Uzman ve müfettiş yardımcılığı süresi 2 yıla indiriliyor

Bakanlar Kurulunun Meclise sevk ettiği tasarıya göre uzman ve müfettiş yardımcılığı mesleğinde önemli değişiklikler yapılıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Mayıs 2013 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzman ve müfettiş yardımcılığı süresi 2 yıla indiriliyor

Uzman yardımcılığı 2 yıla indiriliyor, tez kalkıyor

Bakanlar Kurulunca hazırlanan ve 657 sayılı Kanunda değişiklik öngören tasarı Meclise Sevk edildi.

1- UZMAN YARDIMILIĞI SÜRESİ 2 YILA İNDİRİLİYOR

Tasarının birinci maddesine göre, daha önce 3 yıl olarak uygulanmakta olan uzman yardımcıllığı süresi 2 yıla indirilmektedir. Ayrıca bu düzenleme, müfettiş, denetçi, kontrolör, denetmen ve aktüer yardımcısı kadrolarında bulunanlar hakkında da uygulanacaktır.

2- TEZ HAZIRLAMA ZORUNLULUĞU KALDIRLIYOR

Ayrıca uzman yardımcılarının tez uzmanlığa atanabilmek için tez hazırlama zorunluluğu kaldırılmaktadır.

3- ÖZEL DURUMLAR HARİÇ YABANCI DİL ŞARTI ARANMAYACAK

Yapılan bir diğer düzenleme ise yabancı dil şartı aranmaması yönündedir. Sadece hizmet gerekleri dikkate alınarak ilgili tüzük veya yönetmeliklerinde düzenlenmek kaydıyla ihtiyaç duyulan diller ve düzeylerde yabancı dil şartı aranabilecektir.

4- ŞUAN ÇALIŞANLARIN DURUMU

Şuan çalışmakta olan yardımcılar geçici hükümler uyarınca yeni hükümlere tabi olacak.

İŞTE TASARININ İLGİLİ MADDELERİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Adalet Uzman Yardımcılığı, Millî Savunma Uzman Yardımcılığı, İçişleri Uzman Yardımcılığı, Dışişleri Uzman Yardımcılığı, Yükseköğretim Kurulu Uzman Yardımcılığı ve Bakanlar Kurulunca belirlenen bakanlık bağlı kuruluşlarının uzman yardımcılığı için” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, beşinci ve altıncı fikralan aşağıdaki şekilde, yedinci fıkrasında yer alan “Üçüncü” ibaresi “İkinci, üçüncü” şeklinde değiştirilmiştir.

“Uzman yardımcılığına atananlar, en az iki yıl çalışmak kaydıyla yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Yeterlik sınavında başarılı olanlar uzman kadrolarına atanırlar. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. İkinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkım kullanmayanlar, uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve kuramlarında durumlarına uygun memur unvanlı kadrolara atanırlar.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma ve yeterlik sınavları ve bunlarda aranacak özel şartlar ile uzman ve uzman yardımcılarıyla ilgili diğer hususlar, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınarak kuramlarınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.”

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Yardımcılık ve stajyerlikte geçirilmesi gereken asgarî süreler

EK MADDE 43- Ek 41 inci madde kapsamında yer alanlar hariç olmak üzere, mesleğe özel yarışma sınavına tâbi tutulmak suretiyle alınan ve 36 ncı maddenin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan uzman, müfettiş, denetçi, kontrolör, denetmen ve aktüer kadrolarına atanmak amacıyla kuramlarınca yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanmak için anılan kadroların yardımcılık veya stajyerliklerinde geçirilmesi gereken asgarî süreler; özel mevzuatında yer alan asgarî çalışma sürelerine ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın atandıktan sonra en az iki yıl çalışmış olma şeklinde uygulanır.

Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tâbi tutulmak suretiyle alındıktan sonra uzman, meslek personeli veya denetim elemanı kadro veya pozisyonlarına atanmak amacıyla kuramlarınca yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanmaya ilişkin olarak yardımcılık veya stajyerlikte geçirilmesi gereken asgarî süreler hakkında da bu madde hükmü uygulanır.

Bu madde kapsamında yer alanlar için ilgili kanunlarındaki yabancı dil şartı ve tez hazırlanmasına ilişkin hükümler uygulanmaz. Ancak, hizmet gerekleri dikkate alınarak ilgili tüzük veya yönetmeliklerinde düzenlenmek kaydıyla ihtiyaç duyulan diller ve düzeylerde yabancı dil şartı aranabilir.”

MADDE 4- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 41-...Bu maddenin yayımı tarihinde ek 41 inci madde ile ek 43 üncü madde kapsamında yer alan yardımcı veya stajyer kadro veya pozisyonlarında bulunanların, yardımcılık veya stajyerlik süreleri ile yeterlik sınavları ve ilgili kadrolara atanmaları ilgisine göre ek 41 inci maddenin bu maddeyi ihdas eden Kanunla değişik hükümleri ve ek 43 üncü madde hükümlerine göre sonuçlandırılır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber