ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 1: İkinci Kez Yerleşme

Haber Giriş : 02 Aralık 2003 03:24, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:42
ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 1: İkinci Kez Yerleşme

ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 1

İlki 1999 yılında yapılan DMS sınavı ve bu sınava ilişkin yerleştirmelerde, herhangi bir kadroya yerleştirilen adayın ismi sınav kütük listesinden çıkarılmakta idi. Bu yolla bir adayın ikinci bir defa memurluk yerleştirmelerine katılmasının önüne geçilebiliyordu.

Ancak, memurluk yerleştirme işlemlerinin Devlet Personel Başkanlığından alınarak ÖSYM'ye verilmesi ile beraber bu uygulamadan vazgeçildi. Yeni uygulamada, örneğin 95 puanla Maliye Bakanlığına memur olarak yerleşen aday, daha sonra ikinci bir kez daha yerleştirmelere katılabilmekte ve örneğin bu kez Bayındırlık Bakanlığına yerleşebilmektedir.

Bu durumda şu sorunlarla karşılaşılmaktadır.

1- Örnekte de belirtildiği üzere, kişinin ilk ve ikinci yerleştiği kadrolar 657'e tabi memur kadrosu ve bahis konusu olan kişi aday memur ise, (aday memurken başka kurumlara nakil yapılmaz.) muvafakat yoluyla olsa dahi nakil yapılamadığından ikinci yerleşilen kadro boş kalmaktadır.

2- Bazen kadrolardan ilki memur ikincisi sözleşmeli personel pozisyonu olabilmektedir. Bu halde kişi istifa etme hakkına sahip olduğundan istifa ederek sözleşmeli personel pozisyonuna geçmektedir. Örneğin Maliye Bakanlığında memur iken, ikinci yerleştirmede TEDAŞ'a teknisyen olarak atanmaktadır. Ancak bu durumda da, ilk kurum, ihtiyacı olan kadroda boşalma olduğu için yeniden sıkıntıya düşmektedir.

3- Hepsinden önemlisi bu olaylar nedeniyle bir çok kadro boş kalırken, binlerce aday, mağdur duruma düşmektedir.

Tüm bu sıkıntıların önlenmesi KPSS'ye ilişkin usul ve esaslara "Aynı puanla bir kez yerleştirme işlemlerine katılınabilir." hükmünün eklenmesi ile çözümlenebilecekken; Yazıkki, ne olayın hukuki boyutunu takip etmekle sorumlu kuruluş olan Devlet Personel Başkanlığı müdahelede bulunmayı istemekte, ne de ÖSYM bu tür bir değişikliği yaparak sorunu çözmektedir.

Konudan mağdur olan adayların bir dilekçe ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN'e başvuruda bulunmaları sorunun çözümü açısından yararlı olacaktır.

Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'in adresi şu şekildedir:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı
Sayın Mehmet Ali ŞAHİN
Ankara


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber