MEB, 2 yıllıkları 4 yıllık okul mezunu yaptı mı?

Anka haber ajansının 07.03.2006 tarihine abonelerine geçtiği, bir gün sonra da ajansa abone Hürriyet, Radikal, Birgün, Cumhuriyet ve Vatan gibi gazetelerde yer alan haberde 2 yıllık okul mezunlarının, 4 yıllık okul mezunu yapıldığı belirtilmekteydi. Bu haberin yanlış olduğu, memurlar.net'te, hem 7 hem de 8 Mart tarihlerindeki iki haberde açıklanmıştır. Ancak haberler bitti derken, şimdi de Bursa Milletvekili Prof. Dr. Sayın Mustafa ÖZYURT tarafından, aynı iddialar yazılı soru önergesi olarak, sorulmuştur. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2006 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'in, görevde yükselme yönetmeliğinde yaptığı değişikliği, 4 Mart 2006 tarihinde sitemizde yayımladık.

Gazetelerde çıkan haberler sonrasında 7 Mart tarihinde "ANKA ve Hürriyet'in Bu Haberi Yanlıştır" başlıklı haberi, 8 Mart tarihinde ise "Hürriyet, Yanlış Habere, Bugün de Devam Etti" başlıklı haberi yayımladık .

Bu iki haberimizde de iki yıllık yüksek okulların dört yıllık okul mezunu yapılmadığını, bu işlemin 2000 yılında yapıldığını, bunun yeni bir şey olmadığını, dayanağın genel görevde yükselme yönetmeliği olduğunu ayrıntılı olarak açıkladık.

Ancak, gazetelerin bilerek, hala yanlış haberi yayınlamaya devam etmeleri ve sayın Veklin son soru önergesi, çok sayıda MEB personelinin kafasını karıştırmaktadır. Yeni bir durum varmış gibi yanlış bir algı oluşturmaktadır. Haber gazetelerde detaylı ve geniş olarak yer aldığı için sitemizde iki kez yer verdiğimiz açıklamalara, sayın Vekilin soru önergesi doğrultusunda bir kez daha cevaplıyoruz.

İşte sayın Vekilin soruları ve cevaplar

Sayın Vekilin sorusu: 1-Yönetmeliğe geçici madde olarak eklenerek iki ve üç yıllık yüksek öğrenim görmüş olanların, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş gibi kabul edilmelerinin açıklaması sizce nedir? İki ve üç yıllık yüksek öğrenim görmüş olanların, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş gibi kabul edilebileceğine ilişkin bir yasal dayanak var mıdır?

Cevap: İki yıllık yüksek okul mezunları, görevde yükselme kapsamındaki kadrolara yapacakları başvurular için, 2000 yılında 4 yıllık okul mezunları olarak kabul edilmiştir. Bu kabul edilme sadece görevde yükselme kapsamındaki unvanlar için geçerlidir. Bunun dayanağı da 1999 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan genel görevde yükselme yönetmeliğidir.


Sayın Vekilin sorusu: 2- Bakanlığınızın bir yönetmelik yayımlaması, kişiye seni dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul ediyorum veya sen dört yıllık yüksek öğrenim görmüşsün, ama ben seni iki yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul ediyorum, diyebilme yetkisi verir mi?

Cevap: Bakanlık kimseyi 4 yıllık okul mezunu yapmamaktadır. Yapılan, bazı unvanlara yapılacak atamalarda, 1999 yılında görevde olan iki yıllık okul mezunlarının 4 yıllık mezunlar gibi, diğer şartları da taşıması halinde, başvuru hakkı tanınmasıdır.


Sayın Vekilin sorusu: 3-Bu yönetmelikte görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolara, mümkün olduğunca, partinize yakın isimlerin atanabilmesi için, her türlü kolaylığın sağlandığına ilişkin duyumlar almış bulunmaktayım. Zaten yönetmeliğin hazırlanış biçimi ve çelişkilerde bunu anlatmaktadır. Bu yönetmeliği bu haliyle içinize sindirebiliyor musunuz?

Cevap: Görevde yükselme yönetmeliğinde sözlü sınav dahi bulunmamaktadır. Görevde yükselme eğitimine belirli kriterlere göre seçim yapılmakta, atama yapılacak kadronun sayısının üç katı kadar aday da eğitime alınmaktadır. Eğitime alınan adaylar MEB, ÖSYM veya üniversiteler tarafından yapılacak yazılı sınava tabi tutulacak, sözlü sınav olmaksızın, en yüksek puan alan adayların ataması yapılacaktır.


Sayın Vekilin sorusu: 4- İki ve üç yıllık yüksek öğrenim görmüş kişilerin, bu yönetmelikle, dört yıllık yüksek öğrenim görmüş gibi kabul edilerek, görevde yükselme sınavına katılmaları, başkalarının hakkına tecavüz etmek değil midir?

Cevap: Bu düzenleme 1999 yılında yapılmıştı. 1999 yılında bu düzenleme yapılmamış olsaydı genel yönetmeliğin bir çok maddesi iptal edilebilirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber