Öğrenim ve Katkı Kredisi Mağdurları, Af Değil Erteleme İstiyor

Bu ülkede mahkumdan hırsıza, banka boşaltanlardan prim borçlularına kadar herkese af çıktı. Sadece öğrenim ve katkı kredisi borcu olanlara hariç... Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir soru önergesine verdiği cevapta 253 kişiye icra takibi başlatıldığını açıklamıştı. Bu derece önemli bir sosyal sorun olmasına ve yüzlerce öğrenci tarafından yaşanmasına rağmen, yaşanan acıları ne Sayın Albayrak duymakta, ne muhalefet partisi milletvekilleri ilgilenmektedirler.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2005 09:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te kredi ödemelerinin işsizler için ertelenmesine yönelik olarak iki adet manşet haberi 2005 yılının Ocak ve Şubat aylarında yayımlamıştık... "İşsiz Olanlar İçin Öğrenim ve Katkı Kredi Borçları Ertelensin..." başlıklı haberimizde ziyaretçilerimizin taleplerini yazılı olarak Kredi ve Yurtlar Kurumuna veya Milli Eğitim Bakanlığına iletmelerini önermiştik... Ancak, Şubat ayından bu yana hiçbir yeni gelişme olmamıştır. Kurum Genel Müdürü Sayın Albayrak dahi sorunu görmezden gelmiş ve hiçbir olumlu açıklama yapmamıştır.

Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Kanun Teklifi Gündeme Alınsın 15.02.2005
İşsiz Olanlar İçin Öğrenim ve Katkı Kredi Borçları Ertelensin... 17.01.2005


Soruna ilişkin hala yeterli kamuoyu oluşturulamamıştır. Bunda işsiz arkadaşların soruna duyarsız olmalarının payı büyüktür.

Diğer yandan, Pazar günü, ATO Başkanı Sayın Sinan Aygün tarafından bu konuya ilişkin bir açıklama yapılmış ve "Öğrenim kredisi borçları yeniden yapılandırılsın" denilmiştir.

Bu tür talepleri canlı tutmak, sorunları kamuoyuna intikal etmektedir. Burada her bireye görev düşmektedir.

Memurlar.net olarak, bir kez daha, soruna dikkat çekmek amacıyla sitemize gönderilen bir iletiyi yayımlıyoruz.


İŞTE MEMURLAR.NET'E YAPILAN ÇAĞRI

Hepinizin haberdar olduğunu düşündüğüm öğrenim ve katkı kredisi geri ödemelerindeki hengameye sizlerin öncülüğünde bir çözüm bulabilmek ve bir insiyatif oluşturabilmek.

Henüz geri ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyecek olan benim gibi yüzlerce genç bir başlarına hareket ettiklerinde KYK duvarına çarpmaktadır, yüksek lisans öğrencisi olmama rağmen geri ödemelere zamanında başlamam gerektiği söyleniyor, el insaf bu devlet kurumu tefecimidir ki beni faiz ile tehdit edip korkutmaya çalışmaktadır.

Benim durumumda olanlar borçlarının affedilmesini değil resmi ve sigortalı bir işe girene kadar bu borçların ertelenmesini istemektedirler.

Malum Türkiye şartlarında üç ayda bir defaya mahsus 450-500 milyon liralık taksidi hiç bir yan geliri olmayan işsiz gençler nasıl ödesin, külliyen ödemesin demiyoruz ama ertelensin ve gergin ortam yumuşatılsın.

Tecrübelerimizden ve gözlemlerimizden biliyoruzki bu ülkede bir şikayet dillendirilmeye başlandığında muhattap kişi ya da kurumlar gerekli açıklamaları ya da gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Bunun böyle olduğuna inanmak istiyoruz.

Borç ödemelerini geciktirenler ve ödeyemeyenler faiz ve hacz ile cezalandırılmaktadır. Bu tip durumlar medyaya yansıdığında Milli Eğitim Bakanı bunun böyle olmadığını, bu uygulamalara tabii olanların iş adamları olduklarını söylemektedir. Faiz uygulanması maalesef gerçektir ve izlenimlerime göre bir çok genç bu durumdan mağdur olmuştur. Bu tip mağduriyetlerin artmasını önceden engellemek ve durdurmak mümkündür.

Henüz çalışmayanların ve ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyenlerin borçları ertelensin (silinmesin) ama ertelensin!

Bunun için ancak Kredi Yurtlar Kurumunun Yönetmelik değişikliği yapması gerekir. Yönetmelik değişikliği ise yönetim ve genel kurul kararı gerektirir.

Benim sizlerden dileğim Memurlar.net platformunun benim durumumda olan kişilerin şikayetlerinin, dileklerinin ve görüşlerinin değerlendirildiği dolayısıyla oluşacak olan kamuoyu isteklerinin KYK tarafından alınmasına yardımcı olmanız olacaktır. Bu mantıksız uygulamayı değiştirmek ve olası mağduriyetleri engellemek hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili önceden yapılmış haberleri ve güncel iletileri baş sayfaya taşımanız ve güncel bir forum oluşturulmasını sağlamanız bu işin çözümlenmesini sağlamak için çok önemli bir adım olacaktır kanaatindeyim.

İyi çalışmalar..

Not: 1998 - 2004 yılları arası lisans öğrenimim sırasında hem burs hem de katkı kredisi kullandım. 2004 senesinde yüksek lisansa başlamama rağmen lisans öğrenimimi bir öğretim yılı uzattığım için borç ödemelerimi yüksek lisans bitimine erteleyemiyormuşum. Hem öğrenci olmamdan hem de işsiz olmamdan dolayı bu borcu ödeyemeyeceğim. Taksitler hükümsüzdür!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber