İlkokul ve ortaokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini okutmak için ücretli görevlendirilecek Öğretmenler nasıl belirlenir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Kasım 2013 00:10, Son Güncelleme : 14 Ağustos 2019 03:34
İlkokul ve ortaokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini okutmak için ücretli görevlendirilecek Öğretmenler nasıl belirlenir?

İlkokul ve ortaokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini okutmak için ücretli görevlendirilecek Öğretmenler nasıl belirlenir?

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 13.11.2013 tarih ve 3354571 sayılı yazısındaki açıklamaların Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmen" başlıklı 43. maddesi 3. fıkrasındaki hükümlerine aykırı olduğu kanaatindeyiz. Hiç bir şekilde ilkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini okutmak için ücretli öğretmen görevlendirilemez.

İşte o yazı;

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğünün 15.02.2008 tarih ve 2256 sayılı yazısındaki; "Öğretmenlik mesleğine lisans düzeyindeki mezunların atandığı göz önüne alındığında, İlkokul ve ortaokullarda İngilizce derslerini okutmak üzere ilköğretim 4-8'inci sınıflarda görevlendirileceklerin öncelikle alan öğretmenliğine atanabilecek durumdaki lisans mezunlarına öncelik verilerek seçilmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda diğer yüksek öğrenimlilerden faydalanılmasının eğitim kalitesinin artırılması bakımından daha faydalı olacağı değerlendirilmektedir." açıklamalarına göre belirlenmektedir.

Bu açıklamaların ilkokulda görevlendirilecek ücretli Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kısmının, Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmen" başlıklı 43. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) İlkokullarda bütün derslerin sınıf öğretmenlerince okutulması esastır. Ancak Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulur. Okulda kadrolu alan öğretmeni bulunmaması durumunda; bu dersler aynı eğitim bölgesinde, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki kadrolu alan öğretmenlerince okutulur. İhtiyacın kadrolu alan öğretmenlerince karşılanamaması durumunda, bu dersleri okutmak üzere, mezun olduğu yükseköğretim programı itibarıyla atamaya esas olan alana öğretmen olarak atanabilme şartlarını taşıyanlar ek ders karşılığı görevlendirilebilir. Bu şekilde de ihtiyacın karşılanamaması durumunda bu dersler yükseköğrenimlerini söz konusu alanlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile de okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda bu dersler sınıf öğretmenince okutulur." hükmüne aykırı olduğu kanaatindeyiz. Çünkü yönetmelik açık bir şekilde ilkokullarda Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini kimlerin nasıl okutacağını açıklamıştır. Hiç bir kimse bulunmuyorsa sınıf öğretmeni tarafından okutulur diyerek ücretli öğretmen görevlendirilmesinin yolunu kapatmıştır.

"İlkokulda yabancı dil ve din kültürü dersine kimler girebilir?" haberimizde yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 13.01.2016 tarih ve 437980 sayılı yazıları da bu görüşümüzü doğrulamaktadır.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün ücretli öğretmenlere verilemeyecek görevlerle ilgi 15.12.2005 tarihli 75735 sayılı görüş yazısı da bu meyandadır.

Bu yazıda "Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında ek ders karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlerin, ilköğretim okullarının 1 ve 5'inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar derslerini okutamayacakları; bunlardan sınıf öğretmenliği alanında görevlendirilenlerin, derslerine diğer branş öğretmenlerinin girdiği saatlerde bu saatlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılıp sayılmayacakları; bunlara belleticilik ve öğrencileri yetiştirme, sınavlara hazırlama kursları ile ders dışı eğitim çalışması kapsamında görev verilip verilmeyeceği ile yerine getirdikleri ders görevine bağlı olarak ayrıca ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılmayacaklarına ilişkin tereddütlerin giderilmesi bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur." açıklaması yapıldıktan sonra;

"Yukarıda belirtilen hükümlerin incelenmesi sonucunda ilköğretim okullarının 4 ve 5'inci sınıflarında söz konusu derslerin okutulması ile ders dışı eğitim çalışmaları ve belleticilik görevlerinin yürütülmesinin sadece bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunanlar tarafından yerine getirilebileceği, dolayısıyla bakanlığımız öğretmen kadrolarında bulunmayan ek ders ücreti karşılığı ders okutmak üzere görevlendirilenlere bu kapsamda görev verilmesinin mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir." cevabı verilmiştir.

Ortaokullarda görevlendirilecek ücretli Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin belirlenmesinde;

- Öncelikle alan öğretmenliğine atanabilecek durumdaki lisans mezunlarına öncelik verilerek seçilmesi,

- Bunun mümkün olmadığı durumlarda diğer yüksek öğrenimlilerden faydalanılmasının eğitim kalitesinin artırılması bakımından daha faydalı olacağı açıklamalarına göre hareket edilecektir.

İşte o yazı;

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber