Öğretmen olanlar daha sonra KPSS'ye girip memur olabilir mi?

Haber Giriş : 26 Ocak 2006 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uygulamaya yön vermekle yükümlü Devlet Personel Başkanlığı hala bu sorunu çözmemiştir. Bu nedenle kamu kurumları açısından bu konuda hala belirsizlik bulunmaktadır. Ancak, genel olarak kabul edilen uygulama şu şekildedir. Öğretmen olacak kişiler de eğer KPSS'ye girip tercihte bulunabilerceklerdir. Ancak, bu kişilerin tercih ettikleri memur kadrolarına yerleşebilmeleri için mutlaka MEB'den muvafakat almaları gerekmektedir. Çalışılan kurumun muvafakat vermemesi halinde geçiş yapmak mümkün değildir. Ancak, çalışılan kamu kurumunun muvafakat vermemesinin haklı bir gerekçesi olmalıdır. Eğer ortada haklı bir sebep yoksa, muvafakat verilmemesi yönündeki işlem dava edilebilir.

Diğer taraftan, bu durumda olan adaylar 'memur kadrolarına' istifa ederek geçiş yapamazlar. Zira devlet memuru, istifa etmesi halinde istifa etme şekline bağlı olarak en az 6 ay başka bir kamu kurumunda 'memur' olarak göreve başlayamamaktadır. (657'nin 97'nci maddesi)

Burada bir diğer önemli noktada şludur: ÖSYM tarafında yayımlanan ve boş kadroları gösteren tercih kılavuzunda memur kadroları ile sözleşmeli pozisyonlar yer almaktadır. Bu kisinin durmunu farklıdır. Kılavuzlarda yer alan bazı kadroların yanında sınıf bulunmamaktadır. Bunlar sözleşmeli pozisyonlardır. . Sözleşmeli pozisyonlar, KİT'lerde bulunmaktadır. Bu statüde çalışmak isteyenler 399 sayılı KHK'ya tabi olmaktadır. Güvence olarak memuriyet ile aynıdır. Kamu kurumlarında memur olarak çalışanlar sözleşmeli unvanları tercih etmesi ve buraya kazanması halinde muvafakat almalarına gerek yoktur. İstifa ederek bu yeni sözleşmeli unvana başlayabilirler. Çünkü memurlar 657'e, sözleşmeliler ise 399 sayılı KHK'ya tabidir. Yani ortada iki farklı statü vardır. İstifa ettikten sonra istifa etme şekline bağlı olarak en az 6 ay başka bir kamu kurumunda memur olarak çalışılamayacağına ilişkin sınırlama sadece memur kadroları arasında söz konusudur. Bu durumun tersi de aynen geçerlidir. Yani sözleşmeli olarak çalışan bir aday, memur kadrosunu tercih etmesi ve buraya yerleşmesi halinde istifa ederek memur kadrosuna başlayabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber