminde yer alan öğrenci bilgilerine tüm GSM Operatörlerinde ÖĞRENCİ TC KİMLİK NUMARASINI yaz 8383’e göndererek SMS ile de ulaşabileceklerdir.

Dananın kuyruğu da burada kopmuştur. Okul yöneticileri tarafından E-Okuldan elde edilen raporla tüm öğrenci velilerine ücretsiz verilen devamsızlık bilgilendirme hizmeti GSM Operatörlerince verilen hizmet nedeniyle sadece bu servise kayıt olan öğrenci velilerine ücretli olarak gönderilmiştir.

SMS servisine kayıtlı bulunan veli sayısı oldukça azdır. Bu nedenle öğrencisinin devamsızlık yaptığını veli ancak okula ihbarname geldiğinde oda ihbarnameye çocuğundan önce kendisinin ulaşması halinde öğrenebilmektedir.

Geçen yılın birinci eğitim-öğretim dönemindeki devamsızlık oranları ile bu yılın devamsızlık oranlarına bakıldığında devamsızlık oranların yüzde yüz artığı görülecektir.

Bunun farkına varan için birçok İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Başarısızlık ve Devamsızlıktan Kaynaklanan Okul Tekrarlarını Azaltma” projeleri başlatmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının devamsızlık istatistikleri konusunda 2011-2012 eğitim öğretim yılının birinci dönemi ile 2012-2013 eğitim öğretim yılının birinci dönemini karşılaştırması ve sorunun neden kaynaklandığını araştırması gerekmektedir.

Bu devamsızlık nedenlerinden biride serbest kılık-kıyafet olmuştur. Okul forması ile okula gelip okulu kıran bir öğrenci rahatça sağda solda vakit geçiremeyeceğinden serbest kılık-kıyafet neticesinde devamsızlık oranları da artmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının GSM Operatörlerinin Veli bilgilendirme SMS servisine kaç velinin abone olduğunu açıklaması gerekmektedir.

Okul yöneticilerin öğrenci velilerine rahatlıkla mesaj atabilmesi için Bakanlığın acilen E-Okul Rapor Kaydetme (Export Report) kısmını devamsızlık için aktif hale getirmesi gerekmektedir.

Okul yöneticilerimizin bu konuda yaşadıkları sıkıntıları yorum olarak yazmalarında fayda bulunmaktadır.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber