Maliye'nin 'Sözlü Sınav Oyunu' Yargıdan Döndü

Kamu kurum ve kuruluşlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği işlemlerine standart getiren genel yönetmelik değişikliği 28/12/2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik değişikliğinde sadece Maliye Bakanlığı için bir ayrıcalık getirilmişti. Bu ayrıcalık ile Maliye Bakanlığına, görevde yükselme eğitimine katılacak adayları, önceden, sözlü sınav ile belirleme yetkisi verilmişti. Memurlar.net olarak yapılan işlemin yanlışlığını 29.12.2004 tarihinde haberleştirmiştik. Peki sonuç ne oldu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2006 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28.12.2005 tarihinde genel yönetmeliğe eklenen "Ek Madde 4" şu şekildedir:

"Bu Yönetmeliğin yayımından önce görevde yükselmeye ilişkin özel yönetmelikleri bulunan kurumlar, esas ve usullerini yönetmeliklerinde düzenlemeleri kaydıyla müdür yardımcısı ile bu düzey ve üstü görevler için yapılacak görevde yükselme eğitimine alacakları personeli müracaat sayısına bakılmaksızın yazılı ve sözlü olarak yapacakları ön eleme sınavına tabi tutarak belirleyebilirler."

Bu yönetmeliğin sadece Maliye Bakanlığını ilgilendirdiğini daha önce belirtmiştik. Yapılan bu değişiklik ile Maliye Bakanlığına, memurları görevde yükselme eğitimine almadan önce sözlü sınav yapma yetkisi tanınmıştı.

1999 yılından bu yana kayırmacılığa önlemek amacıyla sözlü uygulaması kaldırılırken Maliye Bakanlığı ısrarla sözlü sınavı mevzuatına koymaya çalışmıştı.

Ancak, konuya ilişkin olarak Danıştay'da açılan dava sonuçlanmıştır. Danıştay 5. Dairesi verdiği kararda sözlü sınavı; içeriği, değerlendirme esasları belirsiz bir sınav şekli olduğunu belirtmiş ve söz konusu Ek-4. madde hükmü hakkında istenen yürürlüğü durdurma istemini kabul etmiştir.

Bu karara göre Maliye Bakanlığı bir görevde yükselme sınavı açtığında adayları yazılı veya sözlü sınava tabi tutamayacaktır. Adaylar diğer kurumlardaki adayların tabi olduğı kriterlere göre yani puan sistemine göre değerlendirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber