Hürriyet, Yanlış Habere, Bugün de Devam Etti

Hürriyet internet dün "Diploma oyunu" başlıklı bir habere son dakika haberleri arasında yer vermişti. Bu haberde Milli Eğitim'de çalışan 2 yıllık yüksek okul mezunlarının yönetmeliğe konulan geçici maddeyle üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yapıldığı belirtilmekteydi. Bu haberin yanlış olduğunu ve haberi yazan muhabirin konuyu bilmeden yazdığını 7.03.2006 tarihi saat 16:45'te haberleştirdik. Ancak, Hürriyet bu habere bugün, hem ilk sayfasında hem de 22. sayfasında "Çok özel diplomalar" başlığıyla yer vermeye devam etmiştir. Hürriyet, bu yanlışılığa sitesindeki ziyaretçi yorumlarında da haberin yanlış olduğu belirtilmesine rağmen devam etmiştir. Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 08 Mart 2006 00:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

07.03.2006 tarihinde sitemizde yayımlanan haber

Hürriyet'in bugünkü haberi

HABER NEDEN YANLIŞTIR?

Önce birkaç teknik bilgi verelim.

Tüm kamu kurumlarının memurlarının nasıl yükseleceğini belirleyen genel görevde yükselme yönetmeliği 18/04/1999 tarihinde yayımlanmıştır. Bu yönetmelik 1999 yılında yayımlanırken çoğu kadro için lisans mezunu olma şartı aranmış ve yargısal sorunlar yaşanmaması amacıyla da yönetmeliğe bir geçici madde eklemiştir. Bu geçici madde şu şekildedir:

?Geçici Madde 3 ? Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.?

Bu geçici madde ile iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer şartları taşımak kaydıyla, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilmişlerdir. Sadece görevde yükselme kapsamındaki unvanlar için bu değişiklik yapılmıştır.

Bu düzenleme, genel görevde yükselme yönetmeliği sonrasında kamu kurumlarınca çıkarılan kurumsal düzeudeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yönetmeliğinde de yer almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı da diğer kurumlar gibi, 1999 yılındaki bu değişiklik sonrasında, 26/07/2000 yılında bir görevde yükselme yönetmeliği yayımlamış ve genel yönetmeliğin bu hükmünü, diğer kurumlar gibi bu yönetmeliğe geçici madde olarak koymuştur.

Diğer taraftan genel görevde yükselme yönetmeliği 28.12.2004 tarihinde değişmiştir. Bu değişiklikle, genel yönetmelik, unvan değişikliği de kapsayacak şekilde esaslı bir şekilde değiştirilmiştir. İşte bu değişiklik sonrasında, kamu kurumlarına, yönetmeliklerini bu yönetmeliğe uyumlu hale getirme zorunluluğu yüklenmiştir. Bu zorunluluk gereğince MEB gecikmeli olarak yönetmeliğini değiştirmiştir. Genel Yönetmeliğin bu zorunluluk getiren düzenlemesi gereğince MEB yönetmeliğini değiştirmiştir. Bu değişiklik ise 4 Mart 2006 tarihili Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Ancak değişiklik yapılırken genel yönetmeliğin ilgili hükmü korunmuştur. Bunu tüm kamu kurumları yapmıştır. Bundan amaç, yukarıda da belirtildiği üzere, tüm bu düzenlemelerin dayanağı olan genel görevde yükselme yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği yıldaki hak kaybını korumaktır.

Dolasıyla aşağıdaki haberde yer alan "MEB 2 yıllık mezunu personelini üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun yaptı" şeklindeki spot ve detaylar tümü yanlıştır. Konuyu bilmemekten kaynaklanmaktadır. Kimsenin dört yıllık mezun yapıldığı yoktur.


İşte ANKA ve Hürriyet'in haberi

Çok özel diplomalar

18 Nisan 1999 tarihinde görevde bulunan 2 ve 3 yıllık yükseköğrenim okulu mezunu Milli Eğitim Bakanlığı personeli 4 yıllık yükseköğrenim okulu mezunu kabul edilecek. Yeni yönetmelikle lise müdürleri 4 kademe birden atlayıp il milli eğitim müdürü bile olabilecek.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın, 2 yıllık yükseköğrenim diplomasına sahip Bakanlık personelini, yönetmelik değişikliğiyle bir kalemde 4 yıllık mezun yaptığı anlaşıldı. Bakanlık, (A) tipi eğitim kurumu müdürlerinin il milli eğitim müdürü olmasının yolunu da açtı.

MEB'in diploma oyunu, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatına ait kadrolara atanma, görevde yükselme, unvan değişikliği ve görevler arası geçişlerde uygulanacak esas ve usulleri belirlemek amacıyla hazırladığı "MEB Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"ne konulan geçici maddeyle gerçekleşti. Yönetmelik 4 Mart cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bakanlık, toplam 33 maddelik yönetmeliğe koyduğu geçici maddeyle, personelini üniversiteye gitmeden 4 yıllık mezun saydı. Ancak, dört yıllık mezun sayma işlemine "tarih sınırı" koydu. Bakanlıkta 18 Nisan 1999 tarihinde görevde bulunanlardan 2 ve 3 yıllık yükseköğrenim okulu mezunu olanların, diğer özel şartlara sahip oldukları takdirde 4 yıllık yükseköğrenim okulu mezunu kabul edileceği hükme bağlandı.

İL MÜDÜRÜ OLACAKLAR

Düzenlemeye göre, "Doğrudan Bakanlığa bağlı faaliyet gösteren eğitim kurumları" olarak tanımlanan anadolu ve fen liselerini de içine alan (A) tipi eğitim kurumlarında müdür olarak en az sekiz yıl hizmeti bulunanlar, aradaki dört görevi atlayıp il milli eğitim müdürlüğü görevine atanabilecekler. Mevcut uygulama uyarınca, (A) tipi eğitim kurumları müdürleri, Bakanlık hiyerarşisinde kendi üstünde olan ilçe milli eğitim şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, il milli eğitim şube müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcısının kademelerini aşarak il milli eğitim müdürlüğü görevine getirilebiliyor.

MEB'in yaptığı açıklamada değişiklik doğrulanarak, "Yönetmelik, 'Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik' doğrultusunda hazırlanmıştır" denildi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber