MEB il dışı özür atamalarının değerlendirmesi

İl dışı özür grubu atamalarının yapılmasından sonra bazı okuyucumuzdan gelen mail ve yorumlardan memnuniyetsizlikler olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Eylül 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB il dışı özür atamalarının değerlendirmesi

Atama bekleyen 3 bin 527 öğretmenin 3 bin 507 sini tek tek ele alıp sorunu çözmeye yönelik çalışma yapan bakanlığı tebrik etmiştik.

O yazıda da belirttiğimiz gibi 3 bin 507 öğretmenin tamamının ailesine ya da okuluna(yüksek lisans) çok yakın okullara atandıklarını iddia etmiyoruz. Bakanlık da 90 km'yi esas aldığını mümkün mertebe en yakın yere atama yapılmaya çalışıldığını belirtmiştir.

Geçmişte yapılan bazı hataların üstüne yapılan bu atamalarda tabii ki çok mantıksız sonuçlar da çıkmış olabilir. Örneğin daha önceki atamada 150 puanlı A öğretmenin evine 20km olan bir okula 40 puanla bir öğretmen atanmışken bu döneme kalan aynı öğretmenin 150 puanla bir öğretmenin daha uzak yere atanması gibi.

Bu durumda tabii ki daha önce atananı geri alamayız.

Burada bizim olumlu bulduğumuz konu bakanlığın yaklaşımı olmuştur. Çözüme yönelik yaklaşım sergilenirken norm fazlası öğretmen bulunan çok merkezi olan bir okula atama yapılmasını beklemek de işin doğasına aykırı olacaktır.

Bakanlık bu atamalarda illerden yeni kadrolar talep etmiş ve açık okulunuz varsa ya da norm kadro düzeltmesi yapıldığında norm açabileceğiniz okullar varsa bildirin demiştir. İller de durum değerlendirmesi yaparak öğretmen istihdamı açısından en uygun olan ya da açık olan okulları bildirmişlerdir.

Buradaki en önemli sorunun 4+4+4 sistemi kaynaklı olduğunu lütfen kabul edelim. Çünkü 4+4 yerine 5+3 sistemi tercih edilmiş olsa idi Sınıf Öğretmenliğinde bu denli sıkışma olmayacaktı. 4+4+4 le beraber ortaya çıkan diğer sorunlar (Alan değişikliği v.s..) da maalesef bu atamalara damgasını vurmaktadır.

Bir çok mail ve yorumda;

1- Becayiş sistemi nasıl işleyecek?

2- Başka ildeydim fakat aileme daha yakındım şimdi daha uzağım atamamı iptal ettirebilir miyim?

3- 26.seçeneği işaretlemedim fakat atamamı yaptılar

şeklinde sorular gelmektedir.

Cevaplandıracak olursak:

1- Ataması yapılan öğretmenler becayiş yapabileceklerdir. Bunun için Bakanlık Pazartesi günü talimat yayımlayacaktır. Aynı İle ataması yapılan aynı branştaki iki öğretmen isterlerse yer değiştirebileceklerdir. Örneğin İzmir Kiraz'a tayini çıkan bir sınıf öğretmeni ile Seferihisar'a çıkan Sınıf öğretmeni İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin aracılığıyla becayiş yapabileceklerdir.

2- Atamasını iptal ettirmek isteyen olursa bu atamasını iptal ettirebilecektir. Bunun için de mümkün olursa MEBBİS'te modül açılacak ve öğretmen kendi şifresiyle bu atamayı iptal edebilecektir.

3- 26.seçeneği işaretlemediği halde ataması yapılan öğretmen de atamasının iptalini isteyebilecektir.

Bizim bu noktadaki tavsiyemiz;

1- Öncelikle öğretmenlerin becayiş haklarıyla ilgili çalışma yapılmalıdır. Bunun için;

a- O ile atanan öğretmenler ve branşları açıklanmalıdır.

b- MEBBİS üzerinden bu kadrolar ile o ilde o alanda varsa boş bulunan kadrolar öğretmenlerin bilgisine açılmalıdır.

c- Öğretmen hangi kadrolara (listede yer alan) talip ise istek sırasına göre işaretlemelidir.

d- En yüksek puanlı talepten başlayarak becayişler gerçekleştirilmelidir.

e- Bunu bu kadar sürede yapamayız deniliyorsa en kötü ihtimalle öğretmenlere bir saat verilerek bir salonda (her ilde) toplanmalı ve becayiş işlemi yine puan üstünlüğüne göre herkesin gözü önünde yapılmalıdır. (Yol masrafı ve zaman kaybı olacağı aşikardır fakat başka çare kalmamışsa katlanılabilir diye düşünüyorum.)

2- Becayişten sonra atama iptal başvuruları alınmalı ve gerçekleştirilmelidir.

3- Şubat ayında özür grubu ataması yapılıp yapılmayacağı (ki bu aşamada yapılması temennimizdir.) şimdiden açıklanmalıdır.

Son olarak iller arası kadar belki de uzun süre bekledikleri için iller arasından daha çok mağdur olan İl içi özür grubu atamaları unutulmamalı ve kısa sürede bir takvime bağlanmalıdır. Bu sorun çözümlenmeden Özür grubu atamalarının tamamen çözümlendiğini söylemek mümkün olmayacaktır.

Bizim takdir ettiğimiz hususun konuya yaklaşım olduğunu, hataların uygulamada ya da sizin paylaşımlarınızla ortaya çıktığını belirtirken bir öğretmen dahi ailesine kavuşmuşsa biz bunun da önemli olduğunu düşünüyoruz fakat 3 bin 527 öğretmenin sadece bir tanesine ya da sayısal azınlığına tam anlamıyla çözüm bulunmuşsa bunu da beceriksizlik olarak algılarız fakat bakanlık 90km sınırı içerisinde tutulan öğretmen sayısının yüzde 80 lerde olduğunu bir kısmının da becayişle düzelebileceğini belirtmektedir. Bu sayı tabii ki takdir edilmesi gereken bir sayıdır. Şubat 2013'te 1500 civarında öğretmenimizin isteğinin hiç kabul olmadığını düşündüğümüzde ulaşılan sayının memnuniyeti daha iyi anlaşılacaktır.

MEB'e son bir tavsiyemiz son atamalarda ataması yapılan öğretmenlere yönelik MEBBİS şifresiyle girilebilen bir anket yaparak bu sonuçlardan kaç öğretmenin memnun olduğu ya da ne derece memnuniyet duyduklarının tespit edilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasıdır. Böylece yapılan işin doğru ya da yanlışlığı (aksaklığı) ortaya çıkaracaktır.

Temennimizi var olan sorunların da kısa sürede çözümlenerek maksimum verimin sağlanmasıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber