'Döner Sermaye'nin Kesileceği Haberleri Yanlış Çıktı

Anayasa Mahkemesinin 2005 yılı Bütçe Kanununun bazı hükümleri hakkında verdiği yürürlüğü durdurma kararı, başkanvekili Haşim Kılıç tarafından kamuoyuna açıklanmış, bu açıklama ise AA tarafından medyaya 29.11.2005 tarihinde haber olarak geçilmişti. Bu haberde sağlık personeline döner sermaye verilmesine olanak tanıyan, Bütçe Kanunun 37/d bendi hakkında da yürürlüğü durdurma kararı verildiği belirtilmekteydi.... Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Aralık 2005 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu haber sonrasında memurlar.net olarak ek bir açıklama yapmamıştık. Zira haber çok net değildi ve mahkeme kararı Resmi Gazetede yayımlanmamıştı.

Ancak, önce Türk Sağlık Sen konuya ilişkin geniş bir değerlendirme yayımladı.
Sonra İstanbul Tabip Odası
ve daha sonra da Türk Tabipler Birliği...

Türk Sağlık Sen'in açıklaması kararın teknik olarak değerlendirmesini içermekte olup, oldukça güzel hazırlanmıştı. Bu nedenle bu açıklamaya sitemizde de yer verdik... Ancak İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği, aynı kalem tarafından hazırlanmış bir metni sadece kendilerine uyarlayarak, siyasi bir açıklama yapmışlardı. Oda ve Birlik açıklamalarında şu görüşlerinde yer vermişti:

"Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı asıl amacı hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını düzeltmek değil, hastaneleri işletmeye dönüştürmek olan uygulamanın yasal dayanağının ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor.
Sağlık Bakanlığı'nın Anayasa'ya uygun bir yasa yapma konusundaki bütün basiretinin bu kadar mı olduğu, yoksa Anayasa Mahkemesi'nden dönecek bir düzenlemenin bilinçli olarak mı tercih edildiğinin ayrıca değerlendirilmesi gerekiyor."

Görüldüğü gibi açıklamalar o derece sertki hükümet basiretsizce davranmakla suçlanıyordu.

Sendika ve birlik ve odalar tarafından yapılan açıklamalar medyada da yer bulunca tüm sağlık personeli tedirgin oldu ve gelen sorular üzerine memurlar.net olarak 09/12/2005 tarihinde manşetten "Döner Sermaye İptali, Ne Anlam İfade Ediyor" haberini yayımladık.

Ancak, Anayasa Mahkemesinin kararı hiç beklenmedik bir şekilde 10/12/2005 tarihli Resmi Gazetede açıklandı.

Karar açık ve netti... Döner sermaye ödenmesine esas Bütçe Kanunun 37/d bendi iptal değil istenen yürürlüğü durdurma talebi red edilmişti. Yani döner sermaye ödemesinin şu an için Bütçe Kanunu ile düzenlemesinde bir hukuka aykırılık görülmemişti.

Özetle, yayımlanan AA haberi, hem Türk Sağlık-Sen'i hem çok sert bir açıklama yapan ve hükümeti basiretsizlikle suçlayan İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliğini, hem tüm yazılı ve görsel basını hem de sitemizi yanıltmıştır.

Tüm ziyaretçilerimizden, kendi adımıza, 09/12/2005 tarihinde AA, sendika, birlik ve odaların yayımladığı haberler üzerine ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yayımladığımız haberden dolayı özür dileriz.

Memurlar.net

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber