Ek gösterge adaletsizliği giderilmelidir

Geleceğimizin teminatı olan öğretmenlerimiz, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Milletvekili, doktor, mimar, mühendis ve tüm meslek mensuplarını yetiştiriyor. 1. derecede 3000 ek gösterge almaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ek gösterge adaletsizliği giderilmelidir

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinin (B) bendinde "Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." denilmektedir.

Kadroları teknik hizmetler sınıfında olan 4 yıllık süreli yükseköğretim veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre mühendis, mimar, şehir plancısı ve bölge plancısı ile sağlık hizmetlerinde görev yapan biyolog unvanını vb unvan almış olan meslek mensupları 1.derecede 3600 ek gösterge almaktadır.

Mesleği ile ilgili lisans mezunu (Mühendis, mimar, şehir plancısı ve bölge plancısı vb.) meslek grupları 1.derecede 3600 ek gösterge alırken yine mesleği ile ilgili lisans ve yüksek lisans mezunu diğer teknik hizmetler sınıfı (Jeolog, Hidrojeolog, Jeomorfolog, Jeofizikci, Fizikci, Matematikci, İstatistikci, Yöneylemci, Matematiksel İstatistikci, Ekonomici, ve Kimyager unvanını almış olanlarla Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Mezunları vb.) meslek grupları 1.derecede 3000 ek gösterge almaktadırlar.

Sağlık hizmetleri sınıfı mesleği ile ilgili lisans mezunu eczacı, biyolog 1.derecede 3600 ek gösterge almaktadır. Yine sağlık hizmetleri sınıfında yer alan lisans ve yüksek lisans mezunu diğer sağlık bilimleri lisansiyerleri (Diyetisyen, çocuk gelişimci, psikolog, sosyal çalışmacı, tıbbi teknolog, Fizyoterapist vb. diğer sağlık bilimleri lisansiyerleri) 1.derecede 3000 ek gösterge almaktadırlar.

Geleceğimizin teminatı olan öğretmenlerimiz, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Milletvekili, doktor, mimar, mühendis ve tüm meslek mensuplarını yetiştiriyor. 1. derecede 3000 ek gösterge almaktadır. Yetiştirdiği öğrencisinden daha düşük ek gösterge almaktadırlar. 1. derecede 3600 ek gösterge çok görülmektedir. Umarız Bakanlar Kurulu bu konuyu gündemlerine alırlar.

Eşdeğer unvanlar arasındaki adaletsizlik giderilmelidir. Ek 1 Sayılı cetvel güncellenmelidir. Buradaki adaletsizlik binlerce çalışanı mağdur ettiği gibi çalışanlar arasında çalışma barışını bozmaktadır. Eşit işe eşit ücret anlayışına ters düşmektedir.

Lisans mezunu belirtilen bir kısım unvanlara ayrıcalık yapılarak 3600 ek gösterge verirken, lisans hatta yüksek lisans mezunu emsal diğer kadrodaki personele 1.derecede 3000 ek gösterge vermesi personeller arasında huzursuzluk oluşturduğu gibi adaletli olmadığını düşünmekteyiz.

Bu mağduriyet binlerce çalışanı mağdur etmektedir. Bu çok önemli konu toplu sözleşmelerde gündeme getirilmelidir. Torba yasada geçmesi gereken en önemli konular arasında yer almaktadır. Sivil toplum örgütleri bu konuyu gündeminden düşürmemelidirler.

Bakanlar Kurulu bu konuda düzenleme yetkisine sahiptirler. Yüzbinlerce çalışan bu konuda yapılacak düzenlemeyi beklemektedirler.

Özkan AYDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber