İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Görevde yükselme sınavıyla emekli maaşı yükseltilebilir mi?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Ekim 2013 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görevde yükselme sınavı neticesinde kadro maaşlarında artış olmakla birlikte (666 sayılı KHK sonrasında ek ödemesi olan kurumlarda maaş düşebilmektedir. Örneğin SGK'da görevde yükselme sınavıyla şef olan memurların maaşı düşmektedir. Emekli maaşlarında durum farklıdır. Bu nedenle görevde yükselme neticesinde, emekli maaşının artıp artmayacağını iki dönem halinde incelemek gerekmektedir. Yani 15.10.2008 tarihinden önce memur olanlarla bu tarihten sonra memur olanların emekli maaşları görevde yükselme sınavından farklı şekilde etkilenmektedir.

Bir köşe yazarı yazısında; 'Memurun emekli aylığını artırmasının, yükselme, unvan değişikliği ya da üst düzey atama gibi birkaç yolu var. ...Bir memurun emekli aylığı ağırlıklı olarak unvanına bağlı olduğundan, maaşı yükseltmenin en temel yolu görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarından geçiyor' ifadesini kullanıyor.

Halbuki 5510 sayılı Kanun öncesinde emekli maaşını belirleyen en temel unsur unvandan ziyade ek gösterge ve makam tazminatı göstergeleridir. Unvan ek gösterge ve makam tazminatı artışı sağladığı sürece emekli aylığına etki etmektedir.

Diğer yandan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe göre şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer görevlere görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.

Emekli aylığı şube müdüründen şube müdürüne değişir mi?

Evet değişir. Çünkü, 5510 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesinden sonra emeklilik sistemi memurlar açısından köklü bir şekilde değişmiştir. Bu bağlamda, 15.10.2008 tarihinden sonra memur olanlardan şube müdürlüğüne terfi edenlerin emekli maaşları memur maaşlarından daha yüksek olacaktır. 15.10.2008 tarihinden önce memur olanlardan şube müdürlüğünden emekli olanlarla memurluktan emekli olanların maaşlarında ise hiçbir farklılık olmayacaktır. Bu nedenle 15.10.2008 tarihinden önce memur olanların görevde yükselme sınavı neticesinde şube müdürü veya eşiti müdür olmalarının emekli maaşını yükseltmede hiçbir faydası yoktur.

25 yıllık memurun emekli maaşı şube müdürü maaşına eşit midir?

25 yıllık memurun emekli maaşı ile şube müdürünün emekli maaşı bazen eşit, bazense eşit değildir demek daha doğrudur. Ne demek istediğimizi açıklayalım. 25 yıllık memurun emekli maaşı ile 25 yıllık şube müdürünün emekli maaşı arasında fark olup olmadığını örnekle izah etmek gerekirse; her iki unvanın derece ve kademesi ¼ ve ek göstergesi 2200'dür. Buna göre her iki unvan için ödenecek emekli aylığı tutarı; 1.451,33 TL, her iki unvan için ödenecek ikramiye tutarı ise; 46.517,06 TL'dir.

Ancak, 15.10.2008 tarihinden sonra memur olanların durumu farklıdır. Bunların emekli aylığını belirleyen iki temel unsur vardır. Bunlar, aylık bağlama oranı ve prime esas kazanç tutarıdır. Buna göre, memurun özel hizmet tazminatı ile şube müdürünün prime esas kazançlarına ilave edilecek özel hizmet tazminatları farklı olduğundan ve şube müdürünün özel hizmet tazminatı memurun özel hizmet tazminatından daha yüksek olduğu için emekli maaşları da şube müdürü lehine farklı olacaktır. Aynı durum memurla VHKİ arasında da söz konusudur. Yani yeni sisteme göre VHKİ, memurdan daha fazla emekli maaşı alacaktır.

Özetle yeni sisteme göre memurun emekli maaşı düşerken şube müdürünün emekli maaşı artacaktır diyebiliriz.

Yeni memurlar emzirme ödeneği alabilir mi?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber