Uzman Hekimlerin Branş Nöbetine İlişkin 2. Genelge

Sağlık Bakanlığı 16 Aralık 2005 tarihinde uzman hekimlerin tutacağı branş nöbetine ilişkin bir genelge yayımlamıştı. Ancak sözkonusu bu genelgenin uygulanması esnasında bazı sorunlarla karşılaşılmış olup, çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla yeni bir genelge daha yayımlanmıştır. Bakanlıkça çıkarılan, 8 Şubat 2006 tarihli yeni genelgeye ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Şubat 2006 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.10.00.02.010.06 - 2098
Konu : Branş Nöbetleri 08.02.2006

GENELGE
2006/16

İlgi: 16.12.2005 tarih ve 23481 (2005/180) sayılı Genelge.

Yataklı tedavi kurumlarında nöbet esasları ve nöbet türleri Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 41 ila 52 nci maddelerinde düzenlenmiş, ayrıca nöbet hizmetlerine ilişkin olarak ilgi genelge yapılmıştır.

Ancak, alınan bilgilerden tereddütlerin giderilmesi için bazı açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır.

1 - İlgi Genelgenin 1 inci maddesinde belirtilen acil nöbet hizmetlerinin öncelikle İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları branşlarında planlanması, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Üroloji vb. branşlarda ise yine 4 ve daha fazla uzman hekim bulunması durumunda İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane başhekimliklerince yapılacak değerlendirmeler sonucunda ihtiyaç duyulması halinde branş nöbet hizmeti verilmesi gerekmektedir.

2 - Branş nöbeti uzman başına ayda 5 (beş) nöbetten fazla olduğunda İl Sağlık Müdürlüğü ve başhekimliğin değerlendirmesi ile beş nöbetin üzerindeki nöbetler icapçı olarak tutulabilir. (Örneğin; branş nöbeti olarak bir uzman hekimin ayda 7 (yedi) nöbet tutması gerekiyorsa, bunun 5'ini hastanede branş nöbeti olarak, 2'sini de icapçı olarak tutabilir.)

3- Eğitim ve araştırma hastanelerinde, Başhekimin uygun görmesi durumunda, yan dal uzmanlık branşları ana dal içinde değerlendirilerek nöbete dahil edilecektir.

4 - Acil nöbetine giren uzman hekimler dışında kalan branşlardaki uzman hekimler (FTR, Cildiye, Biyokimya, Radyoloji v.b) idari nöbete dahil edileceklerdir.

5 - Uzman hekim tarafından nöbet tuttuğu hastanede yatırılarak tedavi ve ameliyat edilen hastanın takibi taburcu oluncaya kadar aynı hekim tarafından yapılacaktır. Şartlar elverir ve gerekli olursa ilgili hekim hastasını kendi çalıştığı hastaneye nakledebilecektir.

6 - Başka ilçe hastanelerinde görevli uzman hekimler ile ilçe hastanelerinden haftanın belirli günlerinde il merkezindeki hastanede görevlendirilmiş bulunan uzman hekimler il merkezindeki nöbet hizmetleri için oluşturulan havuza dahil edilmeyecektir.

7 - Nöbet hizmetlerinin ücretlendirilebilen kısmı ücretlendirilecek, aylık 80 saati aşan durumlarda 80 saatin üstü için izin verilecek, ancak kesinlikle gündüz verilen sağlık hizmetleri aksatılmayacaktır.

8 - 09.05.2005 tarih ve 9155 (2005/79) sayılı genelgede belirtilen, 25 hizmet yılını doldurmuş personelin "hizmeti aksatmamak kaydıyla" nöbet hizmetlerine dahil edilmemeleri öngörülmüş olmakla birlikte, yeterli hizmet sağlanamaması durumunda bu personelin nöbet hizmetlerine dahil edilmesi esastır.

9 - Hastanelerde boş yatak olmadığı gerekçesi ile hastaların başka hastanelere sevk edilmelerinin önlenmesi amacıyla, her gün akşam başhemşirelik tarafından servislerdeki boş hasta yatakları tespit edilerek listesi acil nöbetçi hekimine verilecek ve tüm boş yataklar gerektiğinde kullanılmak üzere acil'in emrine tahsis edilecektir.

10 - Acil nöbeti için havuzun oluşturulduğu hastanede nöbet tutan uzman hekimler nöbetleri esnasında yaptıkları muayene, tedavi ve girişimler neticesinde aldıkları puanlara göre Sağlık Bakanlığı 2. ve 3. Basamak Ek Ödeme Yönergesi esasları çerçevesinde döner sermaye katkı payını nöbet tuttuğu hastane döner sermayesinden alacaktır. Ancak ücretlendirmenin yapılabilmesi için kendi kurumları dışındaki hastanede nöbet hizmeti verecek hekimler için il içi görevlendirme onayı alınması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlara titizlikle riayet edilmesi hususunda ilgililere emirlerinizi önemle rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber