ÖSYM'nin Dikey Geçiş Sınav İlanı Hatalı

ÖSYM Başkanlığı 2006 DGS ilanını yayımladı. Akşam gazetesinde yayımlatılan ilan aynı gün sitemizde de yer almıştır. Ancak söz konusu bu ilan 08/01/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikleri içermemektedir. Bu nedenle sehven yayımlanmış veya gözden kaçmış olduğunu düşündüğümüz bu ilanın düzeltilmesi gerekmektedir. Detay için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 20:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dikey Geçiş Sınavına (DSG) ilişkin detaylar "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile belirlenmektedir. Bu yönetmelik ve değişikliği 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7/e ve 45/e maddeleri gereğince hazırlanmıştır.

Madde 7/e: "e) Yükseköğretim kurumlarında eğitim - öğretim programlarının asgari ders saatlerini ve sürelerini,öğrencilerin yatay ve dikey geçişleriyle ve yüksekokul mezunlarının bir üst düzeyde öğrenim yapmalarına ilişkin esasları Üniversitelerarası Kurulun da görüşlerini alarak tespit etmek,"

Madde 45/e: "Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi mesleki ve teknik eğitim bölgesi içinde yer alan veya bölgesi dışındaki meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilebilirler. Sınavsız olarak meslek yüksekokullarına devam ederek mezun olan öğrencilerin yüzde onundan az olmamak üzere ayrılacak kontenjanlara göre alanlarındaki lisans programlarına dikey geçiş yapmaları sağlanır. Bununla ilgili esas ve usuller, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile çıkartılacak yönetmelikte belirlenir."

"Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" 19 Subat 2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup, 08/01/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile 6 maddesinde değişiklik yapılmıştır.

En önemli değişilik yönetmeliğin 4'üncü maddesinin kaldırılmasıdır. Kaldırılan 4'üncü madde şu şekildedir:

"Dikey Geçiş Için Başvuru Koşulları
Madde 4
- Ikinci madde kapsamındaki yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda söz konusu programlardan en çok beş yıl önce mezun olmuş olma şartı aranır. Adaylar dikey geçiş için yapılacak sınavlara en çok üç kez girebilirler. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar da başvurabilirler."

Bu değişiklik gereğince daha önceki ilanlarda yer alan ve bu ilanda da tekrarlanan;

"a. Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından en çok beş yıl önce mezun olmuş olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet
şartlarını yerine getirmiş olanlar,
b. Aynı önlisans alanından, en çok üç kez DGS'ye girmemiş olanlar,"

ibarelerinin çıkarılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber