İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 2: Bölüm Sınırlamaları

Haber Giriş : 02 Aralık 2003 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 2: Bölüm Sınırlamaları

ÖSYM'nin KPSS yerleştirmelerinde yaptığı bir diğer yanlış ise kadro açıklamaları bölümünde sadece belirli bölüm isimlerini sayması ve bilgisayar programının bu bölüm dışındaki mezunların adayların tercihlerini dikkate almamasıdır. Örneğin, Mühendis kadrosuna yapılacak atamalarla ilgili şartlar kısmında "Fakültelerin Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu olmak" ibaresi yer almakta, bu ibareden dolayı Elektronik Mühendisi unvanını alan örneğin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunlarının tercihleri dikkate alınmamaktadır. ÖSYM buna benzer bir nedenden dolayı 2002 yılında yaptığı yerleştirmelerden birini iptal etmiş olmasına rağmen bölüm sınırlaması sorunu hala devam etmektedir. Bu konu ile ilgili bir diğer örnek de Bilgisayar Mühendisliğine ilişkindir. Örneğin Mühendis kadrosu için sadece "Fakültelerin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olmak" ibaresi yer almakta, bu ibareden dolayı da Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği veya Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği gibi Bilgisayar bölümü mezunlarının tercihleri dikkate alınmamaktadır. Burada vahim olan husus ise bu hatanın ÖSYM tarafından önümüzdeki günlerde yapılacak yerleştirmelerde bir kez daha tekrarlanacak olmasıdır.

Bu konudaki bir diğer husus ise KPSS Yerleştirme Kılavuzlarında "Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde sadece bir öğrenim kurumu ve bölümü belirtilmiş ise, diğer öğrenim kurumlarının aynıbölümlerinden mezun olmuş bulunmaları da yeterlidir" hükmü sürekli olarak yer almasına rağmen bu hükme hayatiyet kazandırılamamasıdır.

Bu bağlamda yapılması gerekli olan düzenleme şu şekilde olmalıdır: Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 43'üncü maddesinin (b) bendinde "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." yer alan hüküm gereğince hangi unvanların eşdeğer olduğuna YÖK karar vermektedir. Bu çerçevede, ya bölüm sınırlamasının ÖSYM'deki bilgisayarlarda kontrolünü içeren uygulama kaldırılmalıdır. Böylece, bu kontrol, yerleştirme yapılan kuruma bırakılmalıdır. Çünkü bu halde hangi bölümün hangi bölüme denk olduğu konusunda YÖK'ten görüş alma imkanı vardır. Veyahuttta YÖK'ün şeffaf olması, denk bölümler konusunda aldığı kararları kamuoyuna açıklaması ve ÖSYM'nin buna dayalı bir yerleştirme işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir. Yerleştirme işlemlerini 200 ve 2001 yıllarında yürüten Devlet Personel Başkanlığı bu sorunu, bölüm sınırlaması uygulaması yapmayarak çözüyordu. Böylece, kontrol işi yerleştirme işlemi yapılan ilgili kuruma bırakmaktaydı.

ADAYLARIN YAPMASI GEREKENLER
Yukarıda anlatılan türden bir bölüm sınırlamasına maruz kalan ve bu nedenden dolayı yerleşemeyen adayların önce ÖSYM'ye bir dilekçe ile başvurmaları, alacakları olumsuz yanıt üzerine de (60 gün içinde cevap verilmemesi de olumsuz yanıt sayılmamaktadır) İdare mahkemesinde ÖSYM aleyhine dava açması gerekmektedir. Bu konuda idare hukuku alanında yetkin bir avukat ile görüşülmesi yararlı olacaktır.

Uygulamadan mağdur olan adaylar www.memurlar.org adresinde yer alan KPSS-B Forum başlığını haberleşmek için kullanabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber