EPDK'yi Yeniden Teşkilatlandıracak Petrol Piyasası Kanununun Ayrıntıları

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 16:47, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:57
EPDK'yi Yeniden Teşkilatlandıracak Petrol Piyasası Kanununun Ayrıntıları

EPDK'yi Yeniden Teşkilatlandıracak Petrol Piyasası Kanununun Ayrıntıları

4.12.2003 tarihinde, TBMM'de kabul edilen Petrol Piyasasi Kanunu ile ilgili olarak "Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu Yeniden Teskilatlaniyor" başlıklığı altında bazı bilgiler yayınlamıştık. TBMM'ce kabul edilen Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazetenin 20.12.003 tarihli nüshasında yayımlanmıştır.

Daha önce söylediklerimizi bir kez daha özetleyecek olursak:

1- Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle EPDK'nin teskilatlanması yeniden yapılacaktır. Yeniden teskilatlanma sirasinda EPDK'da idari hizmet sözlesmesi ile istihdam edilen bir kisim personelin Kurum ile ilisigi kesilebilecektir. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan bu personel Devlet Personel Baskanligi kanaliyla diger kamu kurumlarina aktarilacaktir.

2- Kamu kurum ve kuruluslarinda en az bes yıl süre ile görev yapan ve en az dört yıl süreli egitim veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olan ve kamu personeli dil sınavı (KPDS) sonucu A derecesinde dil bildiğini belgeleyenler veya özel sektörde bes yıldan fazla hizmeti olup da yine en az dört yıl süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarından mezun olan ve kamu personeli dil sınavı sonucu A derecesinde dil bildiğini belgeleyenler, 31.12.2004 tarihine kadar hiç bir sinava tabi tutulmaksizin EPDK'da durumlarina uygun bos kadrolara atanabilecektir.

3- Belirtilen bu özelliklere sahip olmayan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü personeli de, istekleri halinde ve EPDK ile Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün mutabakatı alınmak şartıyla, EPDK'da büro personeli olarak görevlendirilebilecektir.

Kanunun tam metnine "Son Değişiklikler" kategorisi altından ulaşabilirsiniz.


4.12.2003 TARİHİNDE MEMURLAR.NET'TE YAYIMLANAN YAZI

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu Yeniden Teskilatlaniyor

Petrol Piyasasi Kanunu 4.12.2003 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu Kanun ile "Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu"nun kuruldugu 4628 sayili Elektrik Piyasasi Kanununda degisiklikler yapilmis ve Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca çikarilacak yönetmelikle EPDK'nin teskilatlanmasinin yeniden yapilacagi belirtilmistir. Yeniden teskilatlanma sirasinda EPDK'da idari hizmet sözlesmesi ile istihdam edilen bir kisim personelin Kurum ile ilisigi kesilebilecektir. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan bu personel Devlet Personel Baskanligi kanaliyla diger kamu kurumlarina aktarilacaktir. Diger tarftan yine bu Kanunda yapilan degisiklik ile 1- Kamu kurum ve kuruluslarinda en az bes yil süre ile görev yapan ve en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler, 2- Özel sektörde bes yildan fazla hizmeti olup en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler, 31.12.2004 tarihine kadar hiç bir sinava tabi tutulmaksizin EPDK'da durumlarina uygun bos kadrolara atanabilirler. Ayrica, Bu özelliklere sahip olmayan Petrol Isleri Genel Müdürlügü personeli de, istekleri halinde ve Kurum ile Petrol Isleri Genel Müdürlügünün mutabakati alinmak sartiyla, Kurumda büro personeli olarak görevlendirilebilir. Ayrintilar için tiklayin.

Asagida ilk olarak Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunun personel alimina iliskin 9'uncu madde hükmüne, sonra da 4.12.2003 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Petrol Piyasasi Kanunun 26'inci maddesi hükmüne yer verilmistir.

ELEKTRIK PIYASASI KANUNU
Kanun Numarasi : 4628
Kabul Tarihi : 20/2/2001
Yayimlandigi R.Gazete : Tarih :3.3.2001 Sayi:24335
Yayimlandigi Düstur : Tertip : 5 Cilt 40 Sayfa:

Kurum personelinin statüsü, atanma usulü ve özlük haklari
Madde 9 - Kurumun hizmet birimleri; Kurum görev ve yetkilerinin gerektirdigi sayida daire baskanliklari seklinde teskilatlanmis ana hizmet birimleri, danisma birimleri ve yardimci hizmet birimlerinden olusur. Kurumun hizmet birimleri ile bunlarin görev ve sorumluluklari, kadro unvanlari ve sayilari Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulu tarafindan çikarilacak yönetmelikle düzenlenir.

Kurum hizmetlerinin gerektirdigi asli ve sürekli görevler, idari hizmet sözlesmesi ile sözlesmeli olarak istihdam edilen personel eliyle yürütülür. Kurum personeli ücret ve mali haklar disinda 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa tabidir.

Kurum için çalistiklari süre zarfinda, tüm personelin, Kurumdaki görevlerine baslamadan önceki sosyal güvenlik kurumlari tarafindan saglanan her türlü haklari sakli kalir.

Yerli ve yabanci uzmanlar, birinci fikrada belirtilen yönetmelik kapsaminda, Baskanligin hazirlayip Kurulun onayi ile yürürlüge konacak yönetmelik esaslarina göre istihdam edilebilir.

Kurum personeli, uzmanlik gerektiren görevlerde Bakanlik, bagli ve ilgili kuruluslari ile enerjiye iliskin konularla istigal eden diger kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapan personel arasindan çalistigi kurulus veya kurumun izni ile Kurul tarafindan atanir.

Kamu kurum ve kuruluslari disindan yapilacak atamalara ve personel kariyer sisteminin olusturulmasina dair düzenleme çikarilacak yönetmelikle belirlenir.

Kurul üyeleri ve Kurum personelinin ayrica 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numarali alt bentlerinde belirtilensartlari tasimalari zorunludur.

Kurul Baskani ve Kurul üyeleri ile diger Kurum personeli, 5434 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanununa tabidir. Kurul Baskan ve üyeliklerine atananlarin Kurulda görev yaptiklari sürece eski görevleri ile olan iliskileri kesilir. Ancak 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu veya özel mevzuatla düzenlenmis personel rejimine tabi olanlar Kuruldaki görevleri sona erdikten sonra, basvurulari halinde bu Kanunun 6 nci maddesi hükümleri sakli kalmak kaydiyla ilgili Bakan tarafindan mükteseplerine uygun bir kadroya atanirlar. Akademik unvanlarin kazanilmasi için gerekli sartlar saklidir.

(Degisik cümle: 18/4/2001 - 4646/18 md.) Emeklilik açisindan Kurum personelinin durumu, Baskanlik tarafindan hazirlanacak ve Bakanlar Kurulu tarafindan çikarilacak yönetmelikle düzenlenir. Buna bagli olmaksizin, emeklilik konusunda, Kurul Baskaninin Bakanlik Müstesarina, Kurul üyelerinin ise Bakanlik Müstesar Yardimcisina denk statülerinin oldugu kabul edilir.

Kurul Baskani ve Kurul üyelerinin aylik net ücretleri, en yüksek Devlet memurunun her türlü ödemeler dahil aylik net ücretinin iki katini geçmemek üzere, Bakanligin teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafindan tespit edilir.

Kurum personelinin ücret ve diger mali haklari, Bakanlar Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde Baskanligin teklifi üzerine Kurulca tespit edilir. Kurul Baskani, Kurul üyeleri ve Kurum personeli ile vekalet ve istisna akdi ile hizmet verenlerin görevlerinin ifasi sirasinda yaptiklari masraflardan hangilerinin Kurum bütçesinden karsilanabilecegine dair usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


PETROL PIYASASI KANUNU
4.12.2003 tarihinde kabul edilmistir.
MADDE 26. - 4628 sayili Elektrik Piyasasi Kanununun 9 uncu maddesine asagidaki fikralar eklenmistir.

Kamu kurum ve kuruluslarinda en az bes yil süre ile görev yapan ve en az dört yil süreli egitim veren yüksek ögrenim kurumlarindan mezun olan ve kamu personeli dil sinavi sonucu A derecesinde dil bildigini belgeleyenler veya özel sektörde bes yildan fazla hizmeti olup yüksek ögrenim ile dil konusunda ayni sartlari haiz olanlardan, hizmetine ihtiyaç bulunanlar, bu kurum ve kuruluslarda fiilen çalismis olduklari süreler de dikkate alinarak derece ve kademeleri tespit edilmek suretiyle, 31.12.2004 tarihine kadar Kurumda durumlarina uygun bos kadrolara 657 sayili Kanunun sinav ve adaylik hükümlerine uyulmaksizin uzman olarak atanabilirler. Bu özelliklere sahip olmayan Petrol Isleri Genel Müdürlügü personeli de, istekleri halinde ve Kurum ile Petrol Isleri Genel Müdürlügünün mutabakati alinmak sartiyla, Kurumda büro personeli olarak görevlendirilebilir. 4857 sayili Is Kanunu hükümlerine göre istihdam edilmekte olanlarin bu hükme istinaden Kurum kadrolarina atanmalari, anilan Kanun hükümleri kapsaminda degerlendirilir ve kidem tazminatlari kurumlari tarafindan ödenir.

Bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren üç ay içerisinde Kurulun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca çikarilacak yönetmelikle Kurumun teskilatlanmasi yeniden yapilir. Kurumda ücret ve mali haklar disinda 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa tabi olarak idari hizmet sözlesmesi ile sözlesmeli olarak istihdam edilen personelden; Kurum teskilat yapisindaki degisiklik sebebiyle kadrosu kaldirilan, degistirilen veya teskilat kadrolarinin hizmet icaplarina nitelikleri uygun olmadigi Kurulca tespit edilen ihtiyaç fazlasi personel yukaridaki yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten itibaren bir ay içerisinde Devlet Personel Baskanligina bildirilir ve bu Baskanlikça onbes gün içerisinde ilgililerin kamu kurum ve kuruluslarina atama teklifi yapilir. Kamu kurum ve kuruluslari, atama teklifi yapilan ilgili personeli durumlarina uygun bos kadrolara on gün içerisinde atarlar. Bu sekilde atanan personelin ise baslama sürelerine ve ise baslamamalari halinde yapilacak islemlere iliskin olarak 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümleri uygulanir. Kurum personelinden diger kamu kurum ve kuruluslarina atananlarin yeni görevlerine baslayacaklari tarihe kadarki geçecek sürede ücret ve mali haklari Kurumca ödenir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber