Kalkınma Bakanlığı'ndan işitme engellilere 1 milyonluk destek

Kalkınma Bakanlığı'nın 1 milyon TL'lik maddi desteğiyle işitme engelli çocuklara medikal tedavi ve erken dönem eğitim veren merkez dün açıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Ekim 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜL KİREKLO

İşitme engellilerin erken dönem dil ve konuşma kazanımlarının gerçekleşmesi için başlatılan "Sessizliğime Ses Ver" projesinde dün gurur günüydü. Proje kapsamında kurulan eğitim merkezi dün 50 öğrenciyle kapılarını açtı. Her yıl binlerce çocuk duymadığı belirlenemediği için yaşamdan kopuyor. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 1 milyon TL maddi destek verdiği merkezin açılışını İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın tüm Türkiye çapında başlattığı yeni doğan işitme tarama protokolü çerçevesinde yürütülen proje, işitme kayıplı çocukların medikal tedavilerinin yanı sıra sağlıklı gelişmeleri için erken dönem eğitim imkanı sunuyor. Böylece 0-6 yaş grubu çocuklar yaşıtlarıyla aynı dil ve konuşma becerileri kazanabiliyor.

"ÖZGÜR AMCA, DUYDUK"

Merkezde 5 sınıfta 3 işitme engelli öğretmeni tarafından eğitime başlayan minikler ilk derslerini eğitmenleri eşliğinde yaptı. Oynadıkları oyunla da öğretmenlerinin sesini oldukça rahat duyabildiklerini gösteren minikler, öğretmenleri davula vurduğunda çıkan ses ile ellerindeki topu keyifle sepete atmaya çalıştı. Duyan çocukların, keyifli halleri ise görülmeye değerdi. İşitme engelli çocuklarla, Kulak Burun Boğaz doktoru olduğu için sorun tespit edildiği ve implant takıldığı an tanışan ve çocukların bu yüzden 'Özgür Amca' diye seslendiği İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Özgür Yiğit, "İşitme engelli çocukları ve ailelerini topluma tekrar kazandırma olanağı olduğu halde, neden onları bu fırsattan yoksun bırakalım. Bu merkezle sessizliğe ses olacağımız için çok mutluyum" dedi.

ONLAR ÇOK MUTLU

Eğitim merkezindeki her bir çocuğun bir hikayesi var. Ali Öksüz, 1.5 yaşında. 6 aylıkken işitme engelli olduğu tespit edilmiş. Tüm testlerden geçirildikten sonra kulağına duyması için implant takılmış. İşitme engelliler için hazırlanan eğitim programını sürdüren Ali, şimdi annesinin sesini oldukça iyi duyabiliyor. Nesibe Can ise 2.5 yaşında. Doğduktan kısa bir süre sonra işitme engelli olduğu belirlenmiş. 1 yaşına geldiğinde kulağına implant takılmış. İşitme engelli öğretmeni Merve Müftüoğlu'nun yanından bir an olsun ayrılmayan Nesibe Can, uygulanan tedavi ve eğitimle şimdi duyabiliyor.

8 AYLIKKEN FARK EDİLDİ

Zehra Barakoğlu da 5 yaşında. 8 aylık iken ailesi duymadığını fark etmiş. Ameliyatla kulağına ses yükseltici cihazlar takılmış. Annesi Yasemin Barakoğlu, "Zehra şimdi tüm sesleri duyuyor. En çok da duyup, bana anne diye seslenmesi beni mutlu ediyor" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber