Gümrük müşavirliği ve yardımcılığı sınavı duyurusu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2013 19:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SINAVIN ADI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü (GGM) Gümrük Müşavirliği Ön Eleme ve Gümrük Müşavir Yardımcılığı Sınavı

SINAV ÜCRETİ

Aday; 40 (kırk TL KDV dahil) TL sınav ücretini 21 Ekim-01 Kasım 2013 tarihleri arasında; T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ankara Başkent Şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubesinden herhangi birisine “Kurumsal Tahsilat Programı” aracılığı ile yatıracaktır

SINAV BAŞVURUSU

Adaylar, başvurularını 21 Ekim-01 Kasım 2013 tarihleri arasında www.meb.gov.tr internet adresi üzerinden yapacaklardır.

SINAV YERİ

ANKARA

SINAV TARİHİ, GÜNÜ VE SAATİ

■ Sınav 24 Kasım 2013, Pazar günü, Saat: 10.00’da yapılacaktır.

ENGELLİ ADAYLAR SINAV UYGULAMASI

■ Sınav sırasında tedbir alınmasını gerektirecek herhangi bir engellilik durumuna sahip olan aday/adaylar var ise, adaya ait sağlık kurul raporunun, özürlü kimlik kartının kurum onaylı örneği veya adayın özür durumunun resmi olarak işlenmiş olduğu nüfus cüzdanı örneğinin herhangi birinin bir nüshasını GGM’ ye teslim edecek ve aday elektronik başvuru ekranından “özür durumu” ve “almak istediği hizmet” ile ilgili uygun olan kutucuğu işaretleyecektir.

■ Beyan edilen engel durumunun doğruluğundan başvuruyu yapan aday sorumlu olacaktır.

SINAV KONULARI

■ Sınavda gruplara uygulanacak konular ve dağılımları aşağıdaki gibidir.

GRUP NU GRUP ADI SORULARIN AĞIRLIK ORANI GGM TARAFINDAN HAZIRLANACAK SORU SAYISI
1 Gümrük Müşavirliği Ön Eleme a) -Gümrük Kanunu ve gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin ikincil düzenlemeler. b) -Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve bu Kanuna ilişkin ikincil düzenlemeler. c) -Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı d) -Gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konular, uluslararası anlaşmalar ile Avrupa Birliği Mevzuatının gümrüğe ilişkin hükümleri. e) -Türk Gümrük Tarife Cetveli ve İzahnamesi 100
2 Gümrük Müşavir Yardımcılığı a) -Gümrük Kanunu ve gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin ikincil düzenlemeler. b) -Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve bu Kanuna ilişkin ikincil düzenlemeler. 80

■ Gümrük Müşavir Yardımcılığı sınav soru kitapçığında yer alacak 100 sorunun 20 (yirmi) sorusu genel yetenek ve genel kültür alanında; Türkçe, Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Vatandaşlık Bilgisi konularından YEĞİTEK’çe hazırlanacaktır.

SINAV UYGULAMASI

■ Sınavda 100 soruluk çoktan seçmeli (dört seçenekli) testlerden oluşan A ve B soru kitapçığı kullanılacaktır.

■ Sınav 110 dakika sürecek, tek oturum olarak uygulanacaktır.

■ Adaylar, sınav giriş belgesi ve özel kimlik belgelerinden birisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) ile sınava gireceklerdir.

■ Özel kimlik belgesi yanında bulunmayan adaylar ve yanlarında cep telefonu bulunan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.

■ Adaylar, “Sınav Giriş Belgesi”ni, 13 Kasım 2013 tarihinden itibaren http://www.meb.gov.tr internet adresinden alabilecektir.

■ Sınav soru ve cevap anahtarları 26 Kasım 2013 tarihinde http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacaktır.

■ Adayların sınav sonuç bilgileri 17 Aralık 2013 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına teslim edilerek aynı gün http://www.meb.gov.tr İnternet adresinden yayımlanacaktır.

■ Sınav binasında sigara içenler hakkında ilgili kanun gereğince işlem yapılacaktır.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sınav için değerlendirme grup numarası tabloda belirtildiği gibidir.

GRUP NU GRUP ADI
1 Gümrük Müşavirliği Ön Eleme
2 Gümrük Müşavir Yardımcılığı

■ Sınava giren adayın cevap kağıdı 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır.

■ Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılacak, doğru cevaplar dikkate alınarak Gümrük Müşavirliği Ön Eleme sınavı için 70 ve üzeri, Gümrük Müşavir Yardımcılık sınavı için 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacaktır.

■ Sınava giren tüm adaylar için [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılarak başarı puanı hesaplanacaktır. İptal edilen sorular değerlendirmeye alınmayacaktır.

■ Sınavda yer alan her soru eşit puan ağırlığına sahip olacaktır.

■ Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda

soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru şık/şıkları dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dahil edilecektir.

İLETİŞİM ve DUYURU

■ Sınavla ilgili bilgilendirmeler ve iletişim için adaylar MEB İletişim Merkezi “Alo 147” numaralı telefonundan yararlanabilecektir.

■ Sınavla ilgili duyuru ve ilanlar Milli Eğitim Bakanlığı, http://www.meb.gov.tr internet adresinden yapılacaktır.

SINAV İTİRAZLARI

■ Adaylar; sınav sorularına ve uygulamasına ilişkin itirazlarını, soru ve cevap anahtarlarının www.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde GGM’ye yapabileceklerdir. GGM sınav uygulaması ile Gümrük Müşavir Yardımcılığı grubuna sorulacak olan genel yetenek ve genel kültür sorularına yönelik olanları YEĞİTEK’e bildirecektir. YEĞİTEK bu itirazları 7(yedi) gün içerisinde inceleyip sonuçlandırarak GGM’ye bildirecektir.

■ Adaylar sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını ise sonuçların adaylara açıklandığı tarihten itibaren en geç 10 (on) iş gün içerisinde GGM’ye yapılacaktır. GGM bu itirazları YEĞİTEK’e gönderecektir. YEĞİTEK bu itirazları 7 (yedi) gün içerisinde inceleyip sonuçlandırarak GGM’ye bildirecektir.

■ Adayların itiraz başvuruları için, MEB Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası Şubesi Başkent/ANKARA, Türkiye Vakıflar Bankası Ankara Merkez Şubesi ve Türkiye Halk Bankası Küçükesat Şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilat Programı” aracılığı ile “sınav sonuçlarına itiraz ücreti” adı altında 10 TL (on TL KDV Dahil) yatırarak alınan banka dekontunu itiraz dilekçesine eklemeleri gerekmektedir.

■ Banka dekontu, T.C. kimlik numarası, adı, soyadı, imza ve adresi olmayan dilekçeler, faksla yapılan itirazlar ile süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

■ Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz. Ancak; adayın kendi kusuru dışında idari bir sebeple sınava girememesi durumunda sınavın ait olduğu yıl içinde banka dekontu ile başvuruda bulunduğu takdirde kendisine ücret iadesi yapılabilecektir. Ücret iadesi alabilecek adaylar Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinden sorgulatma yoluyla durumlarını öğrenebileceklerdir.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber