Önce Forum bölümümüzde sonra sitemiz ana sayfasında yayımlanan İFP'lerle ilgili Danıştay kararına ilişkin haberler bugün tüm gazetelere konu oldu.

Haber Giriş : 02 Ocak 2004 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önce Forum bölümümüzde sonra sitemiz ana sayfasında yayımlanan İFP'lerle ilgili Danıştay kararına ilişkin haberler bugün tüm gazetelere konu oldu.

Aşağıda yer alan habere ilişkin olarak, ilgili arkadaşları www.memurlar.org adresinde yer alan Forum bölümüne davet ediyoruz. Haberde belirtilen kararın tüm metnini Forum bölümünde bulabilirsiniz.


Kamu bankalarındaki yeniden yapılanma süreci geri tepti. Danıştay, ihtiyaç fazlası nedeniyle başka kurumlara atanan personelle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun Kentbank ve Demirbank ile ilgili verdiği iade kararının ardından bir sürpriz de Danıştay 5. Daire'den geldi. Kamu bankasında çalışanların ihtiyaç fazlası personel kapsamında başka kamu kurumlarına atanmasına itiraz eden çalışanların açtıkları davaları haklı bulan 5. Daire, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Hukukçular söz konusu kararın başka kurumlara ihtiyaç fazlası personel kapsamında ataması yapılan sayıları 16 bini Halk ve Ziraat Bankası çalışanını kapsayacağını belirtiliyor. Üstelik geri dönüş maliyetli de olacak. Çünkü geri dönen personelin yaklaşık 1.5 yıldır uğradığı ücret kaybının da her iki banka tarafından karşılanması söz konusu.

Ekonomik krizin ardından IMF'ye verilen sözler doğrultusunda Kemal Derviş döneminde başlatılan kamu bankalarının yeniden yapılandırılması çerçevesinde ihtiyaç fazlası personelin başka kurumlara nakledilmesi gündeme gelmişti. Bu çerçevede kamu bankalarında büyük tepkilere neden olan bir süreç başladı.

YETKİ DEVRİ OLMAZ
Bankaların yönetim kurullarınca özel hukuk hükümlerine göre kendisine sözleşme teklif edildiği halde kabul etmeyen, ya da doğrudan ihtiyaç fazlası olduğu öne sürülen personel arka arkaya diğer kurumlara gönderildi. Gittikleri yerlerde ücret ve mevki kaybına da uğrayan eski kamu bankası çalışanları önce bir dernek altında örgütlendi, ardından da arkaya arkaya dava açmaya başladı. Bunlardan bazıları idari mahkemelerin çalışanların lehine karar vermesi üzerine Danıştay'a temyiz için başvurdu. İşte bunlardan biri de Ziraat Bankası çalışanlarından İbrahim Ünsal'dı. Ünsal'ın Danıştay 5. Dairesi'ne yaptığı temyizden sürpriz bir karar çıktı. Danıştay, 4603 sayılı yasa ile bankaların yönetim kuruluna verilen ihtiyaç fazlasını belirleme yetkisinin kanunlara aykırı olarak daha alt kademelere devredildiğini öne sürerek, "yürütmenin durdurulmasına" oy birliği ile karar verdiğini bildirdi.

Karar binlerce davaya emsal
Kamu bankalarından başka kurumlara atanan personelle birlikte hareket eden KAMUDER eski Başkanı İlter Ertuğrul, Danıştay 5. Dairesi'nin aldığı kararın bağlayıcı bir özellik taşıdığını belirterek, şunları söyledi "Başka kurumlara geçmek zorunda kalanlardan 8 binin üzerinde bir grup ayrı ayrı dava açtı. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı, bunlar için de emsal teşkil edecektir. Kamu bankaları yönetiminin itiraz hakkı var. Ancak itirazı yine aynı kuruma yapacağı için karar değişmeyecek. Kararın taraflara tebliğinden sonra 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Eğer uygulama olmazsa biz uygulamayanlar için tek tek suç duyurusunda bulunacağız."
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber