SGK ilanındaki hatalar

Sosyal Güvenlik Kurumu, hafta içinde 281 önlisans, 100 lisans mezunu olmak üzere 381 sözleşmeli personel almak için ilana çıktı. Ancak ilanda hukuki anlamda sorunlu noktalar bulunmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Eylül 2013 23:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SGK ilanındaki hatalar

İlan metni için tıklayınız.

SÖZLEŞMELİ BÜRO PERSONELİ ALINIYOR AMA

İlana göre, 381 kişi de sözleşmeli büro personeli pozisyonlarına atanacaktır. 4/B'li Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara ekli 4 sayılı cetveldeki bazı tanımlar şu şekildedir:

"Büro personeli: Proje hizmetleri, veri girişi, kayıt tutma ve benzeri büro hizmetlerini yerine getirmek üzere en az ortaöğretim kurumlarından mezun olmak.
Mühendis: Yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmak
Tekniker: En az önlisans düzeyinde mesleki teknik öğrenime sahip olmak.
Teknisyen: Alanıyla ilgili en az ortaöğretim dengi mesleki teknik öğrenim görmüş olmak"

İlana bakıldığında ise büro personeli pozisyonu için elektrik, kimya, gıda mühendisliği ile Elektrik-Elektronik önlisans programı gibi çok sayıda bölüme başvuru hakkı tanınmıştır. Oysaki mühendislik mezunlarının mühendis pozisyonlarına, teknikerlerin tekniker pozisyonuna, teknisyenlerin teknisyen pozisyonuna alınması gerekmektedir.

4/B Esaslarında her bir unvanın niteliği tek tek belirtilmiştir. Dolaysıyla hukuki anlamda özellikle büro personeli kadrolarına yönelik eğitim alan İİBF mezunlarının bu ilanı dava etmesi halinde, SGK açılacak davayı kaybeder.

EŞDEĞER BÖLÜM TABLOSU DİKKATE ALINMAMIŞ

Önlisans ve lisans programları konusunda YÖK, lise programları konusunda ise MEB bölümlerin eşdeğerlik tablosunu belirlemiştir. Yapılan bu belirleme, merkezi yerleştirmelerde kullanılmaktadır. Devlet Personel Başkanlığının web sitesinde de yayınlanmaktadır. 2012 yılı itibariyle güncel listeyi görmek için tıklayınız.

Buradaki belirlemeye göre, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim ve Halkla İlişkiler önlisans programları birbirine denktir. Oysaki SGK ilanında İletişim ve Halkla İlişkiler programı yer alırken, diğer eşdeğer programlara yer verilmemiştir.

SGK'nın ileride hukuki anlamda daha büyük bir sıkıntı çıkmaması amacıyla, ilan metninin bu bölümünü ivedi olarak düzeltmesinde yarar bulunmaktadır.

BİRDEN FAZLA BÖLÜM MEZUNLARI

Birden fazla bölüm mezunları, ÖSYM'nin teknik yetersizliğinden dolayı, sadece bir mezuniyetleri üzerinden KPSS'ye girebilmektedir. Ancak, merkezi yerleştirmelerde adaylar bölümlerini değiştirebilmektedir. SGK ise adayların bu hakkını elinden almıştır. SGK ilanında yer alan aşağıdaki ifadeler hukuki olarak yanlıştır.

"Ekte belirtilen lisans veya önlisans programlarından son başvuru tarihi itibarıyla mezun olmak. (Birden fazla programdan mezun olanlar için, 2012 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavına girerken tercih ettikleri ÖSYM veri tabanında kayıtlı program esas alınacak olup, diğer programlar değerlendirmeye alınmayacaktır.)"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber