MEB'de il içi nakillerde 30 haziran tartışması

Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan, il içi yer değiştirme kılavuzuna göre yer değiştirmeye esas hizmet süresinin ve hizmet puanının hesaplanmasında 30 Haziran tarihi esas alınacaktır. Ancak, bazı öğretmenler, bu tarihin, daha önceki dönemlerde olduğu gibi 30 eylül olarak esas alınması istemektedir. Konuya ilişkin değerlendirmemizi görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2006 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl 1 mart tarihinde "Öğretmenler, Sayın Remzi Kaya'nın İki Sorunu Çözmesini İstiyor" başlıklı bir dosya yayımladık.

Bu dosyadaki ilk konu şu şekildeydi:

"1. İl ihtiyacı belirlenirken emeklilik dilekçesi verenlerin belirli bir oranı dikkate alınsın
Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemlerinde, il'in öğretmen ihtiyaçları belirlenirken o yıl emekliye ayrılabilecek öğretmenler hesaba katılmamaktadır. Bu nedenle, daha sonra emekli olanların oluşturduğu açıklar ilk defa atamayla doldurulmaya çalışılmakta ve o ili isteyen/sırada bekleyen öğretmenlere haksızlık yapılmaktadır. Yer değişikliklerinde, ihtiyaçlar belirlenirken, emekliye ayrılacak öğretmenlerin oluşturacağı açıkların belli bir oranda bu sayıya dâhil edilerek iller arası yer değişikliklerini yapılmasını ümit ediyoruz."

Dosyanın devamında bir öğretmenin maili ve MEB Personel Genel Müdürü Sayın Remzi Kaya'nın sorunun "o illerdeki açıkların, tayinlerin yapılmasından sonra emekliye ayrılanlardan oluştuğu" yönündeki açıklaması yer almaktadır.

Öğretmenlerin bu ve benzeri şekildeki talepleri doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı "30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 1 inci maddesinde geçen "temmuz ve ağustos ayları" ibaresi "haziran ve temmuz ayları" olarak değiştirilmiştir." şeklindeki kanun tasarısını Meclis'e sevk etmiş olup, Meclis Milli Eğitim Komisyonu bu tasarıya ilişkin görüşünü vermiştir.

Bu tasarı ile, öğretmen ihtiyacının sağlıklı bir şekilde planlanabilmesi bakımından Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında görev yapmakta olan personelden emeklilik isteğinde bulunanların emeklilik işlemlerinin, öğretmen ihtiyacının belirlenmesi sürecinden önce sonuçlandırılması amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, norm kadro yönetmeliğine göre okulların norm öğretmen ihtiyacı Eylül ayı itibariyle belirlenmektedir. Bu konudaki değişiklik 2003/6445 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2003 yılında yapılmıştır.

İşte yer değiştirme ilişkin hizmet süresinin ve hizmet puanının hesaplanmasında 30 Haziran tarihinin belirlenmiş olmasının tarihsel geçmişi bu şekildedir.

Tarihin 30 Hazirana çekilmesi birçok öğretmenin süreyi dolduramamasına sebep olmaktadır. Ancak, tarihin 30 Hazirana çekilmesinin nedeni, öğretmenlerin emeklilik tarihlerinin kanunla yeniden düzenlenecek olmasıdır. 30 Haziran tarihi, Milli Eğitim Bakanlığına, emekli olanların yerlerine sıradan atama yapabilmesi imkanı verecektir. Ayrıca norm kadro belirleme tarihleri de eylül ayında belirlendiğinden haziran ayının baz alınması yerinde bir karardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber