MEB Burslularına İlişkin Açıklama

1996 yılı öncesi ve sonrasında yurt dışına gönderilen öğrencilerin borçlarının hesaplanma yöntemleri arasındaki aşırı dengesizliği konu alan ilk haberi, 12 aralık 2005 tarihinde yayımlamıştık. Uygulamadan mağdur olan adaylar; kurdukları site, yayımladıkları açıklayıcı bilgiler ve ısrarlı bir şekilde yürüttükleri mücadele niyahet sonuç aldılar. Bakan Çelik bugün yaptığı açıklamada ilgili kanunun değiştirileceğini bildirdi. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mart 2006 02:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Konu nedir?' diyen ziyaretçilerimize şu başlığı okumlarını öneriyoruz.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Önceki yıllarda, yurtdışında lisansüstü öğretim gören birçok öğrenciyi mağdur edecek şekilde bir geri çağırma sürecinin devreye sokulmuş olduğunu" belirterek, bununla ilgili kanunun değiştirileceğini bildirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, yurtdışında öğrenim gören öğrencilerin borcundan dolayı Türkiye'ye dönemedikleri yönünde haberler bulunduğunun belirtilmesi üzerine şunları söyledi:

"Önceki yıllarda, birçok öğrenciyi mağdur edecek şekilde bir geri çağırma süreci devreye sokulmuş. Bence bu çok yanlış. Subjektif bazı değerlendirmeler üzerine bu insanları çağırmışlar, onlar da gelmemiş. Şimdi de borçları faize girdiği için katlanmış. Bize sürekli e-mail gönderiyorlar ve 'ülkemizden sürgün olduk' diyorlar. Şu anda Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde olan bir konu. Bunun öyle veya böyle halledilmesi gerekiyor."

Bu durumda kaç kişi bulunduğu sorusuna Çelik, "Net rakam bilmiyorum ama azımsanmayacak sayıda" karşılığını verdi.

"Af niteliğinde mi olacak" sorusu üzerine Çelik, "Aslında bu af falan değil. Onlar diyorlar ki 'dolar üzerinden ne kadar borçlandıysak onu ödeyelim ama buradaki derecemizi alıp öyle gelelim.' Bir manada adeta orada rehin kalmışlar" dedi.

Çelik, yurtdışına burslu öğrenci gönderilmesi ile ilgili 1416 sayılı kanunun 1929 yılında çıkarıldığını artık değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu konuda da bir çalışma yaptırdık. Bazı ilgili kuruluşların ve bakanlıkların görüşünü aldıktan sonra onu da sevk edeceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber