Lojman tahsisinde dikkat edilmesi gerekenler

Kamu personelinin yıllık lojman hak sahiplik cetvelinin oluşturulması ve lojman tahsis edilmesinde nelere dikkat edilmeli?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ocak 2014 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Lojman tahsisinde dikkat edilmesi gerekenler

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, çıkarılmıştır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının; 4 biçimde tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır. Şu şekildedir:

a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar olarak,

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin Kamu Konutlarının Türleri başlıklı 5 inci maddesinin (c) bendinde "Sıra tahsisli konutlar; Yönetmeliğe ekli (4) sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilen konutlardır." olarak tanımlanmıştır.

"Kamu Konutlarının Tahsis Usül ve Esasları" Mezkur Yönetmeliliğin Üçüncü Bölümünde 7-19 uncu maddeler arasında düzenlenmiş bulunmaktadır.

"Konut Tahsis Talebi ve Değerlendirilmesi" başlıklı 14 üncü maddesinde "Kendisine konut tahsisini isteyen personel, bir örneği Yönetmeliğe ekli (EK - 5) beyanname ile bağlı bulunduğu en yakın sicil amirine başvurur. Amir tarafından beyanname tetkik edilerek, konut tahsis komisyonlarına sunulmak üzere, konut tahsis işlemlerini yürütmekle görevlendirilen birime gönderilmesi sağlanır. Bu birim beyannameleri Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik uyarınca verilen mal bildirimleriyle karşılaştırılması için mal bildirimlerinin verileceği mercilere gönderir. Karşılaştırma işlemi sonuçlandıktan sonra, konut tahsis işlerini yürütmekle görevlendirilen birimde, beyannamedeki bilgilere göre ek (4) sayılı cetveldeki puanlar dikkate alınır ve her yıl Ocak ayı içinde gerekli değerlendirme bilgisayar ortamında yapılarak toplam puana göre sıra cetveli düzenlenir. Sonuç bir yazı ile ilgili personele veya bu personele duyurulmak üzere görev yaptığı birime bildirilir Beyanname, sıra cetveli ve diğer belgeler saklanır." hükümleri yer almaktadır.

Ayrıca, Anılan Yönetmeliğin "Konut Tahsis Komisyonlarının Kurulması" başlıklı 18 inci maddesinde "Komisyon kararını gerektiren konutların oturmaya hak kazananlara tahsisi amacı ile, konut tahsis komisyonları kurulur. Bu komisyonlar kurum veya kuruluşların yetkili makamlarınca belirlenen üç kişiden oluşur. Ayrıca iki yedek üye tesbit edilir." ve "Konut Tahsis Komisyonlarının Toplanması ve Çalışma Esasları" başlıklı 19 uncu maddesinde "Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanır ve konut tahsisi isteğinde bulunanlar ile konut tahsisine hak kazandığı anlaşılanların durumunu tetkik eder. Komisyonca, konut tahsisine hak kazananlar için gerekçeli bir karar alınır. Konut tahsis kararları, ekseriyetle verilir. Karar ayrıca tutulacak bir "Karar defteri" ne yazılır. Bir örneği konut tahsis dosyasında saklanır." denilmektedir.

Konut tahsis komisyonunun sekreterya işleri, konut tahsis işlemlerini yürüten birimce görevlendirilen personel tarafından yürütülür.

14/12/2010 tarihli ve 27785 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Sendikal Gelişmeler Doğrultusunda Alınacak Önlemler" başlıklı 2010/26 sayılı Başbakanlık Genelgesinde "...2) Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışının gerçekleştirilmesi ve şeffaflığın sağlanması açısından kamu personelini ilgilendiren lojman, kreş vb. sosyal haklara ilişkin olarak yapılan çalışma ve komisyonlara uygulamanın kapsamına giren kurum, birim veya işyeri bazında en çok üye kaydetmiş sendikadan bir temsilcinin katılımına imkan sağlanacaktır."denilmektedir.

DEĞERLENDİRME

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1- Kamu kurum ve kuruluşları kamu görevlilerinden her yıl ocak ayında lojman tahsisi hakkında beyanname alması gerekmektedir.

2- Bakanlık çalışanların hak ve menfaatlerinin korunması, geliştirilmesi ve katılımcı yönetim anlayışını gerçekleştirmek üzere konut tahsis komisyonlarına sendika temsilcisinin katılımının sağlanması Başbakanın yazılı talimatıdır.

3- Kamu kurum ve kuruluşları her yıl için hak sahiplik sıra cetvelinin oluşturulması ve duyurulması gerekmektedir.

4- Boş lojmanlara ve boşalacak lojmanlara hak sahiplik sıra cetvelindeki sıra esas alınarak tahsisi yapılmalıdır.

SİTEMİZDEKİ DİĞER HABERLER

Yıl içinde yer değişikliği yapanların sıra listesine dahil edilmesi gerektiğine dair Danıştay kararı

Lojmanı boşaltmayan memurdan 'İşgaliye Bedeli' alınamaz

Boş lojman varken, oturanlar çıkarılabilir mi?

Konut talebini müdür reddedemez

Daha önce lojmanda oturulan süre 5 yıldan düşülür mü?

Lojmandan yararlanmayana öncelik

Danıştay: Lojmanda öğretmene öncelik verilemez

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber