Sağlık Bakanlığına Atanan 4/B'lilere İlişkin Genelge

Sağlık Bakanlığı, son KPSS yerleştirmeleri ile kuruma yerleşen 11 bine yakın aday için genelge yayımlamıştır. Söz konusu bu genelgede, iş sonu tazminatı verilme hallari, 4/B'lilerin sahip olduğu için haklar, tabi olunan sosyal güvenlik kurumu gibi bazı konularda detaylı açıklamalarda bulunulmuştur. Genelgenin tam metnini görmek için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM TARAFINDAN YERLEŞTİRİLEN 657 SAYILI KANUNUN 4/B MADDESİNE GÖRE İSTİHDAM EDİLECEK SÖZLEŞMELİ PERSONELE İLİŞKİN DUYURU....!!!

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/ B maddesine istinaden istihdam edilecek sözleşmeli personel yerleştirildiği Sağlık Birimine gerekli belgeler ile birlikte 01-17 Şubat 2006 tarihleri arasında müracatta bulunacaklardır.

Sayı : B.10.0.PER.0.12.00

Konu : 657 sayılı Kanunun 4/B Maddesine 25292 31/01/2006 göre istihdam edilecek personel

İlgi: a) 30/01/2006 tarihli ve 24201 sayılı yazımız.
b) 19/01/2006 tarihli ve 15891 sayılı yazımız.


657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine tabi olarak Bakanlığımız bünyesinde istihdam edilecek olan sözleşmeli personelin işe yerleştirme işlemlerinin ÖSYM tarafından 27/01/2006 tarihi itibariyle sonuçlandırıldığı, bu doğrultuda ilgili İl Sağlık Müdürlükleri ve adayların yerleştirildikleri sağlık birimlerince tesis edilmesi gereken iş ve işlemler ilgi (a) yazımızda belirtilmiş ve 30 Ocak 2006 tarihi itibariyle Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında (http://personel.saglik.gov.tr/) konu hakkında duyuru yapılmıştır.

Ancak, herhangi bir gecikmeye, aksamaya ve yanlış uygulamaya meydan verilmemesi bakımından sözleşmeli personelin istihdamına ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

1- Yerleştirilenlerin unvan, il ve birim bazlı listesi İl Müdürlüğünüzün e ? posta adresine gönderilmiş olup, ayrıca bu listeler Genel Müdürlüğümüz internet sayfasında ilan edilecektir. Sonuç belgelerinin adaylara geç intikal etmesi ihtimali göz önünde bulundurulduğunda bu listelere göre adayların müracaatının kabul edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilgilinin yerleşip yerleşmediği hususunda tereddüt oluşması halinde T.C. Kimlik numarası ile www.osym.gov.tr internet adresinden sorgulama yapılarak tespit yoluna gidilecektir.

2- Bahse konu personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel olup, ücretleri görev yapacakları sağlık biriminin döner sermaye gelirlerinden karşılanacaktır. Aylık ücret ödemesi her ay başında peşin olarak yapılacaktır. Ay sonundan önce görevden ayrılmalarda, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre aylık bağlanması veya ölüm sebebiyle sözleşmenin sona ermesi halleri hâriç olmak üzere, çalışılmayan günlere düşen ücret tutarı geri alınacaktır.

3- Sözleşmeli personele, aylık ücretin dışında, görev yaptığı birimde unvan ve hizmet yılı ile öğrenim durumu aynı olan emsali kadrolu personele, söz konusu birimdeki döner sermayeden yapılabilecek ödeme tutarını aşmamak üzere, ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılacaktır.

4- Sözleşmeli personel, 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan ekli ?Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar?a tabi olarak istihdam edilecektir.

5- Sözleşmeli personel, sosyal güvenlik bakımından 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabidir. Sigorta primlerinin işveren ve personel hisselerine ait (%)'lerinin ödenmesinde 506 sayılı Kanun hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır.

HANGİ HALDE İŞ SONU TAZMİNATI ÖDENECEKTİR?

6- Haftalık çalışma saati süresi 40 (kırk) saatin altında bulunan personel hariç olmak üzere, en az 2 hizmet yılını tamamlayanlardan;

a) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince malûllük veya yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,

b) Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,

c) İstihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi,

d) İlgilinin ölümü,

hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılacaktır.

Bu tazminatın ödenmesinde; daha önce iş sonu tazminatı, ikramiye ve kıdem tazminatı ile benzeri ödemelerde değerlendirilmiş süreler dikkate alınmayacaktır. İş sonu tazminatı ödemesinde dikkate alınmış süreler kıdem tazminatı ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uyarınca ödenecek ikramiye hesabında değerlendirilmeyecektir. Ölüm halinde, yukarıdaki fıkra uyarınca hesaplanacak tutar, ölenin kanuni mirasçılarına ödenecektir.

HANGİ HALDE İŞ SONU TAZMİNATI ÖDENMEZ?

Bu statüde çalışanların sözleşme koşullarına uymaması nedeniyle kurum tarafından, sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından, sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi hallerinde, iş sonu tazminatı ödenmeyecektir.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN İZİN HAKKI

7- Yıllık İzin : 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 inci maddesinde sayılan kurumlarda ve sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek sureti ile geçen hizmet süresi 1 yıldan 10 yıla kadar olanlara 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara 30 gün ücretli izin verilecektir.

Hastalık İzni : Resmi tabip raporu ile belgelenen hastalıklar için, yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli izin verilecektir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülecektir.

Mazeret İzni : Personele isteği üzerine, eşinin doğum yapması halinde 3 gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilecektir.

Doğum İzni : Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilecektir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenecektir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilecektir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenecektir.

Süt İzni : Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilecektir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı olacaktır.

8- Sözleşmeli personel, becayiş ile sağlık, öğrenim ve eş durumu gibi mazeretler de dahil olmak üzere sözleşme imzaladığı Kurumun dışında görev yapma talebinde bulunamayacaktır.

9- Müracaatlar, 01 Şubat 2006 Çarşamba günü başlayacak olup, 17 Şubat 2006 Cuma günü mesai bitimi itibariyle sona erecektir.

10- Yerleştirilenler müracaatlarını gerekli belgelerle birlikte şahsen ve ilgili İl Sağlık Müdürlüğünün gözetiminde yerleştirildikleri sağlık biriminde oluşturulacak Komisyona yapacaktır.

11- Adayların atanma şartlarını taşıyıp taşımadıkları bu Komisyonlar tarafından tespit edilecektir.

KADROLU VEYA 4924'E TABİ OLANLAR İSTİFA EDİP GEÇEBİLİRLER

12- Daha önce kadrolu veya sözleşmeli statüde (4924 sayılı Kanuna tabi olma gibi) çalışanlardan 2005/2 KPSS'ye göre yerleştirilenler, eski statülerinden vazgeçmeyi baştan kabul etmeleri ve 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi olarak istihdam edilmeyi istedikleri takdirde aynı şekilde ve zamanda müracaat edebilecektir.

13- İlgi (b) yazımızda yapılan açıklamalar çerçevesinde herhangi bir idari para cezasına maruz kalınmaması için sözleşmeli personel göreve başlatılmadan önce ilgili sağlık birimlerince, 506 sayılı Kanunun 8 ve 9 uncu maddesi hükümlerine göre Sosyal Sigortalar Kurumuna gerekli bildirimler yapılacaktır.

14- İlgili Komisyonlar tarafından atanma şartlarını taşıdığı tespit edilenler, en geç 27 Şubat 2006 Pazartesi günü mesai bitimine kadar, hizmet sözleşmesi imzalamalarını müteakip 657 Sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi sözleşmeli personel olarak göreve başlatılacaktır.

15- Sözleşmeli Personel brüt ücret skala cetveli ve tip sözleşme örneği Bakanlıkça ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilecektir.

16- Hizmet Sözleşmeleri ilgili birim amirleri tarafından Bakanlık adına imzalanacaktır.

17- Sözleşmeli personelin, T.C. Kimlik numaraları sicil numarası olarak kullanılacak, atamaya esas belgeleri ile özlük dosyaları İl Sağlık Müdürlüklerinde tutulacaktır.

18- Göreve başlayanlar ve zamanında gerekli belgelerle müracaat etmedikleri veya atanma şartlarını taşımadıkları veya yerleştirildikleri, müracaat ettikleri ve atanma şartlarını taşıdıkları halde sözleşme imzalamaya gelmedikleri için göreve başlatılamayanlar ilgi yazı ekindeki tablolar doldurulmak suretiyle disket ortamında ve yazılı olarak en geç 07 Mart 2006 tarihi mesai bitimine kadar Genel Müdürlüğümüze bildirilecektir.

Bilgilerinizi ve yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda İl Sağlık Müdürlükleri ve ilgili sağlık birimlerince gerekli tedbirlerin alınması ile uygulamada gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.

Ali YERLİKAYA
Bakan a.
Personel Genel Müdürü


İstenilen Belgeler

Bilindiği üzere, 5413 sayılı Kanunla 181 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek 3 üncü madde hükümlerine göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi sözleşmeli personelin Bakanlığımız bünyesinde istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalar çerçevesinde, ÖSYM tarafından yerleştirme işlemlerinin sonuçları 27/01/2006 tarihinde www.osym.gov.tr web adresinde ilan edilmiştir.

ÖSYM tarafından yerleştirilen adayların, ?2005 KPSS/2 Tercih Klavuzu? nun 57. sayfasında yer alan ?Başvuru Genel ve Özel Şartları? nı taşımaları gerekmektedir.

Söz konusu adaylar aşağıda belirtilen belgelerle birlikte 01 ? 17 Şubat 2006 tarihleri arasında yerleştirildikleri sağlık biriminde oluşturulacak komisyona müracaat edecektir.

Müracaatlar şahsen yapılacak olup, posta, kargo veya kurye ile yapılan müracaatlar kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Sözleşmeli personel pozisyonlarına atanacaklardan aşağıdaki belgeler istenecektir:

a) Nüfus cüzdanı veya onaylı örneği (18 yaşından küçükler için, 657 sayılı Kanunun değişik 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince kaza-i rüşt kararı veya onaylı örneği),

b) Türk soylu yabancıların istihdam edilebilmeleri için 25/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Kanun gereğince çalıştırılabilmelerine ilişkin verilen belge,

c) Diploma asılları veya onaylı örnekleri, diplomaların düzenlenmemiş olması halinde öğrenim durumlarını belirtmek üzere ilgili kurumlarca usulüne göre verilecek ve daha sonra diploma ve örnekleriyle değiştirilecek belgeler,

d) Başvuru tarihinden en fazla 1 ay önce, cumhuriyet savcılığından alınmış sabıka kaydı,

e) Erkek adaylar için, askerlik daire yahut şubelerinden alınacak atanmak için ilgili sağlık birimine müracaat tarihi itibariyle, askerlikle ilgisi bulunmadığını veya askerlik çağına gelmemiş olduğunu veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelemiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olduğunu gösteren belge,

f) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmadığını gösterir, başvuru tarihinden en fazla 3 ay önce alınmış, resmi ?Sağlık Kurulu Raporu?,

g) 6 adet vesikalık fotoğraf,

h) Mal Bildirim Beyannamesi (Doldurularak kapalı zarf içinde teslim edilecektir.)

i) ÖSYM tarafından verilen yerleştirildiklerine dair belge,( Bu belgeleri ellerine ulaşmayanlar için ÖSYM tarafından ilan edilen yerleştirme sonuç listesi esas alınır.)

j) İkametgah belgesi.

Adayların atama şartlarını taşıyıp taşımadıkları ilgili İl Müdürlüklerinin gözetiminde ilgili sağlık birimlerinde oluşturulacak Komisyonlar tarafından tespit edilecektir.

Atama için müracaat esnasında tereddüt oluşması durumunda ihtiyaç duyulması halinde Bakanlık'tan görüş alınabilecektir.

İlgili Komisyon tarafından atama şartlarına haiz olduğu tespit edilenler, en geç 27 Şubat 2006 tarihi mesai bitimine kadar hizmet sözleşmelerinin imzalanmasını müteakip 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre sözleşmeli personel statüsünde göreve başlatılacaktır.

Söz konusu personelin sicil numaraları ?T.C. Kimlik Numarası? olarak belirlenecek olup, bu personelin atamaya esas belgeleri ile özlük dosyaları ilgili İl Sağlık Müdürlüklerinde tutulacaktır. Bu şekilde göreve başlayanlar ve zamanında gerekli belgelerle müracaat etmedikleri veya atanma şartlarını taşımadıkları veya yerleştirildikleri, müracaat ettikleri ve atanma şartlarını taşıdıkları halde sözleşme imzalamaya gelmedikleri için göreve başlatılamayanlar ekli tablolar doldurulmak suretiyle disket ortamında ve yazılı olarak en geç 07 Mart 2006 tarihi mesai bitimine kadar Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre istihdam edilecek sözleşmeli personel için Bakanlıkça hazırlanacak olan sözleşmeli personel brüt ücret skala cetveli ile tip sözleşme örnekleri yerleştirildikleri İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilecek olup, hizmet sözleşmeleri Bakanlık adına ilgili birim amirleri tarafından imzalanacaktır.

Bilgi edinilmesini ve yukarıda belirtilen açıklamalara hassasiyetle uyulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber