1416'ya göre yurtdışına gidenlere hizmet müjdesi

6 Şubat'ta TBMM'ye sunulan MEB tasarısı ile, 1416 sayılı Kanunda değişiklikler öngörülmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2014 02:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1416'ya göre yurtdışına gidenlere hizmet müjdesi

1416 sayılı Kanun, Yükseköğretim Kurumlarının öğretim elemanı ile Kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurtdışına lisansüstü eğitim amacıyla gönderilmeyi düzenleyen bir kanundur.

1416 sayılı Kanun 1929 tarihinde çıkarılmıştır. Söz konusu Kanunun bazı hükümleri artık uygulamada bile değildir. Yıllardır, bir çok eksikliği bulunmasına rağmen değiştirilmeyen kanunun nihayet değiştirilmesi gündeme gelmiştir. Tasarı ile Kanunun 3 maddesi değiştirilmekte ve bir de geçici madde eklenmektedir. İşte yapılması öngörülen değişiklikler...

KASIM AYINDAKİ YLSY'YE BAŞVURANLAR

Kasım ayında, 1416'ya göre kurumların verdiği kontenjan ilan edilmişti. Bunun öncesinde de, 8 Kasımda yönetmelik değişikliğine gidilmişti. Kasım ayında tercihler yapılmış ancak sözlü sınav işlemi tamamlanamamıştı. Yapılan düzenleme ile, 8 Kasımda yönetmelikte yapılan değişikliğin kanuni alt yapısı hazırlanmıştır.

Diğer taraftan, kanuna eklenen bir geçici madde ile bu düzenlemelerin Kasım YLSY'ye başvuran adaylar içinde uygulanması hükme bağlanmaktadır.

MEMURLAR İÇİN İSTİFA ŞARTI KALKTI

Önceki mevzuat düzenlemesine göre, 1416 kapsamında ilan edilen yurtdışı kontenjanlarına başvurmak isteyenlerin, memurluktran istifa etmesi gerekiyordu. Bu şart kaldırılmıştır.

1416'YA TABİ HİZMETLER ARTIK DEĞERLENDİRİLECEK

Önceki düzenlemede, 1416'ya göre yurtdışına lisansüstü eğitim amacıyla gönderilenlerin geçirdikleri süreler memuriyette değerlendirilmiyordu. Yeni düzenlemeye göre, bu sürelerin tamamı 657 kapsamında değerlendirilecektir. Bu konudaki hüküm şu şekildedir: "Bu kişilerin yurtdışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir ve 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen çalışma sürelerinin hesabmda da dikkate alınır."

Diğer taraftan madde ile, Milli Eğitim Bakanlığı adına yurtdışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenlerin Eğitim Uzmanı kadrolarına atanmaları hükme bağlanmaktadır.

DAHA ÖNCE GÖNDERİLENLER DE AYNI HAKTAN YARARLANACAK

Daha önce 1416'ya tabi olarak yurtdışına gönderilmiş ve geri dönmüş olanlar da, hizmet sürelerinin değerlendirilmesi hakkından yararlanacaktır. Süreler, hem 657 36/C hem de 68/B'de değerlendirilecektir. 36/C hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesini, 68/B ise üst görevlere atanmada araan hizmet süresini ifade etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber