Kadroya geçişte 5 yıl nakil yasağı...

Torba Kanun 2 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Kanun’da yer alan 5 yıl nakil yasağı kadroya geçiş sevincine kavuşan binlerce sözleşmelinin kafasını da karıştırdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadroya geçişte 5 yıl nakil yasağı...

Kanunda 5 yıl nakil yasağı ifadesi var

Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen 6495 sayılı Kanun 2 Ağustos 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile yaklaşık 100bin sözleşmeli personel kadroya geçebilecek. Ancak Kanunun kadroya geçişe ilişkin maddelerinin son cümlesine göre “Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.”

5 yıllık nakil yasağı kafaları karıştırdı

KPSS puanı olup da kadroya geçtikten sonra yine tercih yapmak isteyen adayların ise kafası karıştı. Çünkü sadece madde hükmünü ele alındığında bu kişiler tercih yaparak başka bir kuruma yerleşseler dahi 5 yıl nakil yasağı nedeniyle yerleştikleri kurumlara geçiş yapamayacaklar. (Aslında kanuna eklenen bu hüküm ile yapılmak istenen tam da budur. Kamu kurumlarında yüksek puanlarıyla bir kurumdan diğerine zıplanmasını önlemek ve bu sayede daha düşük puanlı adayların da kamu girmelerinin önünü açmak.)

Puanı yüksek olduğu için Kasım veya Haziran yerleştirmesinde kesin yerleşeceğini düşünenler şuan kadro dilekçesi verip vermeme konusunda tereddütteler.

Benzer bir hüküm DPB görüşüyle yumuşatılmıştı

5 yıl nakil yasağına benzer olarak 657 sayılı DMK'nin 54. Maddesinde “….aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” denildiği halde, DPB görüşüyle bu madde geniş yorumlanmış ve bu ifadeden “aday memur iken KPSS puanı kullanmadan birilerinin desteği ile başka kurumlara nakil yapılamayacağı”nın anlaşılması gerektiği şeklinde görüş vermiş ve aday memurun KPSS puanı ile başka kurumlara geçiş yapabilmesinin önünü açmıştır. ( Ne madde gerekçesinden ne de madde hükmünden böyle bir anlam çıkmadığı halde “görüşleri bağlayıcı ile olmayan bir kurumun kararı” ile bir kanun hükmünün bu denli geniş yorumlanması ise ayrı bir tartışma konusudur.)

Bu hükmü koyanlar hiç mi adayları düşünmez!

Sebebi ne olursa olsun belli bir kesime kadro verildi.. GÜZEL.. sadece belediye sözleşmelilerine verilecek iken kapsam daha da genişletildi.. GÜZEL.. binlerce sözleşmeli sevindi ve heyecanlandı.. GÜZEL.. Tamam bunlar güzel de, her olumlu Kanun gibi bu Kanun'da da insanların hevesi kursakta bırakılmasa olmazdı diye düşünüyoruz.

5 yıl nakil yasağının acilen netleştirilmesi gerekiyor

Nakil yasağının amacı B grubu alımlardaki kurumdan kuruma zıplamaların önüne geçmek gibi görünüyor. Ancak kadroya geçen sözleşmeliler KPSS puanlarını kullanarak kimisi A grubu uzman, müfettiş, kaymakam kadrolarına; kimisi ise puan kullanmadan hakim kadrolarına geçmek isteyecektir. B grubu nakilleri engellemek isterken A grubu ve diğer kariyer mesleklere geçişlerde de sorun olacaktır.

DPB'nin bir aday ya da kurumun başvurusunu beklemeden bu konuda açıklama yaparak konuyu netleştirmesi ugun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber