Her Memur Sendikaya Üye Olmalı

Kimimiz öfkelendi kimimiz ise sevindi. Ancak, memura zam paketinde memur sendikalarına üye memur sayısını arttıracak düzenleme yasalaşarak Resmi Gazetede yayımlandı. Bu düzenlemeye göre, bir memur, sendikaya üye olduğunda, üyelik aidatı kendisi tarafından değil Devlet tarafından ödenecektir. 375 sayılı KHK'ya ek madde 4 olarak eklenen düzenlemede, sendikaya üye memurlara her ay 5 YTL verileceği yer almıştır. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

31.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5473 sayılı Kanunun ilk maddesinde 375 sayılı KHK'ya aşağıdaki maddenin "Ek Madde 4" olarak eklendiği belirtilmiştir.

"EK MADDE 4 - 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri uyarınca kamu görevlileri sendikasına üye olup, kendisinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anılan kesintinin yapıldığı her ay için 5 YTL tutarında sendika ödeneği verilir.

Bu ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz."

Bu madde gereğince sendikalara üye olan memurların aidatları Devlet tarafından verilecektir.

Sendikaya nasıl üye olunur?

Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılmaktadır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içinde işverene gönderilir.

Üyelik nasıl sona erer?

Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini onbeş gün içinde sendikaya gönderir.
Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılır.

Neden üye olunmalı?

Şuan memurların çalıştığı alanlar 11 hizmet koluna ayrılmıştır. Kamu kurumları, kurumsal olarak hizmet kolunda yer almaktadır. Her hizmet kolunda en çok üyeye sahip olan sendika yetkili sayılmakta ve memurları temsilen Ağustos ayında yapılan görüşmelere katılabilmektedir.

Geçen yılki rakamlara göre sendikalara üye memur sayısı 747 bin kişidir. Bu sayının daha da artması memur sendikacılığının gelişmesi açısından zorunludur.

Her hizmet kolunda en azından dört farklı sendika yer almakta olup, memurların kendilerini en iyi temsil edecebileceklerini düşündükleri sendikaya üye olmaları, "Hak Mücadelesinin" gelişmesi açısından önemli bir adım olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber