Teknik Personele Brüt 20 YTL'lik Zam

Denge tazminatı olarak Bakanlar Kurulunca TBMM'ye gönderilen taslakta çeşitli meslek gruplarına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu düzenlemelerden birisi de Teknik Hizmetler Sınıfında görev alan personele ilişkindir. Yapılan düzenleme göre, 40+40 zammına ilave aolarak, açık çalışma mahallerinde fiilen çalışan teknik hizmetler sınıfındaki personelin ek özel hizmet tazminatında artış yapılmaktadır. Detay için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2006 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanun taslağında yer alan madde

"Madde 2 - 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
a) 152 nci maddesinin "II-Tazminatlar" kısmının;
1- "A) Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (c) bendinin sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
"Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara, bulundukları kadrolar esas alınmak suretiyle, çalışılan her gün için belirlenecek oranlarda ve üçer aylık dönemler itibarıyla toplamı 60 puanı aşmayacak şekilde, dönem sonlarında ödenmek üzere ek özel hizmet tazminatı verilebilir."

657 sayılı Kanunun 152'nci maddesinin (A) Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (c) bendi

"c) Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda görev yapanlardan;
1. Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğrenim veren okul mezunları için % 145'ine,
Yüksek Mühendis, Yüksek Mimar, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı kariyerlerini haiz olup (bunlardan müdür ve daha üst merkez ve taşra birim yöneticileri dahil) 1-4 üncü derecelerden aylık alan ve kurumlarınca belirlenen büyük yatırım projelerinde fiilen çalışanlara bu projelerde çalıştıkları sürece ayrıca % 30'una,
Ancak, bu hükme göre ilave ödeme yapılacak toplam personel sayısı, ilgili kurumun belirtilen kariyerleri haiz toplam personel sayısının % 10'unu geçemez. (Hesaplamalarda küsurlar tama iblağ edilir.)
2. Dört yıldan aşağı yükseköğrenim veren okul mezunları için % 100'üne,
3. Lise dengi mesleki öğrenim veren okul mezunları için % 72'sine,
Ancak, Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da, bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranları esas alınır.
Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden kalkınmada öncelikli yörelere sürekli görevle atananlara, bu yörelerde fiilen çalıştıkları sürece ayrıca 35 puana kadar ilave yapılabilir. "

2005/8501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında konuya ilişkin olarak yer alan düzenleme

" 6- Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir.
a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 2,0
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ........... : 1,4
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................ : 0,8

Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.

Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,
a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 45
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ...........: 30
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara .............. : 18
oranlarını aşamaz.?

AÇIKLAMA

1/a, b ve c sırasında yer alan personel için: Yapılacak bu düzenlemeyle üçer aylık dönemler itibarıyla ödenen ve her aya tekabül eden % 15 lik oran % 20 ye çıkarılmaya çalışılmaktadır. 657 sayılı Kanunda yer alan tavan nedeniyle bir aya tekabul eden % 15 oranının üzerine çıkılamamaktaydı. Bu çerçevede yapılan değişiklikle bir aya tekabul edecek artış tutarı brüt olarak 9500*0.04265*% 5 = 20.25875 YTL olacaktır.

1/d sırası ile 2, 3 ve 4. sırada sayılanlar: Bu sıralarda bir miktar değişiklik yapılacaktır. Yukarıdaki madde baz alındığında bu sırada %5 oranında bir artış olacağı söylenebilir.

Tazminatlarla ilgili artışlardan yararlanılabilmesi için bu düzenlemeden sonra Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmalıdır. Çünkü, bu düzenlemelerde belirlenenler tavan oranlardır. Hangi oranlarda ödeme yapılacağına Bakanlar Kurulu Karar vermektedir.

Nitekim 4359 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle eğitim, öğretim tazminatı tavan oranları % 100, %95 ve %85 olarak değiştirilmiş Geçici 5'inci maddesinde ise bu oranların uygulamasıyla ilgili olrak; ? 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı ek maddesi uyarınca eğitim öğretim tazminatından yararlanacakların bu tazminatları, bu Kanunun 2 nci maddesi ile belirlenen oranlar üzerinden yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı aranmadan 1.1.1998 tarihinden geçerli olmak üzere ödenir.? hükmüne yer verilmiştir. Benzer düzenlemelerin bu düzenlemede de yer alması halinde Bakanlar Kurulu Kararına gerek kalmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber