Aile yardımı beyannamesi her yıl mı verilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl aile yardımı beyannamesi alıyor. Peki bu doğru bir işlem mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile yardımı beyannamesi her yıl mı verilir?

Bir memur arkadaşımız Diyanet İşleri Başkanlığında çalıştığını, Başkanlık birimlerinin her yıl aile yardımı beyannamesi aldığını belirtmektedir. Diyanet'in, 100 binin üzerinde personeli olan bir kurum olduğu düşünüldüğünde, ortaya çıkan emek ve vakit israfının önüne geçilmesi zorunluluğunu herkes hissetmelidir.

Aile yardımı ödeneğine ilişkin temel hükümler 657 sayılı Kanunda yer almaktadır. Ancak kanunda bu ödeneğin kimlere verileceği, ne zaman hak kazanılacağı, hangi halde sona ereceği gibi durumlar düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, aile yardımı ödeneğine esas belgeleri düzenleyen Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği 31/12/2005 tarihli ve 26040 3. mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin "Sosyal yardımlar" başlıklı 12 inci maddesi şu şekildedir:

"Kamu personeline yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır.

a) Evlenme yardımı: Aile yardımı bildirimi (Örnek No: 14) ödeme belgesine bağlanır.

b) Aile yardımı : Aylıklarla birlikte ödenen bu yardım, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine (Örnek : 14 ) dayanılarak ödenir. Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Bildirimler, ödeme belgesinin Sayıştay'a gönderilecek nüshasına eklenir."

Bu maddeye dayanılarak memurlardan beyanname alınmaktadır.

Yukarıda altı çizili hükümlerden anlaşılacağı üzere;

1- Memurdan ilk işe girişte aile yardımı Bildirimi alınmaktadır.

2- İki halde de bildirim yenilenmektedir:
a- Memurun eş ve çocuk durumunda bir değişiklik olması halinde,
b- Memurun yer değiştirme suretiyle atanması halinde..

Bu hüküm dışında, mevzuatımızda aile yardımı bildiriminin her yıl yenilenmesini zorunlu tutan bir hüküm bulunmamaktadır. bu türden bir uygulama yapan tüm kurumlar yanlış yapmaktadır. Hem memura hem de bunu alıp işleyecek personel birimlerine sadece eziyet edilmektedir. Uygulama birliğinin sağlanması açısından, yetkili olan kurumların bu örneğimizde Diyanet İşleri Başkanlığının bir açıklama yapması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber