Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Neler Değişti

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Konuyla ilgili eski yönetmelik büyük oranda değiştirilmiş, sözlü sınav, okul müdürlerinin sınavla atanması, sınavı kazanan 5 adayın sözlü sınava alınması ve 5 yılını dolduran okul müdürlerinin yer değişikliği gibi önemli değişiklikler yapan yönetmelik yürürlüğe konulmuştur. Sitemiz öğretmenler bölüm sorumlusu Sayın Ahmet Kandemir, ayrıntılı bir şekilde bu yönetmelik değişikliğini ele aldı. İşte detaylar...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2006 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son değişikliklerind işlendiği yönetmeliğin son haline ulaşmak için tıklayınız.

Göze çarpanlar:

Eğitim kurumu müdürlerinden beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri; il içinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre değiştirilecek.

Yöneticilerin isteğe bağlı yer değişiklikleri açıklanmış, ilk defa duyuru yapılacağı belirtilmiştir. İdareciler bu maddenin uygulamaya konularak, yer değişikliği yapmak istiyor. Fakat müdür yardımcıları il dışı tercih yapamıyor.

Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına atanacak yöneticilerin seçimi amacıyla eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu genel müdürlüklerde değerlendirme komisyonu kurulacak.

Atamalarda Hizmet gerekleri esas olmakla birlikte puan üstünlüğü de dikkate alınır ilkesi de belirtilmiş fakat puan üstünlüğü geri plana itilmiş.

Mesleki teknik okullarda görevli atelye ve meslek dersi öğretmenlerinin her türlü derse maaş karşılığı girebilmesinin yolu açılacak, bu sayede her türlü ders, atelye ve meslek dersi öğretmenlerinin aylık karşılığı okutabileceği ders statüsüne gireceğinden, bu öğretmenler her türlü kuruma diğer şartları taşıdıkları takdirde yönetici olarak atanabilecek.

Yönetici olarak atanmak için 2 yıl hizmet şartı kaldırılmış. Sadece adaylığın kalkmış olması yeterli olacak.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları arasından müdür olarak atanacaklar için Düzey Belirleme Sınavı yapılacak.

Puan eşitliği halinde Başöğretmen ve Uzman öğretmen olmak tercih sebebi sayılacak

Seçme Sınavını kazanan adaylar ile daha önce yöneticilik yapanlar Müdür yardımcılığı için Başvuruda bulunabilecek.

Düzey Belirleme sınavında başarılı olan okul müdür adayları sözlü sınava alınacak.

Resmi yazışma kuralları ile anayasa, sınav konularına eklenmiş.

Müdürler için Düzey Belirleme Sınavı, müdür yardımcıları için de Seçme Sınavı yapılacak.

Yöneticiler, yöneticilik görevlerinden ayrılma istekleri yaz tatilinde yerine getirilecek.

Yurt dışındaki Bakanlığa bağlı okullarda müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinden, kurucu müdürlükte ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticiliğinden sayılacak.

Sınavda başarılı olmak şartı kaldırılarak sınavda istenilen düzeyde puan almış olmak şartı getirilmiş.

Millî Eğitim Bakanlığı Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde, eski yönetmeliğe göre, yenilikler

SINAV DEĞERLENDİRME KOMİSYONU YENİDEN TANIMLANMIŞ

Eski yönetmelikteki hali:
Tanımlar Madde 4 ?
h) Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına atanacak yöneticilerin seçimi ve değerlendirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliklerde ayrı ayrı kurulacak olan komisyonu,

Yeni yönetmelikteki hali:
h) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sınav Komisyonu: Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına atanacak yöneticilerin seçimi amacıyla yapılacak sınavlara ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla Bakanlıkta oluşturulacak olan komisyonu,

Yorum: Sınav ve değerlendirme komisyonu; sınav komisyonu olarak değiştirilmiş. Bu komisyon sadece bakanlıkta oluşturulacak, eski yönetmeliğie göre valiliklerde oluşturulacak olan komisyon kaldırılmıştır.


YÖNETİCİ SEÇİMİ İÇİN MÜLAKAT KOMİSYONU

Eski yönetmelikteki hali:
i) Mülakat Komisyonu: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına atanacak müdürlerin seçimi ve değerlendirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliklerde ayrı ayrı kurulacak olan komisyonu,

Yeni yönetmelikteki hali
i) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Değerlendirme Komisyonu: Bakanlığa bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına atanacak yöneticilerin seçimi amacıyla eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu genel müdürlükler ve valiliklerde ayrı ayrı kurulacak olan komisyonu,

Yorum: Mülakat komisyonu isim değiştirerek değerlendirme komisyonu adını almış ve eğitim kurumlarının bağlı oldukları genel müdürlükler ile valiliklerde ayrı ayrı oluşturulacağı belirtilmiş.


BİR TAKVİM YILI AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMUŞ

Eski yönetmelikteki hali:
k) Yıl: Bir takvim yılını,

Yeni yönetmelikteki hali
k) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Yıl: 12 aylık süreyi,

Yorum: Bir takvim yılı kavramı açıklığa kavuşturulmuş 12 aylık süre olarak belirlenmiş.


KİMLER KURUCU MÜDÜR OLABİLECEK?

Eski yönetmelikteki hali:
n) Kurucu Müdür: Yeni açılan eğitim kurumlarının eğitim-öğretime hazırlanması için görevlendirilen yetkili öğretmeni,

Yeni yönetmelikteki hali
n) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Kurucu Müdür: Yeni açılan eğitim kurumlarının eğitim-öğretime hazırlanması için görevlendirilenleri,

Yorum: Kurucu müdür kavramı tanımlanmış eski yönetmelikteki ?görevlendirilen yetkili öğretmeni? kavramı değiştirilerek ?görevlendirilenleri" kavramı getirilmiş. Aslında ucu açık bir kavram görevlendirilenler; müdür, müdür yardımcısı veya bir memur olabilir mi?


MÜDÜRLÜK İÇİN İLK AŞAMA: DÜZEY BELİRLEME SINAVI

Yeni eklenen hüküm:
o) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Düzey Belirleme Sınavı: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarına müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları arasından müdür olarak atanacaklar için düzenlenecek yazılı sınavı,

Yorum: Yeni getirilen Düzey Belirleme Sınavı tanımlanmış. Bu sınava sadece müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları okul müdürü olarak atanabilmek için sınava başvurabilecek.


MÜDÜRLÜK İÇİN İKİNCİ AŞAMA: SÖZLÜ SINAV

Yeni eklenen hüküm:
p) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sözlü Sınav: Düzey Belirleme Sınavından sonra eğitim kurumu müdürü adayları için yapılacak olan sınavı.

Yorum: Sözlü sınav tanımlanmış. Düzey Belirleme sınavında başarılı olan okul müdür adayları sözlü sınava alınacak. Fakat (mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No 2004/840) Danıştayın mülakatla ilgili verdiği karar göz ardı edilmiş.


EĞİTİM KURUMU YÖNETİCLİĞİNE ATANMADA TEMEL İLKELER

Eski yönetmelikteki hali:
Temel İlkeler
Madde 5 - Eğitim kurumu yöneticiliklerine atamada esas alınacak temel ilkeler aşağıda belirtilmiştir:
a) Süreklilik ilkesi çerçevesinde eğitim vermek,
b) Personelin yöneticilik formasyonu, göreve bağlılık ve motivasyonunu sağlamak yoluyla kurumsal etkinlik ve verimliliği artırmak,
c) Atama ve görevde yükselmelerde kariyer ve liyakati esas almak,
d) Hizmetin gereği ile yetki devri kapsamında personel atama ve görevde yükselmelerine yön vermek,
e) Düzenlenecek olan eğitim programlarına adayların katılımında eşit imkânlar sağlamak.

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 5- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu yöneticiliklerine atamada esas alınacak temel ilkeler şunlardır;
a) Atama ve yer değiştirmelerde kariyer ve liyakat esas alınır.
b) Atama ve yer değiştirmelerde norm kadro esasları göz önünde bulundurulur.
c) Atama ve yer değiştirmelerde hizmet gerekleri esas olmakla birlikte puan üstünlüğü
de dikkate alınır.

Yorum: Eğitim Kurumu yöneticiliklerine atamada esas alınacak temel ilkeler belirtilmiş, yeni olarak, norm kadro esasları temel ilkelerden birisi olarak belirlenmiş. "Hizmet gerekleri esas olmakla birlikte puan üstünlüğü de dikkate alınır" ilkesi de belirtilmiş fakat puan üstünlüğü geri plana itilmiş. Bu maddeye dava açılabilir.


YÖNETİLİCİĞE ATANMA GENEL ŞARTLARI

Eski yönetmelikteki hali:
Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar
Madde 7 - Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır:
b) Atanacağı kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak,

Yeni yönetmelikteki hali
b) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Öğrencisi bulunmayan eğitim kurumları hariç olmak üzere atanacağı eğitim kurumunda ilgili mevzuatına göre aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunması,

Yorum: Eski yönetmelik maddesi, atanmak isteyen kişinin atanacağı kuruma branşı itibarıyla öğretmen olarak atanma şartı getiriyordu. Yeni madde ise sadece aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunma şartını koşuyor. Bu durumda 439 sayılı kanunda değişiklik öngören ve meclis genel kuruluna gelen kanun tasarısında ki ?a) 3 üncü maddesinin (B) fıkrasında yer alan "atelye ve meslek dersi" ibaresi "ders" şeklinde değiştirilmiştir.? maddesi yasalaşırsa Mesleki teknik okullarda görevli atelye ve meslek dersi öğretmenlerinin her türlü derse maaş karşılığı girebilmesinin yolu açılacak, bu sayede her türlü ders atelye ve meslek dersi öğretmenlerinin aylık karşılığı okutabileceği ders statüsüne gireceğinden bu öğretmenler her türlü kuruma diğer şartları taşıdıkları takdirde yönetici olarak atanabilecek.


YÖNETİCİ OLARAK ATANMADA 2 YIL ŞARTI ADAYLIĞA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ

Eski yönetmelikteki hali:
c) Öğretmenlikte en az iki yıl hizmeti bulunmak,

Yeni yönetmelikteki hali
c) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak,

Yorum: Yönetici olarak atanmak için 2 yıl hizmet şartı kaldırılmış. Sadece adaylığın kalkmış olması yeterli olacak.


SINAVDA BAŞARILI OLMAK DEĞİL, İSTENEN PUANI ALMAK GEREKİYOR

Eski yönetmelikteki hali:
h) Atanacağı yöneticilik görevi için bu Yönetmelikte öngörülen sınavda başarılı olmak.

Yeni yönetmelikteki hali
h) (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Atanacağı yöneticilik kademesi için bu Yönetmelikte belirlenen sınavlar için öngörülen düzeyde puan almış olmak.

Yorum: Sınavda başarılı olmak şartı kaldırılarak sınavda istenilen düzeyde puan almış olmak şartı getirilmiş.


KADEME YÖNECİLİKLERİNDE GEÇTİĞİ KABUL EDİLEN HİZMETLER

Eski yönetmelikteki hali:
Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış ve bulundukları görevde en az iki yıl başarılı hizmetleri bulunmak kaydıyla, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve APK uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde geçirilen süreler 4 üncü kademe yöneticiliğinde; şef kadrosunda geçen süreler ile özel öğretim okullarında müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde; müdür yardımcılığı sınavını kazanmak şartıyla müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır.

Yeni yönetmelikteki hali:
(Değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla, Talim ve Terbiye Kurulu Uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve (mülga) APK Uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde geçirilen süreler dördüncü kademe yöneticiliğinde, genel idare hizmetleri sınıfına dâhil şef kadrosunda ve özel öğretim kurumlarında müdür olarak geçirilen süreler ile yurt dışındaki Bakanlığa bağlı okullarda müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde, kurucu müdürlükte ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreleri ikinci kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır.

Yorum: Yurt dışındaki Bakanlığa bağlı okullarda müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinden, kurucu müdürlükte ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticiliğinden sayılacak.


YÖNETİCLİĞE ATANMAK İÇİN A, B VE C TİPİ OKULLARDA GEÇİRİLMESİ GEREKEN SÜRELER

Eski yönetmelikteki hali:
Müdür Olarak Atanacaklarda Aranılan Özel Şartlar
Madde 8 - Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak,
"c) (değişik 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam dört yıl görev yapmış olmak."

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 8- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar şunlardır:
a) (C) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; eğitim kurumu yöneticiliğinde en az iki yıl görev yapmış olmak,
b) (B) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az üç yıl görev yapmış olmak,
c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; en az bir yılı (B) tipi eğitim kurumunda olmak üzere eğitim kurumu yöneticiliklerinde en az dört yıl ya da eğitim kurumu yöneticiliğinde toplam beş yıl görev yapmış olmak.

Yorum: (C) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak şartı en az iki yıl görev yapmış olmak olarak değiştirilmiş.

(B) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; birinci kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliğinde en az bir yıl görev yapmış olmak şartı en az üç yıl görev yapmış olmak olarak değiştirilmiş.

(A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam dört yıl görev yapmış olmak şartı beş yıl görev yapmış olmak olarak değiştirilmiş.


KOMİSYONLARIN OLUŞUMU

Eski yönetmelikteki hali:
Komisyonların Oluşumu
Madde 9 - Bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunan adayların değerlendirilmesi amacıyla sınav ve değerlendirme komisyonları ile mülakat komisyonları aşağıdaki şekilde oluşturulur:
a) Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Personel Genel Müdürü veya görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında, Personel Genel Müdürlüğü, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden birer daire başkanı, atama yapılacak kurumun bağlı olduğu öğretim genel müdürlüğünden bir daire başkanı ve Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığından bir şube müdürü ile bir hukuk müşavirinden oluşur.
b) İl Sınav ve Değerlendirme Komisyonu: Milli eğitim müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında, bir şube müdürü, bir ilköğretim müfettişi, ölçme değerlendirme sınav hizmetleri bölümünden sorumlu eğitim hizmetleri merkezi müdür yardımcısı ile (A) tipi bir eğitim kurumu müdüründen oluşur.
c) Merkez Mülakat Komisyonu: Personel Genel Müdürünün Başkanlığında, l. Hukuk Müşaviri, Teftiş Kurulu Başkanlığından bir Bakanlık müfettişi, Personel Genel Müdürlüğü ile atama yapılacak kurumun bağlı olduğu öğretim genel müdürlüğünden bir genel müdür yardımcısından oluşur.
d) İl Mülakat Komisyonu: Milli eğitim müdürünün başkanlığında, İlköğretim Müfettişleri Başkanı, yönetici atamadan sorumlu bir şube müdürü, milli eğitim müdürünün uygun göreceği bir ilçe milli eğitim müdürü ve (A) tipi bir eğitim kurumu müdüründen oluşur.
Personel Genel Müdürü ve il milli eğitim müdürü dışındaki üyeler hiçbir şekilde birden fazla komisyona üye olamazlar.
Sınav komisyonu başkan ve üyelerinin sınava eşlerinin, ikinci dereceye kadar kan ve sıhrî hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav komisyonu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.
Komisyonların sekretarya işlemleri illerde yönetici atamadan sorumlu birimlerce, Bakanlıkta Personel Genel Müdürlüğünce yürütülür.

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 9-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere başvuruda bulunan adayların değerlendirilmesi amacıyla sınav ve değerlendirme komisyonları oluşturulur.
a) Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı Komisyonu: Bakanlıkta, Personel Genel Müdürünün veya görevlendireceği bir Personel Genel Müdür yardımcısının başkanlığında; Personel Genel Müdürlüğü, İlköğretim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden birer daire başkanı, mesleki ve teknik öğretime ilişkin genel müdürlükler arasından Müsteşar tarafından belirlenecek bir genel müdürlükten en az daire başkanı düzeyinde bir temsilci ile bir hukuk müşavirinden oluşur.
b) Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu: Eğitim kurumlarının bağlı bulunduğu birimin genel müdürlerinin başkanlığında, aynı birimlerden bir genel müdür yardımcısı, bir daire başkanı, bir şube müdürü ile Personel Genel Müdürlüğünden en az şube müdürü düzeyinde bir temsilciden oluşur. Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığında ise başkan ve en az üç şube müdüründen oluşur.
c) İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu: İl millî eğitim müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının/şube müdürünün başkanlığında, yönetici atamadan sorumlu şube müdürü, bir ilköğretim müfettişi, ölçme değerlendirme sınav hizmetleri bölümünden sorumlu şube müdürü ile (A) tipi bir eğitim kurumu müdüründen oluşur.
Komisyonların başkan ve üyeleri; eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımlarının katıldıkları sınavlarda görev alamazlar. Bu durumda olan üyelerin yerine yedek üye görevlendirilir.
Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı Komisyonunun sekretarya işlemleri Personel Genel Müdürlüğünce, Merkez Değerlendirme Komisyonunun sekretarya işlemleri ilgili genel müdürlükçe yürütülür.

Yorum: Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı Komisyonu, Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu, İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonlarının nasıl kurulacağını açıklayan maddeler.
Komisyon üyelerinin yakınlarının katıldıkları sınavlarda görev alamayacağı kesin hüküm altına alınmış,. (eski yönetmelikte kesin hüküm yoktu) Fakat (mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No 2004/840) Danıştayın mülakatla ilgili verdiği karar göz ardı edilmiş.


KOMİSYONLARIN GÖREVLERİ

Eski yönetmelikteki hali:
Sınav ve Değerlendirme Komisyonlarının Görevleri
Madde 10 - Sınav ve Değerlendirme komisyonlarının görevleri şunlardır:
a) Sınav sorularını ÖDYM'ye hazırlatmak,
b) Sınavların yapılacağı merkezleri belirlemek,
c) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi sonucu başarı listesi düzenlemek/düzenletmek,
d) Tutanakları düzenleyip imzalamak,
e) Sınav sonuçlarının ilanını ve ilgililere tebliğini sağlamak,
f) İtirazların incelenip karara bağlanmasını sağlamak,
g) Eğitim kurumu müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunan adayları EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre değerlendirmek,
"h) (değişik 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan (ilk beş adayı sıralayarak (Danıştay'ca yürütmesi durduruldu)Makama sunmak."

Yeni yönetmelikteki hali
Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı ile Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonlarının görevleri
MADDE 10- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sınav ve değerlendirme komisyonlarının görevleri şunlardır;
Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı Komisyonu;
a) Sınav sorularındaki görev alanlarıyla ilgili temel konuları belirler.
b) Sınav konularını esas alarak ÖDYM'ce sınav sorularının hazırlanmasını sağlar.
c) Sınavın yapılacağı merkezleri belirler.
ç) Sınav sonuçlarına göre başarı listesi düzenler/ düzenletir.
d) Tutanakları düzenleyip imzalar.
e) Sınav sonuçlarının ilânını ve ilgililere tebliğini sağlar.
f) İtirazların incelenip karara bağlanmasını sağlar.

Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu;

a) Atama yetkisi Bakanlığa ait eğitim kurumu müdürlükleri için il millî eğitim müdürlüklerince Düzey Belirleme Sınavı ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanmak üzere başvuruda bulunacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puana göre en yüksek puan alan ve başvuruları Bakanlığa gönderilen beş adayı sözlü sınava alır.
b) Sözlü sınava alınan adayların bu sınavdan aldıkları puanın %30'u, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirilmeleri sonucunda aldıkları puanın %20'si ile Düzey Belirleme veya bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanmak üzere başvuruda bulunacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puanın %50'si dikkate alınarak her kurum için en yüksek puan alan adayı belirleyerek atanmak üzere Personel Genel Müdürlüğüne bildirir.
c) Sözlü sınav sonuçlarını bir tutanağa bağlayarak en yüksek puandan başlamak üzere sözlü sınav başarı listesini düzenler.
ç) İsteğe bağlı ve zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalarda, adayların Ek-4'deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre aldıkları puanın toplamına göre her eğitim kurumu için en yüksek puan alan adayı belirleyerek atanmak üzere Personel Genel Müdürlüğüne bildirir.

İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu;
a) Eğitim Kurumu müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunan adayları Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre değerlendirir.
b) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek gerekli şartları taşıyanlar arasından;
1) Atama yetkisi valiliğe ait eğitim kurumu müdürlükleri için başvuruda bulunan adaylardan Düzey Belirleme Sınavı ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanmak üzere başvuruda bulunacakların Değerlendirme Sınavında aldıkları puana göre en yüksek puan alan beş adayı sözlü sınava alır.
2) Sözlü sınava alınan adayların bu sınavdan aldıkları puanın %30'u, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirilmeleri sonucunda aldıkları puanın %20'si ile Düzey Belirleme veya bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanmak üzere başvuruda bulunacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puanın %50'si dikkate alınarak her kurum için en yüksek puan alan adayı belirleyerek atamaya yetkili makamca atama yapılmak üzere millî eğitim müdürlüğüne sunar.
3) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanların Düzey Belirleme Sınavı ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanmak üzere başvuruda bulunacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puana göre en yüksek puan alan beş adayı belirleyerek başvurularını kurumun bağlı bulunduğu genel müdürlüğe gönderilmek üzere millî eğitim müdürlüğüne sunar.
4) İsteğe bağlı ve zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalarda, adayların Ek-4'deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre aldıkları puanın toplamına göre her eğitim kurumu için en yüksek puan alan adayı belirleyerek atamaya yetkili makamca atama yapılmak üzere millî eğitim müdürlüğüne sunar.
c) Seçme sınavının illerde yapılması durumunda, bu sınava ilişkin görevleri yürütür.
ç) Sözlü sınav sonuçlarını bir tutanağa bağlayarak en yüksek puandan başlamak üzere sözlü sınav başarı listesini düzenler.

Yorum: Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı Komisyonu, İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonu, Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunun görevleri açıklanmış. Fakat danıştayın daha önce yürütmesini durdurduğu h) (değişik 02.12.2004 tarihli 25658 sayılı resmi gazete) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan (ilk beş adayı sıralayarak (Danıştay'ca yürütmesi durduruldu)Makama sunmak." Hüküm bu defa sözlü sınava konulmuş. danıştayın kararına göre çelişki oluşuyor. Ayrıca (mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No 2004/840) Danıştayın mülakatla ilgili verdiği karar göz ardı edilmiş.


MÜLAKAT KOMİSYONLARININ GÖREVLERİ

Eski yönetmelikteki hali:
Mülakat Komisyonlarının Görevleri
Madde 11 - Mülakat komisyonları, Yönetmelik kapsamına giren okul ve kurum müdürlüklerine atanmak için başvuruda bulunanlardan Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca bildirilen adayların Yönetmelik eki EK-3'teki Mülakat Formu üzerinde gerekli değerlendirme işlemini yaparak müdür olarak atanacak adayı tespit eder.

Yeni yönetmelikteki hali
Sözlü sınav
MADDE 11-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Düzey Belirleme Sınavına girmiş olan adaylardan tercih ettikleri eğitim kurumuna göre en yüksek puanı alan beş aday için sözlü sınav yapılır. Sözlü sınavda adayların yazılı sınav ve genel kültür konularındaki bilgileri ölçülür. Ayrıca, temsil yeteneği, tutum ve davranışı ile ifade ve muhakeme yeteneği değerlendirilir. Sözlü sınavda adaylara, sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde yer alan yazılı sınav konularından 50 puan, genel kültür konularından 20 puan, temsil yeteneğinden 10 puan, tutum ve davranıştan 10 puan, ifade ve muhakeme yeteneğinden 10 puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden puan verilir.

Yorum: Mülakat Komisyonunun görevleri açıklanmış. Fakat danıştayın daha önce yürütmesini durdurduğu" h) (değişik 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan (ilk beş adayı sıralayarak (Danıştay'ca yürütmesi durduruldu) Makama sunmak." hükmü bu defa sözlü sınava konulmuş. danıştayın kararına göre çelişki oluşuyor.


DÜZEY BELİRLEME SINAVINI VALİLİKLERDE YAPABİLECEK

Eski yönetmelikteki hali:
Seçme Sınavı
Madde 12 - Eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına atanacakların belirlenmesi için Bakanlıkça tespit edilecek merkezlerde Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezince, merkezi sistemle yazılı olarak seçme sınavı yapılır.
Ancak, sınav için gerekli teknik alt yapısının yeterli olduğunun Bakanlıkça uygun görülmesi halinde valiliklerce de seçme sınavı yapılabilir.

Yeni yönetmelikteki hali
Müdür ve müdür yardımcılığı için seçme sınavları
MADDE 12- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılıklarına atanacakların belirlenmesi için Bakanlıkça tespit edilecek merkezlerde ÖDYM'ce merkezi sistemle yazılı olarak müdürler için Düzey Belirleme Sınavı, müdür yardımcıları için de Seçme Sınavı yapılır.
Ancak, sınav için gerekli teknik alt yapısı Bakanlıkça yeterli görülen valiliklerce de Düzey Belirleme ve Seçme Sınavı yapılabilir.
Müdür yardımcılığı Seçme Sınavına katılacaklarda öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak, Düzey Belirleme Sınavına katılacaklarda ise atanacakları eğitim kurumu için bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen süreler kadar yöneticilik yapmış olma şartı aranır.

Yorum: Müdür ve müdür yardımcılığı için seçme sınavları açıklanmış. Müdürler için Düzey Belirleme Sınavı, müdür yardımcıları için de Seçme Sınavı yapılacak. Müdür yardımcılığı Seçme Sınavına katılacaklarda öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olma şartı aranacak, Düzey Belirleme Sınavına katılacaklarda ise atanacakları eğitim kurumu için bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen süreler kadar yöneticilik yapmış olma şartı aranacak.


SINAV KONULARI

Eski yönetmelikteki hali:
Sınav Konuları
Madde 13 - Sınav konuları ve puan değerleri şunlardır:
a) Türkçe dilbilgisi-kompozisyon: %20,
b) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılap Tarihi ve ulusal güvenlik: %15,
c) Kamu yönetimi mevzuatı ile ilgili temel bilgiler: %15,
d) Genel kültür: %15,
e) Milli Eğitim mevzuatı, eğitim yönetimi ve Türk eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler: %20,
f) Eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konular: %15.

Yeni yönetmelikteki hali
Sınavların konuları ve puan değerleri
MADDE 13- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sınavların konuları ve puan değerleri şunlardır.
a) Türkçe-dil bilgisi ve resmi yazışma kuralları % 25,
b) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik % 15,
c) T.C. Anayasası; % 15
1) Genel Esaslar,
2) Temel Hak ve Ödevler,
3) Devletin Temel Organları.
ç) Genel Kültür % 20,
d) Görevin gerektirdiği temel mevzuat % 25

Yorum: Sınav konuları ve puan değerleri açıklanmış önceki yönetmeliğe göre Türkçe dilbilgisi puan değeri % 20 den % 25 çıkarılmış ayrıca resmi yazışma kuralları ve T.C. Anayasası sınav konularına eklenmiş. Genel kültür: %15 den % 20 ye çıkarılmış. Mevzuat konuları sadeleştirilerek görevin gerektirdiği mevzuat şeklinde sınırlandırılmış.


DUYURU VE BAŞVURU ŞARTLARI

Eski yönetmelikteki hali:
Sınav İçin Duyuru ve Başvuru
Madde 14 - Eğitim kurumu müdür yardımcılığı seçme sınavı için uygun görülen zamanlarda atama yetkisi bakanlığa ait olan eğitim kurumları için Bakanlıkça ülke genelinde, atama yetkisi valiliğe ait olan eğitim kurumları için valilikçe il genelinde sınavdan en az bir ay önce duyuru yapılır.
Duyuruda; müdür yardımcılıklarının bulunduğu birimler ve yerleri, sınava katılacaklarda aranacak şartlar, başvuru yeri, zamanı, şekli ve sınava ilişkin diğer hususlar belirtilir.
Başvurular ilgililerin sicil dosyalarının tutulduğu birimlerce incelenir. Gerekli şartları taşıyanların başvuruları kabul edilerek Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Seçme sınavına ilişkin iş ve işlemler Personel Genel Müdürlüğü ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce koordineli olarak yürütülür.

Yeni yönetmelikteki hali
Sınavlar için duyuru ve başvuru
MADDE 14- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu müdür ve müdür yardımcılığı Düzey Belirleme ve Seçme Sınavları için uygun görülen zamanlarda, sınavdan en az bir ay önce Bakanlıkça/valiliklerce duyuru yapılır.
Duyuruda; sınavlara başvuruda bulunacaklarda aranacak şartlar, sınavların yapılacağı yer, zamanı, başvuru süreleri ve şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar belirtilir.
Sınavlara ilişkin başvurular, ilgililerin sicil dosyalarının tutulduğu birimlerce incelenir. Gerekli şartları taşıyanların başvuruları valiliklerce kabul edilerek Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Yorum: Sınav İçin Duyuru ve Başvuru şartları açıklanmış.


SINAVLARIN DEĞERLENDİRME ESASLARI

Eski yönetmelikteki hali:
Seçme Sınavının Değerlendirilmesi
Madde 15 - Seçme sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda en az 70 puan alanlar başarılı sayılır.

Yeni yönetmelikteki hali
Sınavların değerlendirilmesi
MADDE 15- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Düzey Belirleme Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda alınan puan sözlü sınava alınacakların belirlenmesinde ve atamaya esas puanlamada dikkate alınır.Seçme sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda en az 70 puan alanlar başarılı sayılır.

Yorum: Sınavların değerlendirilmesindeki esaslar açıklanmış.


SINAV SONUÇLARININ İLANI

Eski yönetmelikteki hali:
Sınav Sonuçlarının İlanı
Madde 16 - Seçme sınavı sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sınavı yapan birimlerce ilan edilir. Sınav sonuçları, ilanı tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir.

Yeni yönetmelikteki hali

Sınavların sonuçlarının ilânı

MADDE 16- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sınavların sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sınavı yapan birimlerce ilan edilir. Sınav sonuçları, ilanı tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerlidir.

Yorum: Sınavların sonuçlarının ilânı açıklanmış.


SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ

Eski yönetmelikteki hali:

Sınav Sonuçlarına İtiraz

Madde 17 - Seçme sınavı sonuçlarına, sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 15 gün içinde bir dilekçe ile valiliklerce yapılan sınavlar için ilgili valiliğe, Bakanlıkça yapılan sınavlar için valilikler aracılığıyla sınavı yapan birime itiraz edilebilir. Bu itirazlar sınavı yapan birimce 15 gün içinde incelenerek sonucu ilgiliye bildirilir.

Yeni yönetmelikteki hali

Sınavların sonuçlarına itiraz

MADDE 17- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Sınavların sonuçlarına ilânı tarihinden itibaren 15 gün içinde bir dilekçe ile sınavları yapan birime itiraz edilebilir. Bu itirazlar, ilgili komisyonca 15 gün içinde incelenerek sonucu, sınavları yapan birimce ilgiliye bildirilir.?

Yorum: Sınav Sonuçlarına yapılabilecek İtirazların yöntem ve süresi belirlenmiş.


HANGİ YÖNETİCİLİKLERİ VALİLİK ATAYACAK

Eski yönetmelikteki hali:

Atama Yetkisi

Madde 18 - Anadolu lisesi statüsündeki her türlü liseler, fen liseleri, yatılı ilköğretim bölge okulları ve doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının müdürleri Bakanlıkça, bu kurumların müdürleri dışındaki yöneticileri ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticileri valiliklerce atanır.

Yeni yönetmelikteki hali

MADDE 18- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile Anadolu lisesi statüsündeki her türlü liseler, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, yatılı ilköğretim bölge okulları, öğretmen evi ve akşam sanat okullarının müdürleri Bakanlıkça, bu kurumların müdürleri dışındaki yöneticileri ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticileri valiliklerce atanır.

Yorum: Hangi yöneticilikleri valilik, hangilerini bakanlık atayacak bunlar belirlenmiş.

Öğretmen evi ve akşam sanat okullarının müdürlerinin bakanlıkça atanacağı belirtilmiş.


SINAVDA PUAN EŞİTLİĞİ HALİ AÇIKLANMIŞ

Eski yönetmelikteki hali:

Sınav Puanlarının Eşitliği Durumunda Uygulanacak Hususlar
Madde 19 - Sınav puanlarının eşitliği halinde sırasıyla eğitim kurumlarının yöneticiliklerine;
a) Lisans üstü düzeyde öğrenim görmüş olanlar,
b) Hizmet içi eğitim programlarına katılmış olanlar,
c) Eğitim-öğretim alanında yayımlanmış eseri bulunanlar,
d) Yöneticilikteki hizmet süresi fazla olanlar,
e) Öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olanlar,
f) Ödül ve takdirname almış olanlar,
atanır.
Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarına atanacaklarda, birinci fıkrada sayılanlara ek olarak, bölüm, atölye ve laboratuar şefi olarak görev yapmış olmak tercih nedeni olarak dikkate alınır.

Yeni yönetmelikteki hali

Yönetici olarak atanacaklarda aranacak tercih nedenleri
MADDE 19- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumlarının yöneticiliklerine atanacaklarda, puan eşitliği halinde sırasıyla;
a) Başöğretmen olmak,
b) Uzman öğretmen olmak,
c) Lisansüstü düzeyde öğretim görmüş olmak,
ç) Hizmet içi eğitim programlarına katılmış olmak,
d) Yöneticilikteki hizmet süresi fazla olmak,
e) Öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olmak,
tercih nedeni olarak dikkate alınır.
Mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumlara atanacaklarda, birinci fıkrada sayılanlara ek olarak, bölüm, atölye ve laboratuvar şefi olarak görev yapmış olmak tercih nedeni olarak dikkate alınır.

Yorum: Yönetici olarak atanacaklarda aranacak tercih nedenleri açıklanmış puan eşitliği halinde Başöğretmen ve Uzman öğretmen olmak tercih sebebi sayılacak.


MÜDÜR YARDIMCILIĞINA DUYURU VE ATAMA ŞARTLARI

Eski yönetmelikteki hali:

Müdür Yardımcılığına Atama

Madde 20 - Seçme sınavını kazanan adaylar boş müdür yardımcılıklarına atanmak için valiliklerce yapılacak duyuru üzerine, EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile kadrosunun bulunduğu okulda boş müdür yardımcılığı olması halinde bu eğitim kurumu da aralarında bulunmak şartıyla en fazla üç eğitim kurumu tercih etmek suretiyle istekte bulunabilirler.

İstekte bulunan adaylardan EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda puanı en yüksek olanların tercihleri dikkate alınarak valiliklerce başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç 3 ay içinde atanırlar.

Yeni yönetmelikteki hali

Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama

MADDE 20-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Seçme sınavını kazanan adaylar ile daha önce eğitim kurumu yöneticiliği görevinde bulunanlar, boş müdür yardımcılıklarına atanmak üzere valiliklerce yapılacak duyuru üzerine Ek-1 deki Yöneticilik İstek Formu ile en fazla üç eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle istekte bulunabilirler.

Başvuruda bulunan adaylardan Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda en yüksek puan alanların atamaları, istekleri de dikkate alınarak başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde valiliklerce yapılır.

Müdür yardımcılığı için yapılacak duyuruda; Seçme Sınavını kazanan adaylar ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi gereği yeniden atanacaklar ve Geçici 2 nci maddesi gereği müdür yardımcılıklarına atanmak isteyen adayların Seçme Sınavı ile Değerlendirme Sınavı sonucu alınan sertifikalarının geçerlilik süresi ile sınırlı olmak üzere başvuruları birlikte alınır. Bu şekilde başvurusu alınanların değerlendirme işlemleri, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde birlikte yapılır. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması tercih sırası da dikkate alınmak suretiyle yapılır.

Yorum: Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama şartları belirlenmiş. Seçme Sınavını kazanan adaylar ile daha önce yöneticilik yapanlar Müdür yardımcılığı için Başvuruda bulunabilecek.


MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞINA ATAMA

Eski yönetmelikteki hali:

Müdür Başyardımcılığına Atama

Madde 21 - Müdür Başyardımcılığına, müdür yardımcısı olarak en az bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla halen o ilde görev yapanlar arasından eğitim kurumu müdürünün teklifi, milli eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile duyuru yapılmaksızın atama yapılır. (DAN IŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No : 2004/830 21. maddesinde yer alan "duyuru yapılmaksızın" ibaresinin ve ek 3'deki Mülakat Formu'nun yürütülmesinin durdurulmasına,)

Müdürlüğe Atama için Duyuru ve Atama (22. maddesinin mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No 2004/840)

Yeni yönetmelikteki hali

MADDE 21- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Müdür başyardımcılığına; en az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, o ilde fiilen görev yapan yöneticilerden valilikçe yapılacak duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde başvuruda bulunanlar arasından eğitim kurumu müdürünün teklifi, millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile atama yapılır.

Yorum: (Danıştay 2. dairesinin 2004/830 Esas Nolu kararı ile 21. maddesinde yer alan "duyuru yapılmaksızın" ibaresinin ve ek 3'deki Mülakat Formu'nun yürütülmesinin durdurulmasına,) ilişkin verilen karara uyulmuş fakat "başvuranlar arasından eğitim kurumu müdürünün teklifi, millî eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile atama yapılır." ibaresi hangi kritere göre yapılacak burada hizmet puanı veya başak kriterler konulsaydı daha adaletli olurdu sanırım bu konuda mahkemelik olur.


MÜDÜRLÜĞE ATAMA ŞARTLARI

Eski yönetmelikteki hali:
Madde 22 ?(değişik 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde
duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla 3 eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valilikte olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan (beş aday danıştayca yürütmesi durduruldu)atamaya yetkili makama sunulmaya hak kazanır.
(Bu adaylardan uygun görülmesi halinde birinin ataması atamaya yetkili makamca yapılır." danıştayca yürütmesi durduruldu)

Yeni yönetmelikteki hali

Müdürlüğe ilk defa atanacaklar için duyuru ve atama
MADDE 22- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda ve bu Yönetmelikte öngörülen sıralama esas alınarak ayrı ayrı olmak üzere; atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Yapılacak duyuru üzerine, Düzey Belirleme Sınavına katılan adaylardan müdürlüğe atanmak isteyenler ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi gereği müdürlüğe atanacaklar, en fazla üç eğitim kurumu müdürlüğüne Ek-1' deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valilikte olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
Başvuruda bulunan adaylardan gerekli şartları taşıyanların;
a) Atama yetkisi valiliklerde bulunanlar İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunca, Düzey Belirleme Sınavı ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puana göre en yüksek puan alan beş aday, beşinci adayla aynı puanda birden fazla aday bulunması halinde bu adaylar da sözlü sınava alınır. Sözlü sınava alınan adayların bu sınavdan aldıkları puanın %30'u, Ek-2'deki Yönetici Değerlendirme Formunun A-Değerlendirme bölümü üzerinden yapılacak değerlendirilmeleri sonucunda aldıkları puanın %20'si ile Düzey Belirleme veya bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacaklar bakımından Değerlendirme Sınavında aldıkları puanın %50'si dikkate alınarak her kurum için en yüksek puan alan aday belirlenerek atama yapılmak üzere atamaya yetkili makama sunulur. Bu adayın ataması atamaya yetkili makamca tercih sırası dikkate alınmak suretiyle yapılır.
b) Atama yetkisi Bakanlığa ait olup, İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunca durumları il millî eğitim müdürlüklerine bildirilen ve il millî eğitim müdürlüklerince Düzey Belirleme Sınavı ile bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacakların Değerlendirme Sınavından aldıkları puana göre en yüksek puan alan beş aday, beşinci adayla aynı puanda birden fazla aday bulunması halinde bu adaylar da sözlü sınava alınmak üzere değerlendirmeye esas belgeleri eklenmek suretiyle eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlüğe gönderilir. Bu adaylar Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunca sözlü sınava alınırlar. Sözlü sınava alınan adayların bu sınavdan aldıkları puanın %30'u, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formunun A-Değerlendirme bölümü üzerinden yapılacak değerlendirilmeleri sonucunda aldıkları puanın %20'si ile Düzey Belirleme veya bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacaklar bakımından Değerlendirme Sınavında aldıkları puanın %50'si dikkate alınarak her kurum için en yüksek puan alan aday belirlenerek atama yapılmak üzere atamaya yetkili makama sunulur. Bu adayın ataması atamaya yetkili makamca tercih sırası dikkate alınmak suretiyle yapılır.
Adayların tercihte bulunduğu eğitim kurumlarından her birinde atanmak üzere birinci sırada yer almaları durumunda ilk tercihlerine atamaları yapılır. Birinci tercihine atamaları yapılamaması halinde, tercih ettikleri diğer iki eğitim kurumu için değerlendirme işlemine devam edilir.
Yöneticilikleri boş olduğu halde birinci duyuruda atanmak üzere başvuruda bulunan adayı olmayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumları ile sınırlı olmak kaydıyla ikinci bir duyuru yapılır.
İkinci duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde bu eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcılıklarına sınav kazanmış olma şartı aranmadan atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde atanmış olan eğitim kurumu yöneticilerinin yöneticilikleri kazanılmış hak haline gelebilmesi için atanmış oldukları eğitim kurumunda aralıksız en az üç yıl başarılı olarak çalışmış olmaları şarttır.
Anadolu statülü eğitim kurumları, sosyal bilimler liseleri ile fen liseleri müdürlüklerine öncelikle bu eğitim kurumlarında görev yapan ya da yapmış olanlar arasından atama yapılması esastır. Ancak, bu şartları taşıyan aday bulunmaması durumunda diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da aynı esaslara göre atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar, bu kurumların müdürlüklerinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına atanırlar.

Yorum: Müdürlüğe ilk defa atanacaklar için duyuru ve atama şartları sıralanmış. Fakat danıştayın daha önce yürütmesini durdurduğu "h) (değişik 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan (ilk beş adayı sıralayarak (Danıştay'ca yürütmesi durduruldu) Makama sunmak." hükmü göz ardı edilmiş. Ayrıca (mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, DANIŞTAY İKİNCİ DAİRE Esas No 2004/840) Danıştayın mülakatla ilgili verdiği karar göz ardı edilmiş.


BİRLEŞTİRİLEN OKUL YÖNETİCİLİĞİNE ATANMA ŞARTLARI

Eski yönetmelikteki hali:

Statü Değişikliği Olan Eğitim Kurumu Yöneticiliklerine Atama
Madde 23 - Birleştirilme veya dönüştürülme yoluyla oluşturulan eğitim kurumu müdürlüklerine duyuru yapılmaksızın;
a) Dönüştürülme yoluyla oluşan kurum müdürlüğüne önceki kurum müdürünün,
b) Birleştirme yolu ile oluşan kurum müdürlüğüne EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre önceki kurum müdürlerinden birinin,
ataması yapılır.
Bu kapsamda yönetici olarak atanamayan önceki okul müdürleri ile müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının yöneticilik görevlerine atanmalarında bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinin son fıkrası hükmü uygulanır.

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 23- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;
a) Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumları yöneticilerinden başvuruda bulunanlar arasından Ek-2' deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre en yüksek puan alan yöneticilerin ataması yapılır.
b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde başkaca herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atamaları yapılır.
Bu kapsamda yönetici olarak atanamayan önceki okul müdürleri ile müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının yöneticilik görevlerine atanmalarında bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanır.

Yorum: Birleştirilme yolu ile oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerinin atanma şartları açıklanmış.


DOĞRUDAN MEB'E BAĞLI OKULLARA YÖNETİCİ ATAMA

Eski yönetmelikteki hali:
Doğrudan Bakanlığa Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticiliklerine Atama
Madde 24 - Doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumları yöneticilikleri için yapılacak duyuru, başvuru, sınav ve atamalar Merkez Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde alınacak karar doğrultusunda yürütülür.

Yeni yönetmelikteki hali
Doğrudan merkeze bağlı eğitim kurumları, öğretmen evi ve akşam sanat okulları (ASO) yöneticiliklerine atama
MADDE 24-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticilikleri ile öğretmen evi ve akşam sanat okulları (ASO) müdürlüğüne, ilgili birimin teklifi üzerine sınav şartı aranmadan gerekli diğer şartları taşıyan müdür yardımcıları arasından Personel Genel Müdürlüğünce atama yapılır.

Yorum: Doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticilikleri ile öğretmen evi ve akşam sanat okulları (ASO) müdürlüğüne, ilgili birimin teklifi üzerine sınav şartı aranmadan gerekli diğer şartları taşıyan müdür yardımcıları arasından Personel Genel Müdürlüğünce atama yapılacak. Tabi bu maddede eşitlik ilkesine aykırı, kimler atanacak, niçin sınav şartı yok? Hizmet puanı gibi kriterler niçin temel alınmamış.


YENİDEN ATAMA ŞARTLARI AÇIKLANMIŞ

Eski yönetmelikteki hali:

Yeniden Atama

Madde 25 - Birleştirilen, dönüştürülen veya kapatılan eğitim kurumlarının önceki yöneticileri dahil, daha önce eğitim kurumu yöneticiliğinde bulunmuş olanlar, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna atanmak üzere birden fazla adayın başvurmuş olması durumunda EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre atama yapılır.

Yeni yönetmelikteki hali

MADDE 25-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar, gerekli şartları taşımaları kaydıyla yapılacak duyurular üzerine yöneticilik görevlerinden ayrıldıkları tarihten en az bir yıl sonra ayrıldıkları veya daha alt kademedeki yöneticilik görevlerine tekrar atanmak üzere en fazla üç eğitim kurumu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler.

Başvuruda bulunan adaylar ilgili komisyonca Ek?2' deki Yönetici Değerlendirme Formu değerlendirilerek, her eğitim kurumu için en yüksek puan alan aday atamaya yetkili makama sunulur. Bu adayın ataması atamaya yetkili makamca yapılır.

Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bulunanlar da aranan diğer şartları taşımaları kaydıyla; bulundukları ilde valilikçe ya da Bakanlıkça ülke genelinde yapılan duyurular üzerine başvuruda bulunabilirler. Bunların ataması bu maddede belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

Yorum: Eski yönetmelikteki belirsizlik ortadan kaldırılmış daha önce yöneticilik yapanlar yapılacak duyuruya başvurabilecekler.


YÖNETİCİLER İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİREBİLECEK

Eski yönetmelikteki hali:
Eğitim Kurumları Arasında Yer Değiştirme
Madde 26 - Eğitim kurumu yöneticileri, halen bulundukları eğitim kurumu yöneticiliğinde en az iki yıl görev yapmış olmaları kaydıyla il içinde, üç yıl görev yapmış olmaları kaydıyla il dışında durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliği için yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabilirler.

Yeni yönetmelikteki hali

İsteğe bağlı yer değiştirmeler
MADDE 26- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu yöneticileri yapılacak duyuru üzerine;
a) Bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık süreyi dolduran eğitim kurumu müdürlerinden, atama yetkisi valiliklerde bulunan eğitim kurumları bakımından il içinde, atama yetkisi Bakanlıkta bulunanlar bakımından ise il içinde veya il dışına aynı tipteki ya da bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen süre şartını taşımak kaydıyla daha üst tipteki eğitim kurumlarına,
b) Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl çalışmış olan müdür başyardımcıları, il içinde durumlarına uygun eğitim kurumu müdür başyardımcılığına istekte bulundukları eğitim kurumu müdürlerince teklif edilmeleri kaydıyla,
c) Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl çalışmış olan müdür yardımcıları ile müdür başyardımcıları, il içinde durumlarına uygun eğitim kurumu müdür yardımcılığına,
yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler.
Bunların yer değiştirmeleri, Ek-4' deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinden Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca yapılacak değerlendirmeye göre belirlenecek puanları esas alınmak suretiyle tercihleri ve atanmak istedikleri eğitim kurumlarındaki açık yönetici norm kadroları dikkate alınmak suretiyle gerçekleştirilir.

Yorum: Yöneticilerin isteğe bağlı yer değişiklikleri açıklanmış ilk defa duyuru yapılacağı belirtilmiş binlerce idareci bu maddenin uygulamaya konularak duyuru yapılıp yer değişikliği yapmak istiyor. Maddenin kapsamlı bir şekilde düzenlenmesi bakanlığın bu konuda istekli olduğunu gösteriyor. Yöneticiler duyuru yapılmasını bekliyorlar. Fakat bu maddede müdür yardımcılarının il dışı yer değişiklik istekleri düzenlenmemiş bu eşitlik ilkesine aykırıdır.


BEŞ YILINI DOLDURAN MÜDÜRLER YER DEĞİŞTİRECEK

Eski yönetmelikteki hali:

Zorunlu Yer Değiştirme ve Yöneticilik Görevinden Alınma
Madde 27 - Eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında yapılan adli veya idari soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler il içinde ya da il dışında, aynı kurumda sicil raporlarına göre son iki yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede başarı gösterenlerin görev yerleri ise il içinde aynı tipteki eğitim kurumuna değiştirilebilir.
Soruşturma sonucu yöneticilik görevinden ayrılması uygun görülenler, yöneticiliğe atanma şartlarından birini kaybedenler, sicil raporlarına göre üç yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede başarı gösterenler ile iki yıl üst üste olumsuz sicil alanlar yöneticilik görevinden alınırlar.
(ek 02.12.2004 tarihli 25658sayılı resmi gazete) Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir. danıştayca yürütmesi durduruldu)

Yeni yönetmelikteki hali

Zorunlu yer değiştirme
MADDE 27- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; atama yetkisi Bakanlıkta ve valiliklerde bulunan eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri; il içinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre belirlenerek değiştirilir.
Ancak, görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunamayanlar bakımından bu süre ilgili valiliğin teklifi, Bakanlığın uygun görmesine bağlı olarak en fazla sekiz yıla kadar uzatılabilir.

Yorum: eğitim kurumu müdürlerinden Beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri; il içinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre değiştirilecek.


YÖNETİCİLİĞİN SONA ERECEĞİ HALLER

Eski yönetmelikteki hali:

Yöneticilik Görevinin Sona Ereceği Haller
Madde 28 - Eğitim kurumu yöneticilerinden;
a) Yurt dışında veya uluslar arası kuruluşlarda bir yıldan daha fazla geçici veya sürekli görevle görevlendirilenlerin,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların,
c) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanların,
yöneticilikleri sona erer.
İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri iki yıl daha devam eder. İkinci yılın sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri sona erer.
Bunlardan; birinci fıkranın (c) bendi ile ikinci fıkraya göre yöneticilik görevi sona erenler, istekleri de dikkate alınarak, başkaca bir şart aranmaksızın durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar.

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 28- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu yöneticilerinden;
a) Yurt dışında veya uluslararası kuruluşlarda bir yıldan daha fazla geçici veya sürekli görevle görevlendirilenlerin,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların,
c) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanların,
ç) 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesi kapsamında aylıksız izne ayrılanların,
yöneticilikleri sona erer.
İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri iki öğretim yılı daha devam eder. Bu sürenin sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri sona erer.
Bunlardan; görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanlar ile norm kadro ölçütleri çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılanlar, istekleri de dikkate alınarak, başkaca bir şart aranmaksızın durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar.

Yorum: Yöneticilik Görevinin Sona Ereceği Haller açıklanmış. Bunlardan; görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanlar ile norm kadro ölçütleri çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılanlar, istekleri de dikkate alınarak, başkaca bir şart aranmaksızın durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanacaklar.


YÖNETİCİLER YAZ TATİLİNDE GÖREVDEN AYRILMA İSTEYEBİLECEK

Eski yönetmelikteki hali:

Yöneticilik Görevinden Ayrılma
Madde 29 - Yöneticiler, yöneticilik görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilirler. Bunların ayrılma istekleri yaz tatilinde yerine getirilir. Ancak atamaya yetkili makamlarca uygun bulunacak bir özre dayalı olarak görevlerinden ayrılmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine getirilmesinde yaz tatili şartı aranmaz.

Yeni yönetmelikteki hali
MADDE 29- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu yöneticileri, yöneticilik görevlerinden ayrılma isteğinde bulunabilirler. Bunların ayrılma istekleri yaz tatilinde yerine getirilir. Ancak, atamaya yetkili makamlarca uygun bulunacak bir özre dayalı olarak görevlerinden ayrılmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine getirilmesinde yaz tatili şartı aranmaz.
Yöneticilik görevlerinden kendi isteği ile ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda branşlarında norm kadro açığı olması durumunda bu eğitim kurumuna, açık norm kadro bulunmaması durumunda ise durumlarına uygun ihtiyaç bulunan bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atanırlar.

Yorum: Yöneticiler, yöneticilik görevlerinden ayrılma istekleri yaz tatilinde yerine getirilecek. Bu maddedeki son fıkra norm kadro yönetmeliğindeki hükümlere paralellik sağlamak nedeniyle eklenmiş. Yönetici kendi isteğiyle ayrılırsa kendi kumrunda açık norm kadro varsa orayla ilişkilendirilecek.


KURUM TİPLERİNİN TESPİTİ

Eski yönetmelikteki hali:

Kurum Tiplerinin Tespiti
Madde 30 - Her derece ve türdeki eğitim kurumlarının tipleri, Ek-4'teki Kurum Tipleri Tespit Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda belirlenir.
Yapılan değerlendirme sonucunda puanı;
a) Anaokulları, ilköğretim okulları, eğitim uygulama okulu ve iş eğitim merkezleri, otistik çocuklar eğitim merkezlerinden;
1) 40 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2) 25-39 arasında olanlar (B) tipi,
3) 25'ten az olanlar (C) tipi,

b) Liselerden;
1) 60 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2) 40-59 arasında olanlar (B) tipi,
3) 40'tan az olanlar (C) tipi,

c) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından;
1) 60 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2) 45-59 arasında olanlar (B) tipi,
3) 45'ten az olanlar (C) tipi,
olarak kabul edilir.

Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları, mesleki ve teknik eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, bilim sanat merkezleri, iş eğitim merkezleri, eğitim hizmetleri merkezleri ve benzeri kurumlardan görev alanlarındaki toplam nüfusu;
a) 200.000 ve daha fazla olan yerleşim merkezindekiler (A) tipi,
b) 200.000'den az olan yerleşim merkezindekiler (B) tipi,
c) Rehberlik ve araştırma merkezlerinden görev alanlarındaki toplam nüfusu;
1) 400.000 ve daha fazla olan yerleşim merkezlerindekiler (A) tipi,
2) 400.000'den az olan yerleşim merkezlerindekiler (B) tipi,
olarak tespit edilir.
Bu tespitler her üç yılda bir yenilenir. Yeni açılan eğitim kurumlarının tipleri, eğitim ve öğretime başladıkları tarihi takip eden bir ay içinde belirlenir.
Doğrudan Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurumları (A) tipi kapsamında sayılır.

Yeni yönetmelikteki hali

MADDE 30- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarının tipleri Ek-3' deki Kurum Tipleri Tespit Formu üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda belirlenir.
Yapılan değerlendirme sonucunda puanı;
a)Anaokullarından;
1) 25 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2) 20-24 arasında olanlar (B) tipi,
3) 20'den az olanlar (C) tipi.

b)İlköğretim okulları, eğitim uygulama okulu ve iş eğitim merkezlerinden;
1)40 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2)25-39 arasında olanlar (B) tipi,
3)25 den az olanlar (C) tipi.

c)Liselerden;
1)60 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2)40-59 arasında olanlar (B) tipi,
3)40 dan az olanlar (C) tipi.

ç)Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerinden;
1)60 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2)45-59 arasında olanlar (B) tipi,
3)45'den az olanlar (C) tipi.

d) Kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, pratik kız sanat okulları, halk eğitimi merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, bilim sanat merkezleri, iş eğitim merkezleri, iş okulları, otistik çocuklar eğitim merkezleri ve benzeri kurumlardan görev alanlarındaki toplam nüfus;
1) 200.000 ve daha fazla olan yerleşim merkezindekiler (A) tipi,
2) 200.000 den az olan yerleşim merkezindekiler (B) tipi.

e) Rehberlik ve araştırma merkezlerinden görev alanlarındaki toplam nüfusu;
1) 200.000 ve daha fazla olan yerleşim merkezindekiler (A) tipi,
2) 200.000 den az olan yerleşim merkezlerindekiler (B) tipi.

f) Öğretmen evi/ öğretmen evi ve Akşam Sanat Okullardan puanı;
1) 90 ve daha fazla olanlar (A) tipi,
2) 79-89 arasında olanlar (B) tipi,
3) 79 dan az olanlar (C) tipi,
olarak tespit edilir.
Bu tespitler her iki yılda bir yenilenir. Yeni açılan eğitim kurumlarının tipleri, eğitim ve öğretime başladıkları tarihi takip eden bir ay içinde belirlenir.
Özel eğitim kurumu niteliği taşıyan eğitim kurumlarına ayrıca beş puan ilave edilir.
Doğrudan Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurumları (A) tipi sayılır.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, okul/kurum tipi belirlenememiş olan eğitim kurumları (C) tipi olarak kabul edilir.

Yorum: Ek-4'de tespit edilen Kurum Tipleri yeni yönetmelikteki Ek?3' deki Kurum Tipleri Tespit Formu üzerinden yapılacak. Tespit süresi üç yıldan iki yıla indirilmiş. Yeni açılan eğitim kurumlarının tipleri, eğitim ve öğretime başladıkları tarihi takip eden bir ay içinde belirlenecek. Özel eğitim kurumu niteliği taşıyan eğitim kurumlarına ayrıca beş puan ilave edilecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, okul/kurum tipi belirlenememiş olan eğitim kurumları (C) tipi olarak kabul edilecek.

Anaokulları, ilköğretim okulları, eğitim uygulama okulu ve iş eğitim merkezleri, otistik çocuklar eğitim merkezleri kategorisinde kurumlar yeni yönetmelikte ayrı ayrı yazılmış

Bunlardan Anaokullarının (A) tipinin 40 olan puanı 25'e indirilmiş. (B) tipinin 25?39 arasında olan puanı 20?24'e indirilmiş. (C) tipinin 25 olan puanı 20'ye indirilmiş.

İlköğretim okulları, eğitim uygulama okulu ve iş eğitim merkezlerinin puanları yeniden belirlenmiş.

Öğretmen evi/ öğretmen evi ve Akşam Sanat Okullarının puanları yeniden belirlenmiş.

Liselerde bir değişiklik olmamış. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına; mesleki ve teknik eğitim merkezleri eklenmiş ve puanları değişmemiş.

Rehberlik ve araştırma merkezlerinden görev alanlarındaki toplam nüfus 400.000 den 200.000' e çekilmiş.


Eski yönetmelikteki hali:

Kurum Tipi Belirleme Komisyonu

Madde 31 - Her derece ve türdeki eğitim kurumlarının tiplerini belirlemek üzere il merkezlerinde; il milli eğitim müdürünün görevlendireceği bir milli eğitim müdür yardımcısının başkanlığında, bir ilköğretim müfettişi, ilgili şube müdürü, ilgili ilçe milli eğitim müdüründen oluşan Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulur. Büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde de Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulabilir.

Yeni yönetmelikteki hali

MADDE 31 - (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarının tiplerini belirlemek üzere il merkezlerinde; il millî eğitim müdürünün görevlendireceği bir millî eğitim müdür yardımcısının başkanlığında, bir ilköğretim müfettişi, ilgili şube müdürü, ilgili ilçe millî eğitim müdürü ile (A) tipi eğitim kurumu müdüründen oluşan Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulur. Büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde de Kurum Tipi Belirleme Komisyonu kurulabilir.

Yorum: Kurum Tipi Belirleme Komisyonu üyeliğine (A) tipi eğitim kurumu müdürüde eklenmiş.


Yeni eklenen hüküm:

Yer değiştirme suretiyle atamalarda dikkate alınacak hususlar

EK MADDE 1- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Yer değiştirme suretiyle atamalarda aşağıdaki hususlar dikkate alınır.

a) Eğitim Kurumu yöneticilerinin görev yerlerinin değiştirilmesinde, Ek?4' deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre belirlenecek puanları esas alınır.

b) Yöneticilerin yer değiştirmeye esas puanları; öğretmenlik görevi süresince edinmiş oldukları hizmet puanlarına, Ek?4' deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre belirlenecek puanları eklenmek suretiyle belirlenir.

c) Her yıl yer değiştirme döneminde; Bakanlıkça ve valiliklerce çalışma süresine bağlı olarak zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacak eğitim kurumu müdürlerinin görev yaptığı eğitim kurumları da dâhil olmak üzere müdürlüğü açık olan eğitim kurumları il genelinde duyurulur.

ç) Çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürleri, duyurusu yapılan eğitim kurumları arasından üç tercihte bulunabilirler. Bunların tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerleri; atama yetkisine bağlı olarak valiliklerce veya Bakanlıkça belirlenecek aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde değiştirilir.

d) Yer değiştirmelerde; eğitim kurumu müdürlerinin görev yerlerinin aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde belirlenmesi esastır. Ancak, istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumlarına da atanabilirler.

Yorum: Yer değiştirme suretiyle atamalarda dikkate alınacak hususları düzenleyen madde. Yer değiştirmelerde; eğitim kurumu müdürlerinin görev yerleri aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde belirlenecek. Çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürleri, duyurusu yapılan eğitim kurumları arasından üç tercihte bulunabilecek.


YÖNETİCİLERİN YER DEĞİŞTİRME VE ATAMA DÖNEMLERİ

Yeni eklenen hüküm:

Atama ve yer değiştirme dönemleri

EK MADDE 2- (değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim Kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemleri; Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yapılır. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabilir.
Atama ve yer değiştirme işlemleri aşağıdaki sıralama esas alınarak gerçekleştirilir.
a) İsteğe bağlı yer değiştirmeler,
b) Zorunlu yer değiştirmeler,
c) Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi kapsamında tekrar atama,
ç) Bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında bulunanlar ile bu Yönetmeliğin 12 nci maddesi kapsamında yapılan Seçme Sınavı sonucuna göre eğitim kurumu müdür yardımcılığı ile Düzey Belirleme Sınavına katılanlardan eğitim kurumu müdürlüğüne yapılacak atamalar.
Atama ve yer değiştirmelerde yukarıda belirlenen öncelik sırası değiştirilemez.
Atama ve yer değiştirmelerde uygulamaya yönelik hususlar Bakanlıkça belirlenir.

Yorum: Eğitim Kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemlerini düzenleyen madde. Bu maddeye göre öncelik sıralaması değiştirilemeyecek. Önce; İsteğe bağlı yer değiştirmeler değerlendirilmeye alınacak.


YÖNETİCİLİK GÖREVİNDEN ALINMA

Yeni eklenen hüküm:
Yöneticilik görevinden alınma
EK MADDE 3-(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Eğitim kurumu yöneticilerinden haklarında yapılan adlî ve idarî soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler il içinde ya da il dışında, aynı kurumda sicil raporlarına göre son iki yıl üst üste iyi derecenin altında başarı gösterenlerin görev yerleri ise il içinde aynı tipteki eğitim kurumu olacak şekilde değiştirilebilir.

Soruşturma sonucu yöneticilik görevinden ayrılması uygun görülenler, yöneticiliğe atanma şartlarından birini kaybedenler, sicil raporlarına göre üç yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derecede başarı gösterenler ile iki yıl üst üste olumsuz sicil alanlar yöneticilik görevinden alınırlar.

Yorum: Adlî ve idarî soruşturma sonucu görev yerlerinin değiştirilmesi uygun görülenler il içinde ya da il dışında, aynı kurumda sicil raporlarına göre son iki yıl üst üste iyi derecenin altında başarı gösterenlerin görev yerleri ise il içinde aynı tipteki eğitim kurumu olacak şekilde değiştirilebilecek.

Son paragrafta yöneticilik görevinden ayrılması uygun görülenleri ile atama şartlarından birini kaybedenler üç yıl üst üste iyi dereceden daha aşağı derece başarı gösterenler, iki yıl üst üste olumsuz sicil alanların yöneticilikten alınacak.

Bu ek madde yöneticinin yöneticilik görevinde kalabilmesi için sicil raporu konusunda üst amirine bağımlı olmasını doğuracaktır. Yöneticide sicil raporum olumsuz düzenlenirse endişesi hakim olacak huzursuzluklar doğabilecektir.


Yeni eklenen hüküm:

(değişik 04.03.2006 tarihli 26098 sayılı resmi gazete) Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek?1, Ek?2 ve Ek?3 ekteki şekilde değiştirilmiş ve Ek?4 eklenmiştir.

Yorum: Yönetmeliğe yeni bir ek eklenmiş ve eski eklerde yeni yönetmelik hükümlerine göre değişikliğe gidilmiştir.

Sözün özü: Yönetmelik genelde eskiye nazaran daha teferruatlı hazırlanmış fakat Danıştay tarafından verilen kararlar göz ardı edilmiş yürütmesi durdurulan veya iptal edilen hükümler yine yönetmeliğe yerleştirilmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber