İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Mersin Milletvekili Zengin'in sitemizde yayınlanan "subay ve astsubayların 15 yıllık fiili hizmet süresine" ilişkin soru önergesine Milli Savunma Bakanlığınca cevap verildi.

Haber Giriş : 27 Aralık 2003 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Milletvekili Zengin'in sitemizde yayınlanan "subay ve astsubayların 15 yıllık fiili hizmet süresine" ilişkin soru önergesine Milli Savunma Bakanlığınca cevap verildi.

Mersin Milletvekili Sayın Şefik Zengin tarafından verilen 7/1504- 3695 sayılı yazılı soru önergesinin cevabı

1- Milli Savunma Bakanlığında Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu subay ve astsubayların fiili hizmet sürelerinin kısaltılmasına ilişkin bir çalışma bulunmamaktadır.

2- Anılan husus Yüksek Askei Şura gündeminde de olmadığından görüşülememiştir.

Bu yazılı soru önergesi Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleri ile tarafımdan cevaplandırılmıştır.

Bilgilerinize sunarım.

M. Vecdi Gönül
Milli Savunma Bakanı


SİTEMİZDE DAHA ÖNCE YAYIMLANAN HABER

Subay ve Astsubaylarin 15 Yillik Fiili Hizmet Süresi Kisaltilmalidir

926 sayili Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanununun 112'inci maddesine göre, subay ve astsubaylar, fiilen 15 yil hizmet etmedikçe istifa edememektedirler. Bu uygulama daha önce subaylar için 10 yil, astsubaylar için ise 9 yildi. Daha sonra bu süre hem subaylar için hem de astsubaylar için 10 yil olarak saptandi. 14.7.1971 yilina kadar bu sekilde devam eden uygulama, 926 sayili Kanunun 112'inci maddesinde yapilan degisiklik ile, fiili hizmet süresi 15 yila çikartilarak, degistirilmistir. Yapilan bu degisiklik esnasinda, o zaman için çalisan subay ve astsubaylarin kazanilmis haklari korunmustur. Ancak, 1971 yilli sartlarin ortaminda 15 yil olarak tespit edilen bu süre oldukça uzun bir süre olup, artik bu sürenin degistirilmesi gerekmektedir. Uyum yasalari ile mevzuat birlikteligi saglamaya çalistigimiz Avrupa Birligi ülkelerinde de bu süre 4- 9 yil arasinda degismektedir. Ayrica, önceki yillarda yapilan bir Yüksek Askeri Sura toplantisinda konu gündeme gelmis ve önce hava subaylariyla ilgili ön hazirlik yapilmasi gerektigi bilgileri basinda yer almistir. Bu çerçevede Avrupa birligine uyum sürecine girdigimiz bu zaman diliminde bu talebin tekrar gündeme alinmasi yararli olacaktir. Diger taraftan, bu konu Mersin Milletvekili Sayin Sefik Zengin tarafindan bir soru önergesi olarak Sayin Basbakan'a yöneltilmistir. Sayin Zengin, soru önergesinde, bu konuda bir çalisma olup olmadigini hususunu gündeme getirmis olup, verilecek cevap sitemizde de yer alacaktir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber