Ehliyeti Olan Her Memur Taşıtı Sürebilecek

Kamu kurumlarına tahsis edilen taşıtları sürebilmek için Şoför kadrosu istihdam edilmiştir. Gerek makam gerekse de diğer hizmet taşıtları için kamu kurumları sık sık şoför talebinde bulunmaktadır. bakanlar Kurulu bir kaç önce önemli bir esas ve usul belirlemesi yaptı. Yapılan belirlemeye göre taşıt süremeyi kabul eden ve sürücü belgesi olan tüm kamu görevlileri şoför olmaksızın taşıtları kullanabilecektir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2006 09:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HİZMET ALIMI SURETİYLE TAŞIT EDİNİLMESİNEİLİŞKİN ESAS VE USULLER NE ANLAMA GELİYOR

237 sayılı Taşıt Kanununun, 7'nci maddesinde, kurumların edinebilecekleri taşıtlarıla ilişkin şu hususlara yer verilmiştir.
?-
Kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamaları esastır.
- Bu şekilde temini mümkün olmayan, ekonomik bulunmayan veya sağlık, savunma ve güvenlik gibi nedenlerle hizmet alımı suretiyle karşılanması uygun görülmeyen taşıtlar diğer yollarla edinilebilir. Kullanılacak bu taşıtların, muayyen ve standart tipte, lüks ve gösterişten uzak, memleket yollarına elverişli ucuz ve ekonomik olanlarından temin olunması şarttır. Bu taşıtlar münhasıran resmi hizmetin ifasında kullanılmak üzere daire veya kurumlarının sorumlu makamlarınca tevzi ve tahsis olunurlar.
?

Kanunun 12'nci maddesinde ise usul ve esasların Bakanlar Kurulunca saptanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu maddeye göre Bakanlar Kurulunca yapılan iki adet belirleme 01/04/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
1- Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Karar
2- Taşıtları Sürebilecek Kamu Görevlilerinin Belirlenmesine İlişkin Esas ve Usuller

Bu dosyamızda daha ziyade 2006/10194 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Taşıtları Sürebilecek Kamu Görevlilerinin Belirlenmesine İlişkin Esas ve Usuller"de yer alan hükümleri açıklamaya çalışacağız.

HİZMET ALIMI YOLUYLA TAŞIT EDİNİLMESİNDEKİ AMAÇ NEDİR?

Bu amaç, Esasların 5'inci maddesinde şu şekilde açıklanmıştır: ?Kamu hizmetlerinin gerektirdiği taşıt ihtiyacının hizmet alımı yoluyla karşılanmasının temel amacı, kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açılmadan, bütçe olanaklarıyla uyumlu bir biçimde kullanımının sağlanmasıdır.?

KAMU GÖREVLİLERİNİN TAŞIT SÜREBİLMESİNİN GENEL ESASLARI NELERDİR?

Bu husus, Esasların 5'inci maddesinde şu şekilde açıklanmıştır.

"a) Kamu görevlisi, toplantı, keşif, sağlık hizmetleri, tahsilat, tebligat, arazide yürütülecek hizmet ve benzeri bir görev için görevlendirilmiş olmalıdır.
b) Bu görevlendirmede taşıt kullanımı zorunlu olmalıdır.
c) Kamu görevlisi, taşıtı sürmeyi kabul etmiş olmalıdır.
ç) Kamu görevlisi gerekli ve geçerli sürücü belgesine sahip bulunmalıdır.?

Esasların "Diğer hükümleri" düzenleyen 8'inci maddesinde ise taşıtları sürebilecek kamu görevlilerinin taşıtları bizzat kullanması ile ilgili olarak şu hükme yer verilmiştir.

"a) Taşıtın hangi makamın izni ile,
b) Kim tarafından,
c) Hangi görevlerde,
ç) Hangi tarihte ve ne kadar süreyle,
d) Nerede,
e) Nasıl kullanılacağı,
f) Bunlara ilişkin kayıtlar ile benzeri iç düzenlemeler
kurumlar tarafından belirlenir.
?

MAKAM ARAÇLARINI KİMLER SÜREBİLİR?

Bu husus, esasların "İkametgâha geliş ve gidişlerinde kullanımı düzenleyen" 6'ncı maddesinde şu şekilde açıklanmıştır.

?İkametgâhının, görevli olduğu yerin belediye sınırları içinde olması kaydıyla, ikametgâhına geliş veya gidişlerinde taşıt tahsis edilebilen kamu görevlileri de 5 inci maddenin (c) ve (ç) bentlerindeki şartları taşımaları halinde taşıtı kendileri sürebilirler.?

ESAS VE USULLER NE GETİRİYOR?

Yukarıda Esas ve Usullerin önemli konuları maddeler halinde verilmiştir. Özetleyecek olursak,

1- Kurumlar taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılayacaklardır.

2- Daha önceki düzenlemelere göre şoför kadrosunda görev yapmayanlar taşıtları kullanamıyorlardı. Bu düzenlemeyle bu engel kaldırılmıştır.

3- Kamu hizmetlerinin gerektirdiği taşıt ihtiyacının hizmet alımı yoluyla karşılanmasının temel amacı, kamudaki taşıt giderlerinin asgari seviyeye indirilmesi ve kaynakların savurganlığa yol açılmadan, bütçe olanaklarıyla uyumlu bir biçimde kullanımının sağlanması olarak belirlenmiştir.

4- Taşıtların kamu görevlilerince sürülebilmesinin genel şartları 4 maddede belirtilmiştir.
a) Kamu görevlisi, toplantı, keşif, sağlık hizmetleri, tahsilat, tebligat, arazide yürütülecek hizmet ve benzeri bir görev için görevlendirilmiş olmalıdır.
b) Bu görevlendirmede taşıt kullanımı zorunlu olmalıdır.
c) Kamu görevlisi, taşıtı sürmeyi kabul etmiş olmalıdır.
Ç) Kamu görevlisi gerekli ve geçerli sürücü belgesine sahip bulunmalıdır.

Bu düzenlemeyle gerekli şartları taşıyan kamu görevlileri de ister şoför kadrosunda bulunsun isterse bulunmasın taşıtları kullanabilecektir.

5- Bu düzenlemelerle kamu kurumları ciddi bir rahatlama sağlamıştır. Yani, taşrada görev yapan bir mühendis veya veteriner hekim vb. gerektiğinde araç kullanabilecektir. Böylelikle kamu kurumlarının şoför talepleri tarihe karışacaktır. Özellikle de taşıtların kiralanmasında şoförsüz kiralamaya gidildiğinde ciddi tasarruf sağlanmış olacaktır. Çünkü, ihale bedeline şoför ilave edilmeyecektir. Yani kiralanan taşıt başına brüt asgari ücretin 531 YTL olduğu ve işverene toplam maliyetin 645,165 YTL olduğu dikkate alındığında yaklaşık olarak 645,165 YTL kadar bir indirim sağlanmış olacaktır.

6- İkametgâhının, görevli olduğu yerin belediye sınırları içinde olması kaydıyla, ikametgâhına geliş veya gidişlerinde taşıt tahsis edilebilen kamu görevlileri de gerekli şartları taşımaları halinde taşıtı kendileri sürebileceklerdir. Örnek vermek gerekirse bir kurumdaki genel müdür şartları taşıyorsa taşıtı kullanabilecektir. Bu şekilde makam şoförlüğü tarihe karışma yoluna girmiştir.

7- Taşıtların, her türlü vergi, sigorta ve bakım-onarım gibi giderleri yükleniciye ait olacağı için kamu kurumları ciddi bir araç bakım giderinden tasarruf sağlamış olacaktır. Yine taşıtların kaskolu olduğu dikkate alındığında ve bu ödemelerin yükleniciler tarafından ödeneceği hesap edildiğinde kamu nasıl bir yükten kurtulacağı görülecektir.

8- Kamu kurumlarındaki araç saltanatı da ortadan kalkmış olacaktır. Araçların özel işlerde kullanılıp kullanılmadığı tartışmaları da kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber