Onlar Hakimlikten Atıldığı Gibi Avukatlık da Yapamıyorlar

1999'dan bugüne kadar; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararı ile 96 hakim ve savcı meslekten çıkarıldı. Bunlar, aleyhine açılmış hiçbir dava bulunmamaktadır. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararları ise Anayasa hükmü gereğince dava konusu bile edilememektedir. Bu kişiler, hakimlik ve savcılık görevlerinden, gerekçesiz bir şekilde atıldığı gibi bu kişilere avukatlık yapma yetkisi de tanınmamıştır. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2006 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4055 sayılı memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkındaki Kanun'un çıkarıldığı 1999'dan bu güne kadar; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararı ile 96 hakim ve savcı meslekten çıkarılmıştır. Bu kişiler aleyhinde açılmış herhangi bir davanın olmaması, meslekten çıkarma kararlarının ?haksız ve mesnetsiz? olduğunu göstermektedir.

Anayasanın 159/4. maddesine göre; ?Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararlarına karşı, yargı yolu kapalıdır.?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 5/b maddesine göre; ?hakimlik ve savcılık mesleğinden çıkarılanlar, avukatlık mesleğine kabul edilmez.?

AK Parti Hükümeti tarafından hazırlanan ?Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanunun Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nun 53. sırasında olup, 1 Mart 2006 Çarşamba günü görüşülecektir.

Kanun Tasarısının 1. maddesine göre ; ?Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık,dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle, görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerine göre verilmiş yer değiştirme cezaları ve 69 uncu maddesine göre verilmiş meslekten çıkarma cezaları hariç olmak üzere; kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında 23/4/1999 tarihinden 14/2/2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmiştir.?

Haklarında meslekten çıkarma veya yer değiştirme cezası verilen hakim ve savcılar aleyhindeki bu düzenleme ?eşitlik ilkesi?ne aykırıdır.

Koalisyon Hükümeti döneminde 1999'da çıkarılan, 4055 sayılı Kanun'da dahi hakim ve savcılar aleyhinde bir düzenleme yokken; Tasarıda öngörülen düzenlemeyi anlayabilmek ve savunabilmek mümkün değildir.

?Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, yüz kızartıcı suçlar dışında diğer gerekçelerle haklarında HSYK kararı ile meslekten çıkarma veya yer değiştirme cezası verilen hakim ve savcıların Kanun kapsamına alınmasını? talep ediyoruz.

İlgi ve desteklerinizi bekler, Saygılarımızla Arz Ederiz.

NOT : Adalet Bakanlığına yaptığımız başvurumuz, Kanunlar Genel Müdürlüğü'nce 29. 12. 2005 tarih ve 3364, 16. 1. 2006 tarih ve 18215 sayılı yazılar ile TBMM'ne gönderilmiş olup, TBMM Başkanlığı Özel kalem Müdürlüğüne 17. 2. 2006 tarih ve 93 sayılı dilekçe sunulmuştur.

Hüseyin ALTUN
Necati ÖZDEMİR
Sami GÖREN
Murat AKIN
Şenol ÖNAL
Cengiz GÜNEŞ
Sacit KARASU
Hüseyin BESİL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber