Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği

"Sahte yazı" nedeniyle öğretim yılına hazırlık ödeneği bir kez daha gündeme geldi. 19 Nisan tarihinde yayımladığımız sahte yazıya dair haberimiz bugün tüm yazılı basında ANKA haber ajansı kaynaklı olarak yer almıştır. Bu yazıda, Maliye Bakanlığı, "Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin" Eylül ayı içerisinde ödenmesi gerektiğini belirtmektedir. Memurlar.net olarak bu görüşe katılmadığımızı daha önce açıklamıştık. Daha önceki açıklamalarımızda Sayıştay 5. Dairesinin, ödeneğin Ekim ayında göreve başlayanlara da ödenebileceğine dair kararını yayımlamıştık. Bugün ise aynı konuya ilişkin olarak Sayıştay Temyiz Kurulunun 20.05.2003 tarihli kararını yayımlıyoruz.

Haber Giriş : 24 Nisan 2006 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneğine' İlişkin Sahte Yazı 19.04.2006
Öğretmen, sahte belge ile Maliye'yi dolandırdılar 23.04.2006

SAYIŞTAY TEMYİZ KURULUNUN KARARI

Kararın Çeşidi : Temyiz Kurulu Kararı
Kararın Konusu: Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar
Kararın Numarası : 26431
Kararın Tarihi : 20.05.2003

KONU: Bakanlar Kurulunca 15.9.1999 tarihinde ödenmesine karar verilen eğitime hazırlık ödeneğinin ödenebilmesi için eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapılması gerekmekte ise de; öğretmenlerin atamalarının 21.9.1999 tarihinde yapıldığı ve Ekim ve Kasım aylarında öğretmenlik görevine fiilen başladıkları anlaşıldığından ve söz konusu ödeneğin öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak amacıyla ödendiğinden, söz konusu öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneğinin verilmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığı.

992 sayılı ilâmın 6'ncı maddesi ile, 99/13269 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 15.09.1999 tarihinde ödenmesine karar verilin ?Eğitime Hazırlık Ödeneğinin? Bakanlıkça ataması Eylül ayında yapılan ancak fiilen Eylül ayında görevde bulunmayan öğretmenlere de ödenmesi nedeniyle ??????. liraya tazmin hükmolunmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları kanunun Ek 32'nci maddesinde (18/5/1994 -KHK- 527/11 md.değişik): ?Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.? hükmü bulunmaktadır.

99/13269 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında ise: ?Öğretmenlere her eğitim yılı başında ödenen eğitim yılına hazırlık ödeneğinin 15.09.1999 tarihinde ödenmesi, Milli Eğitim Bakanlığının 17.08.1999 tarihli ve 2155 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 527 sayılı KHK ile yeniden düzenlenen Ek 32'nci Maddesine göre Bakanlar Kurulunca 20.08.1999 tarihinde kararlaştırılmış-tır.?denilmektedir.

Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda; söz konusu öğretmenlerin açıktan öğretmen olarak Milli Eğitim Bakanlığınca 21.09.1999 tarihinde atandıkları, okuldaki görevlerine Ekim ve Kasım aylarında başladıkları ve eğitime hazırlık ödeneğini söz konusu öğretmenler fiilen okuldaki görevlerine başladıktan sonra kendilerine ödendiği anlaşılmaktadır.

Bakanlar Kurulunca 15.09.1999 tarihinde ödenmesine karar verilen eğitime hazırlık ödeneğinin ödenebilmesi için Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapmak gerektiği belirtilse de, söz konusu öğretmenlerin atamaları 21.09.1999 tarihinde yapıldığı, ataması yapılan öğretmenlerin aynı yıl içinde Ekim ve Kasım aylarında okullarındaki öğretmenlik görevine fiilen başladıkları anlaşıldığından ve eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak amacıyla ödenen ödenek olduğu düşünüldüğünde, söz konusu öğretmenlere eğitime hazırlık ödeneğinin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığından dilekçi iddialarının kabulü ile, 992 sayılı ilamın 6'ncı maddesiyle ??????.- liraya ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün kaldırılmasına, karar verildi.

Bu karar, Ekim ve Kasım aylarında göreve başlayan öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmesinin yanlış olduğu, bu nedenle haklarında tazmin hükmü çıkarılan Saymanların yaptıklarının yanlış olmadığına ilişkindir. Kararda, ödeneğin amacı belirtildikten sonra yapılan işlemin mevzuata aykırı olmadığı belirtilmiştir. Ödeneğin amacı kararda: "eğitime hazırlık ödeneği öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak amacıyla" olarak belirtilmiştir.

Daha önce yayımladığımız Sayıştay 5. Dairesinin kararı ve bu yeni karar Maliye Bakanlığının görüşünün yanlış olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede haklarını almayan personelin dava yoluna başvurması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber