Yapılacak Son Yerleştirme Bağlamında KPSS'ye İlişkin Son Değerlendirme

Haber Giriş : 04 Aralık 2003 08:01, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:39
Yapılacak Son Yerleştirme Bağlamında KPSS'ye İlişkin Son Değerlendirme
Yapılacak Son Yerleştirme Bağlamında KPSS'ye İlişkin Son Değerlendirme

Dört gündür KPSS Yerleştirmelerinde yaşanan hukuki yetersizlikleri açıklamaya çalışıyoruz. Bunu açıklarken, ÖSYM'ye özel bir vurgu yapmamızın sebebi, bu kurumun, sadece verilen talimatları uygulamakla sorumlu bir kurum olmaktan çıkarak, bizzat bazı hukuki konularda da kendi başına çözüm üretmeye çalışmasıdır.

Daha önce de bir kaç kez belirttik. KPSS Yerleştirmesi hukuki bilgi gerektiren ve tek bir kurumun sorumluluğu altında yürütülmesi gerektiren bir yerleştirmedir.

KPSS yerleştirmeleri hukuki bir yerleştirme olduğu için ÖSYM tarafından bugüne kadar yapılan tüm yerleştirmelerde yanlış yapılmış ve bu yanlış ÖSYM tarafından da itiraf edilmiştir. Ve ne yazıkki önümüzdeki günlerde yapılacak yerleştirmelerde de yanlış yapılacaktır.

Olayın vahimi ise bayan adaylardan birinin yargı yoluna gitmesi halinde yapılacak son yerleştirme işlemi hakkında mahkemelerce, yürütmeyi durdurma kararı verilebilir. Bu olay ilk olacaktır. Zira daha önceki hiç bir yerleştirme işleminde bir adayın tercihi (cinsiyet, yaş, askerlik, bölüm/alan kısıtlaması) bilgisayar programında kontrol edilmemekteydi. Kontrol, yerleştirme işlemi yapılan kurumca yapılmaktaydı. Bilgisayarca yapılan kontrol işleminin; cinsiyet, askerlik, yaş, bölüm sınırlaması gibi konuları kapsaması ÖSYM tarafından getirilmiştir.

Dolaysıyla herhangi bir adayın bu gerekçeden dolayı mahkemeden yürürlüğü durdurma kararı alması halinde hem ÖSYM hem Devlet Personel Başkanlığı hem de Başbakanlık sıkıntıya düşecektir. Bu konuda daha önce yaşanan benzer bir sorunla ilgili olarak MEB tarafından 2002 yılında yapılan 5.750 kadroluk öğretmen yerleştirmelerine bakılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber