Yeni Öğretmen Atama Sistemi

Bir yılı aşkın bir zamandır Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin değişeceğine ilişkin haberler yayımlanmaktadır. Ancak bu değişiklik taslağı henüz Resmi Gazetede yayımlanmamıştır. Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığının bazı bürokratlarınca yapılacak değişikliğe ilişkin özet bir bilgi Saygı Öztürk'e verilmiştir. Detay için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2006 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte, öğretmenlerin yeni atama sistemi

Milli Eğitim Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne son şekli verildi. Önümüzdeki hafta Resmi Gazete'de yayımlanacak yönetmelik, öğretmenlerin atama sisteminde köklü değişiklikler getiriyor.

İstismar konusu olan bir çok uygulamanın da önünü kesiyor.

Öğretmenlerin atamasına geçmeden önce, "Sözleşmeli Öğretmenlik" konusuna değinelim. "Sözleşmeli Öğretmenlik" uygulaması aslında 1999 yılından bu yana devam ediyor. Biliyoruz ki, "sözleşmeli" olarak çalıştırılan öğretmenler için de öyle, çok nitelik aranmıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını kapatmak amacıyla 20 bin sözleşmeli öğretmen alınmasını kararlaştırdı. Bu öğretmenler, 10 ay çalışacak, uygun bulunursa bir sonraki yıl da sözleşmelileri yenilenecekti. Görev verilenler de sıradan kişiler değil, öğretmenlik yapabilecek kişilerden oluşmuştu.

SÖZLEŞMELER 12 AYLIK OLACAK

İşte, öğretmen sendikaları, "sözleşmeli öğretmenlik" uygulamasının ancak yeni farkında oldular... Sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin genelgenin durdurulması için Danıştay'a başvuruldu. Danıştay da yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı. İşte, atanan 20 bin sözleşmeli öğretmenden, yaklaşık 8 bini, koşulları tuttuğu için öğretmen alımlarında puan esasına göre atamalan yapıldı. Yani, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kadrolu elemandan oldu. Peki, sözleşmeli öğretmenler Danıştay'ın "genelgenin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin karan"ndan sonra ne olacak? Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine göre onlar için yapılacak bir şey yok. Yani görevlerine devam edecekler. Üstelik de, durumları daha da iyileştirilerek...

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bulunan bir yasa tasarısına, sözleşmeli öğretmenlerle ilgili düzenlemenin girdiğini komisyonun bir üyesinden öğrendim. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, sözleşmeli statüde çalışan öğretmenlerle 10 ay değil, 12 ay üzerinden sözleşme yapılmasının sağlanması için hayli çaba göstermişler. Yakında, bu öğretmenler için müjdeli haberler verilmeye başlanır. Milli Eğitim müdürlerinin ek göstergelerinin artinlması da yine aynı kişilerin çabalanyla gerçekleşecek gibi gözüküyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, artık "öğretmenlik" için "olmazsa olmazların" başına bilgisayar kullanımı zorunluluğunu getirdi. Öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerinde de köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Bu yıl uygulamaya konulacak "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlan Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"yle getirilen yeniliklerden bazılan şöyle:

1- Öğretmenler, Bakanlık tarafından doğrudan eğitim kurumlanna ataması yapılacak. Ancak, bazı durumlarda il ve ilçe emrine de atama yapılabilecek.

2- Öğretmen adaylarından bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesi istenecek.

3- Yürürlükte olan yönetmelikte eş durumu ve sağlık özür durumlanndan yer değiştirme isteğinde bulunacak aday öğretmenlerin, temel ve hazırlayıcı eğitimi tamamlamış olma koşulu yeterli görülürken, yeni yönetmelikte "adaylığın kaldırılması" koşulu getirildi.

4- İI içi yer değiştirmeler, bakanlığın uygun bulacağı sayıda eğitim kurumu tercih hakkı verilerek alanı ve eğitim kurumu şeklindeki "sıra uygulaması" eğitim kurumu bazında tek sıra usulüne göre yapılacak.

5- Mevcut yönetmelik, zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerine imkan vermiyor. Yeni düzenlemeyle, zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlere de bulunduktan eğitim kurumunda en az iki yıl çalışmalan halinde il içinde görev yeri değişikliği isteğinde bulunabilecek.

6- Öğretmenin kardeşine vasi tayin edilmesi halinde, sağlık özrüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilecek.

7- Eşi SSK ya da Bağ-Kur kapsamında çalışan öğretmenlerin "eş durumu" özür grubundan yer değiştirmelerinde, SSK'lılarda son iki yıllık sürede en az 360 gün, Bağ-Kur üyelerinde ise son iki yılda en az 12 ay prim ödemiş olma koşulu aranacak.

8- Yüksek lisans veya doktora yapan öğretmenlerin "öğrenim durumu" özründen yer değiştirmelerinde "lisans üstü yapmaları gereken alanlar" Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacaklann, mezun olduklan yükseköğretim programlarına ve aylık karşılığı okutabilecekleri derslere ilişkin kararında belirtilen alanlarla sınırlı tutulacak. Aynca zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlama koşulu da getirildi.

9- Zorunlu çalışma yükümlülüğü bakımından 2 olan hizmet bölgesi 3'e çıkanldı. Türkiye, üç hizmet bölgesine ayrıldı. 11 Haziran 2000 tarihinden sonra öğretmenliğe atananlar, 3. hizmet bölgesi kapsamındaki illerde en az 3 yıl, 2'nci hizmet bölgesi içindeki illerde en az 4 yıl, 1. hizmet bölgesinde ise 5 yıl zorunlu görev yapacak. Ya da öğretmenler, her 3 bölgede toplam 4 yıl zorunlu görev yapacak. Bu düzenlemeyle, örneğin Ankara, Denizli, Adana gibi 1. hizmet bölgesine dahil illerin, geri kalmış ve ilçe sınıfı öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirebilecekleri hizmet bölgeleri kapsamına alındı. Böylece bu ilçelerde de istenilen düzeyde öğretmen istihdamı sağlanacak. Daha önceki dönemde ve halen bu ilçelerde çalışanlann hizmet süresi, zorunlu çalışma yükümlülüğünden sayılacak.

10- Devlet Memuru veya üniversitelerde öğretim görevlisi, öğretim üyesi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktayken, 11 Haziran 2000 tarihinden sonra öğretmenliğe atananlar, zorunlu çalışma süresiyle yükümlü olacak. Aynca, eşi şehit olanlar ile bedensel engelle öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf olacak.

11- Öğretmenlerin askerlikte geçirdikleri süre, "zorunlu çalışma yükümlülüğünden" veya diğer bölgelerdeki hizmet süresinden sayılmayacak.

12- Eşin emekli olması ya da eşinden boşanma halleri, yer değiştirme gerekçesi olmaktan çıkanldı. Ancak, eşinden boşananlann boşanmadan dolayı oluşabilecek mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yer değiştirme istekleri belirli koşullarda değerlendirilecek.

ÖĞRETMENLİK GÖREVİNDEN, GERİ HİZMETİ

13- Milli Takım antrenörü ve milli sporcusu olduğu bildirilen öğretmenler, istedikleri yere atanmalarına olanak sağlanıyor.

14- Norm kadro uygulamalan veya diğer nedenlere öğretmen fazlalığı oluşması halinde, bu fazlalığın nasıl dağıtılacağı yönünde geniş çaplı düzenleme yapıldı.

15- Görevdeyken öğretmenlik görevini yürütmesini engel olacak bir hastalığa yakalanan öğretmenlerden, görevlerini devamlı surette yapamayacaklara! tam teşekküllü hastanelerden verilen sağlı kurulu raporunda belirtilenlerle, haklannda yapılan denetim ve soruşturma sonucunda yetersizliği nedeniyle öğretmenlik görevini yürütemeyeceği saptananlar başka hizmet birimlerine atanacak.

16- Bedensel engelli öğretmen adaylan ile sabıka kaydı bulunan ya da görevine son verilen öğretmen adaylarının atamalannda sağlıklı karar alınabilmesi bakımından, bakanlıkta "Bedensel engelli değerlendirme komisyonu" ve öğretmen adaylannın adli cezalan yönünden du-rumlannın değerlendirilebilmesi bakımından "adli sicil kaydı inceleme komisyonu" oluşturulacak.

17- Öğretmenlerin yer değiştirmelerinde esas alınan "hizmet puanı" uygulamasında da yenilikler yapıldı. Buna göre il merkezleri dışındaki ilçe, belde ve köy statüsündeki yerler için öngörülen hizmet puanlan artinldı. Aynca (d) ve (e) ilçelerinin hizmet puanlan da yükseltiliyor.

18- İl içinde özre bağlı yer değiştireceklerin hizmet pu-anlanna Sağlık durumu özrü için 14, eş durumu özrü için 12, öğrenim durumu özrü için de 10 puan ilave edilecek.

saygı Öztürk/ Gözcü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber