Adalet Bakanlığında, Naklen Atama Şartlarında Değişiklik Oldu

Adalet Bakanlığının 10.7.2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde 09/05/2006 tarihli Resmi Gazetede değişiklikler yapılmıştır. Değişiklik ile kınama cezası alan personele nakil isteme hakkı getirilmiş, bölge esasına tabi olarak çalışmak zorunda olan personelin eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu ile bağlı ilçelere atanması sağlanmış, başka kurumlardan naklen atama şartları yeniden düzenlenmiş, geçici görevlendirmelerde başsavcılık yetkisi kaldırılmış ve hizmet bölgeleri değiştirilmiştir. 12 başlık altında incelediğimiz değişiklikleri görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Kınama cezası alanlar da nakil isteyebilecek

"Bu Yönetmelik kapsamındaki memurların unvan ve sınıf değişikliği olmaksızın naklen atanabilmeleri için;
a) Görev yaptıkları adalet komisyonları yetki alanı içerisinde en az iki yıl hizmet etmiş olmaları,
b) Atanmak istedikleri veya atanacakları yerlerde durumlarına uygun bir kadro ve ihtiyaç bulunması,
gerekir.
Askerlikte, açıkta ve aylıksız izinde geçirilen süreler ile hastalık raporlarının üç aydan fazlası birinci fıkrada belirtilen iki yıllık sürenin hesabında dikkate alınmaz.
Ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri personeli için birinci fıkrada belirtilenlere ilâve olarak;
a) Son iki yıllık sicil raporlarının iyi olması veya son beş yıla kadar olan sicil raporları ortalamasının, olumsuz notu bulunmamak ve en fazla bir orta notu bulunmak şartıyla en az 80 puan olması ve denetim elemanlarınca düzenlenen raporların zayıf olmaması,
b) Son görev yerindeki eylemi ile ilgili olarak son iki yıl içerisinde uyarma ve kınama dışında herhangi bir disiplin cezası almamış bulunması,
şartları da aranır.
Atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilenler dışındaki ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin naklen atamaları her yılın Mayıs ayında toplu olarak yapılır. Ancak gerek görülmesi durumunda bu personelin ataması her zaman yapılabilir."

Önceki yönetmelik hükmünde yer alan "Son görev yerindeki eylemi ile ilgili olarak son iki yıl içerisinde taksirli suçlar dışında paraya çevrilmiş veya tecil edilmiş olsa bile hükümlülüğü ile adli ve idari soruşturması veya ceza davasının bulunmaması" şartı bu yönetmelikte yer almamıştır.

Yine önceki yönetmelikte kınama cezası yer almamaktaydı. Bu değişilik ile kınama cezası alanlar da yer değişikliği isteğinde bulunabilecek...

2- Mazarete dayalı atamalar

Yönetmelikte Adalet Bakanlığı personelinin; sağlık, eş durumu, öğrenim durumu ve can güvenliği nedenleri ile 22 nci maddedeki şartlar aranmaksızın istekleri üzerine naklen atanabileceği belirtilmiştir. Yani bu özür durumlarının olması halinde, "Görev yaptıkları adalet komisyonları yetki alanı içerisinde en az iki yıl hizmet etmiş olmaları," şartı aranmamaktadır.

İşte bu maddeye bir fıkra eklenmiştir. Eklenen fıkra şu şekildedir: "Bu şekilde atananlar mazeretlerinin herhangi bir nedenle ortadan kalkması ve talepleri durumunda, süre şartına bakılmaksızın uygun bir kadro ve ihtiyaç bulunması halinde önceki görev yerlerine atanabilirler."

Bu madde ile mazaretten dolayı naklenen atananlara mazaretin kalkması halinde eski görev yerine atanma imkanı getirilmiştir.

3- Bölge esasına göre çalışmak zorunda olanlar

Ceza infaz kurumları ve tutukevleri müdürleri ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürleri Yönetmelik ekinde yer alan Ek-4'de gösterilen birinci, ikinci ve üçüncü bölgelerdeki müdürlük teşkilâtı olan ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerine naklen atanarak bölge esasına göre çalışırlar. Ancak, memurların naklen atanmalarında bölge esası uygulanmaz.

Bölge esasına göre atamaya tabi olanlar daha önce eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu ile bağlı ilçelere atanamamaktaydı. yapılan değişiklik ile eş kısıtı kaldırılmıştır. Buna göre, Bölge esasına göre atamaya tabi olanlar eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu ile bağlı ilçelere atanabilecek.

4- Denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürülerine yönelik düzenleme

Yapılan düzenleme şu şekildedir: "Cezaevi ikinci müdürlüğünden ilk defa birinci müdür olarak atamalar ve denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerine, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununun geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrası hariç olmak üzere şube müdürü olarak atamalar üçüncü bölgelere yapılır. İhtiyaç halinde başarısı tespit edilen ve alt bölgelerdeki hizmetini tamamlayarak birinci ve ikinci bölgelerde görev yapan ikinci müdürler, ikinci bölgedeki birinci müdürlük görevine atanabilirler. Birinci bölgelerdeki birinci müdürlük ve denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri görevlerine, ilk defa birinci müdür ve denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü olarak atama yapılamaz."

5- Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Müdürü İle Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Kadrolarına Açıktan ve başka kurumlardan naklen atama yapılamaz.

Yapılan düzenleme şu şekildedir: "Ceza infaz kurumları ve tutukevleri müdürü ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürü kadrolarına açıktan ve başka kurumlardan naklen atama yapılamaz. Ancak ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde müdür veya denetimli serbestlik ve yardım merkezlerinde şube müdürü olarak görev yapmış ve kendi istekleriyle bu görevden ayrılmış olanlar yeniden müdür olarak atanabilirler."

6- Başka kurumlardan naklen atanma

İdare memurları ile infaz koruma memurları hariç Yönetmelik kapsamındaki kadrolara başka kurumlardan naklen veya açıktan yeniden atanabilmek için önceki yönetmelik hükmünde, "Adaylığının kaldırılmış olması" ve ""Taksirli suçlar dışında paraya çevrilmiş veya tecil edilmiş olsa bile herhangi bir suçtan mahkumiyetinin bulunmaması" şartı bulunmakta idi. bu şartlar kaldırılmıştır.

Cezaevi öğretmenliğine naklen atanabilmek için önceki yönetmelikte sınıf öğretmeni olma şartı var idi. bu şart değiştirilmiş ve "Milli Eğitim Bakanlığınca, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin ilân tarihindeki çizelgede sayılan yüksek öğretim programından mezun olanlardan eğitim fakültesi mezunları dışındaki bölümler için sınıf öğretmenliği sertifikası veya pedagojik formasyon belgesi bulunmak veya alanı ile ilgili ortaöğretim tezsiz yüksek lisans programını bitirmiş olmak," şartı getirilmiştir.

7- Muhasebe yetkilisi

Yönetmelikteki sayman ibaresi muhasebe yetkili olsrak değiştirilmiştir. Muhasebe yetkilisi olarak atanma şartı şeu şekildedir: "5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanununa göre Maliye Bakanlığınca görevin niteliği dikkate alınarak mesleki konularda eğitime tabi tutulan ve bu eğitimi başarı ile tamamlayıp sertifika alanlar arasından aynı kanunda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde atama yapılır"

8- Müdürlük Teşkilâtı ve İdare Memuru Bulunmayan Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Kadrosuna Vekaleten Atama

Daha önce, vekalet için en az iki yıl cezaevi katibi olarak görev yapmış olma şartı var idi. Bu şart kaldırılmıştır.

9- Geçici görevlendirme

Önceki yönetmelikte; Ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin, Cumhuriyet başsavcısının uygun görüşü ve ilgili Adalet Komisyonunun kararı ile, komisyonun merkez ve mülhakatında bulunan adliyelerde geçici olarak görevlendirilebileceği belirtilmişti. Yeni düzenlemeye göre, Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde görev yapan infaz ve koruma memurları ile infaz ve koruma başmemurları, denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerinde görev yapan infaz ve koruma memurları, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü alındıktan sonra adliyelerde geçici olarak görevlendirilebilecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevleri personeli artık hakimevinde geçici olarak görevlendirilemeyecek.

10- Adalet komisyonu kararları

Aşağıdaki iki kararın bakanlık onaylı olması şartı kaldırılmıştır.

"e) Müdürlük teşkilatı ve idare memuru bulunmayan ceza infaz kurumları ve tutukevlerine, adalet komisyonu merkez ve mülhakatından naklen atanacak cezaevi katipleriyle ilgili atama kararları,
f) İnfaz ve koruma başmemurluğu kadrolarına, adalet komisyonu merkez ve mülhakatından naklen ve terfian atanan memurlarla ilgili atama kararları,"

11- İzinde Bakanlık onayına tabi değil

Adalet komisyonlarınca yargı çevresi içinde unvan veya sınıf değişikliği olmadan yapılan naklen atama ve kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin verilen kararlara ek olarak yönetmelik değişikliği ile izinler ve aslî memurluğa atanmaya ilişkin kararların da "Bakanlık onayına tabi olmayıp Bakanlıktaki kayıtlara işlenmek üzere ilgilinin dilekçesi ve hizmet cetveli ile birlikte ilgisine göre Personel Genel Müdürlüğüne veya Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gönderileceği" belirtilmiştir.

12- BÖLGELER

Önceki yönetmelik ekinde 1 sayılı liste olarak yer alan hizmet bölgeleri Ek-4 olarak değiştirilmiştir.

BİRİNCİ BÖLGE
İKİNCİ BÖLGE ÜÇÜNCÜ BÖLGE
ADANA SARAYKÖY ADIYAMAN AĞRI
AFYONKARAHİSAR SİNCAN AKHİSAR ARDAHAN
ALANYA SİNOP AKSARAY ARTVİN
ANKARA SİVAS AKŞEHİR BATMAN
ANTALYA ŞANLIURFA ALAŞEHİR BAYBURT
AYDIN TARSUS AMASYA BİNGÖL
BAKIRKÖY TEKİRDAĞ AYAŞ BİTLİS
BALIKESİR TRABZON BAFRA DOĞUBEYAZIT
BANDIRMA UŞAK BARTIN ERCİŞ
BERGAMA ÜSKÜDAR BOĞAZLIYAN GÜRÜN
BEYOĞLU YALOVA BOLVADİN HAKKARİ
BİLECİK ZONGULDAK BOYABAT HINIS
BOLU   BOZKURT (DENİZLİ) IĞDIR
BURSA   BURDUR KARS
CEYHAN   BURHANİYE MARDİN
ÇANAKKALE   ÇANKIRI MİDYAT
ÇORLU   ÇARŞAMBA MUŞ
ÇORUM   DEVELİ OLTU
DALAMAN   DİNAR SİİRT
DENİZLİ   DÜZCE SİVEREK
DİYARBAKIR   ELBİSTAN ŞEBİNKARAHİSAR
EDİRNE   ELMADAĞ ŞIRNAK
ELAZIĞ   ELMALI TUNCELİ
ERZURUM   EREĞLİ(KONYA) VAN
ESKİŞEHİR   ERMENEK  
EYÜP   ERZİNCAN  
FETHİYE   ESKİPAZAR  
FOÇA   GÜMÜŞHANE  
GAZİANTEP   İNEBOLU  
GEBZE   İSKİLİP  
GİRESUN   KALECİK  
HATAY   KARABÜK  
ISPARTA   KARAMAN  
İSKENDERUN   KASTAMONU  
İSTANBUL   KESKİN  
İZMİR   KIRIKHAN  
KADIKÖY   KİLİS  
KAHRAMANMARAŞ   KOZAN  
KARTAL   KULU  
KAYSERİ   OSMANİYE  
KIRIKKALE   ÖDEMİŞ  
KIRKLARELİ   RİZE  
KIRŞEHİR   SALİHLİ  
KOCAELİ   SANDIKLI  
KONYA   SEYDİŞEHİR  
KÜTAHYA   SİLİFKE  
MALATYA   SÖKE  
MANİSA   SUNGURLU  
MERSİN   POZANTI  
MUĞLA   TAVŞANLI  
NAZİLLİ   TOKAT  
NEVŞEHİR   ÜNYE  
NİĞDE   VEZİRKÖPRÜ  
ORDU   YALVAÇ  
SAKARYA   YOZGAT  
SAMSUN   ZİLE  

Yönetmelik değişikliğini görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber