Kararnamelerdeki Ek Göstergelere Dikkat

Memura ek zam kanunda yer alan hususlardan birisi de İl müdürlerinin ek göstergeleri arasındaki farklılığın kaldırılmasıydı. Bu konuya ilişkin dosyamızı 4 Nisan tarihinde yayımlamıştık. Ancak, Bakanlık İl müdürlerinin ek göstergelerinde yapılan değişilik hem Başbakanlığın hem de Sayın Cumhurbaşkanlığı makamının gözünden kaçmıştır. 22 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazetede, "Muğla Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne" yapılan atamada ek gösterge 3000 olarak yer almaktadır. Detay için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2006 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memura ek zam tasarısı 31.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5473 sayılı "Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun" 3'üncü maddesinin (g) bendinde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun; Ekli (II) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "I- Başbakanlık ve Bakanlıklarda" bölümünde yer alan "Bakanlık İl Müdürü (Ankara, İstanbul, İzmir), Defterdar, Bayındırlık ve İskân Müdürü (Ankara, İstanbul, İzmir)" ibaresinin "İl İdare Kurulu üyesi Bakanlık İl Müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki diğer Bakanlık İl Müdürleri" şeklinde değiştirildiği belirtilmektedir.

II sayılı Ek gösterge cetvelinin önceki hükmünde gereğince daha önce sadece;
1- Ankara, İstanbul ve İzmir Bakanlık İl Müdürleri
2- Ankara, İstanbul ve İzmir Defterdarları,
3- Ankara, İstanbul ve İzmir Bayındırlık ve İskan Müdürleri,
için 3600 ek gösterge uygulanacağı hükme bağlanmıştı.

Yeni getirilen hükümde ise;
1- İl İdare Kurulu üyesi Bakanlık İl Müdürleri,
2- Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki diğer Bakanlık İl Müdürleri,
için 3600 ek gösterge uygulanacaktır.

5442 sayılı Kanunun 57'nci maddesinde; ?İl idare kurulu, valinin başkanlığı altında hukuk işleri müdürü, defterdar, milli eğitim, bayındırlık, sağlık ve sosyal yardım, tarım ve veteriner müdürlerinden teşekkül eder. Vali, idare kuruluna başkanlık etmek üzere vali muavinini görevlendirebilir.?hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre Bakanlık İl İdare Kurulu üyesi İl Müdürleri; Milli Eğitim İl Müdürü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü, Sağlık İl Müdürü, Tarım İl Müdürüdür.

Bu düzenlemeler çerçevesinde Bayındırlık ve İskan İl Müdürünün ek göstergesinin 3600 olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak, 22.4.2006 Resmi Gazetede yer alan atama kararnamesi aşağıdaki şekilde yayımlanmıştır:

Ancak, 22.4.2006 Resmi Gazetede yer alan atama kararnamesi aşağıdaki şekilde yayımlanmıştır:

Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:
Karar Sayısı : 2006/8033
1 ? Açık bulunan 1 inci derece kadrolu ve + 3000 ek göstergeli Muğla Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne, Halil İbrahim KÖSE'nin atanması, 657 sayılı Kanunun değişik 71 ve 76 ncı maddeleri ile 2451 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince uygun görülmüştür.
2 ? Bu Kararı Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür. 21/4/2006

Ahmet Necdet SEZER
CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN: Başbakan
F.N.ÖZAK Bayındırlık ve İskan Bakanı

5473 sayılı Kanunun 12'nci maddesinde; Kanunun 3 üncü maddesinin (d), (g), (h) bentlerinin, 4 üncü maddesinin ve 5 inci maddesinin (b) fıkrasının yayımını izleyen aybaşında yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır. Yani bu maddeler 15.4.2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu Kararnamenin yukarıda yer verdiğimiz 5473 sayılı Kanun gereğince geçersiz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, mezkur Kanunla Bayındırlık ve İskan İl Müdürünün ek göstergesi 3600 olmuştur. Bunun için ya düzeltme Kararnamesi yayınlanmalıdır yada yeni bir kararname yayınlanmalıdır.

Mezkur Kanunla bu tür durumda olan kararnamelerin Başbakanlıkça çekilmesi veya Cumhurbaşkanlığı makamınca iade edilmesi gerekirdi. Ayrıca bu durumda başka Kararnameler varsa bunların da gerekli düzeltmeden sonra yayınlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber