İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır

Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı ile Yenimahalle'de yapılanlar üzerinde görüştük.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Şubat 2014 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Fethi Yaşar: Görevimiz sadece hizmet yapmaktır

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

..

Mesut Akgül: Mamak'ın gecekondu algısını bitireceğiz


Edip Üzen/Memurlar.net

Mamak'tan sonra, bugün Ankara Yenimahalle ilçesindeki yerel projeleri konuşacağız. Yenimahalle özelinde Yenimahalle Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP Yenimahalle Belediye Başkan adayı Fethi Yaşar ile Yenimahalle'de yapılanları ve yapılacakları konuştuk.

5 yıl önce geldiğiniz zaman ile bugün arasında ne fark var?

Bize böyle bir fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. Ben Yenimahalleliyim, 52 yıldır Yenimahalle'de yaşıyorum. Yenimahalle'de hangi kamu kurumunun neler yaptığını biliyorum. Benden önceki başkanların neler yaptığını biliyorum. Yenimahalle cumhuriyetin 64 senelik ilçesi, 64 senede yapılanların 3 katı iş yaptım.

Kent yöneticilerinin görevi hizmet yapmaktır

Bu her noktada görülüyor, Yenimahalleyi kucakladık. Yenimahalle'de yaşamanın onurunu sevincini, Yenimahalle'de yaşamaktan mutlu olan insanlar yaptık. Yani kent yöneticilerinin görevi siyaset yapmak değildir. Kent yöneticilerinin görevi hizmet yapmaktır. Tabi ki siyasi bir görüşümüz var, tabii ki siyasi bir partiden seçiliyorsunuz, ama asıl görevimiz kamu kaynağı kullandığımız için o kaynakları yerli yerinde vatandaşa hizmet olarak göndermemiz görevimizdir. Yenimahalle belediyesine siyaseti sokmam. Yasal olarak yapılması gereken vatandaşın işi neyse yapılacak. Bakın belediye binasına girdiniz, benden önce de belediye binasına girmişssinizdir. Belediye binasına girdiğinizde sanki bir ilçe binasına girmiyorsunuz da, parti binasına giriyormuş gibi havalar esiyor. O hangi partindense o partinin bayrağı, amblemi görülüyor. Ama Yenimahalle belediyesinde göreve geldiğim günden bu yana bu ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk dışında hiçbir resim olmamıştır. Çünkü burası bir kamu kuruluşudur, kamu kuruluşu herkese eşit davranmak zorundadır.

Yenimahalle de halkın refahı için neler yaptınız?

Yenimahalle Belediyesi'nde göreve geldiğimizde 40 bin metrekare kapalı alan vardı, 30 bin metre karesi şuanki belediye binasıdır. 10 bin metre karede sağda solda okulumuz, çarşımız, fen işleri park bahçeler müdürlüğü gibi yerlerdir. Bugün 165 bin metrekaredir.
64 yılda 40 bin metrekare yapılmış, biz 5 yılda 165 bin metrekare 5 yıldızlı genç için, kadın için, sağlık için, eğitim için, belediye hizmetleri için, kültür için yenimahalleye kapalı alan yaptık. Bu bir devrimdir. Yenimahalle tarihinde de devrimdir, bizim ölçekte bir belediyenin yaptığı da bir devrimdir. Bir buçuk milyon metrekare yeşil alan aldım, bir buçuk milyon metrekare yeni yeşil alan yaptım. 150 tane park yaptım, o bir buçuk milyonu nda bir milyon metrekaresini yeniden ıslah ettik, yeniledik. 87 tane araç aldık, Bugün 200'e yakın kendi dozeri, kepçesi, kamyonu, otobüsü, minibüsü, engelli aracı, cenaze aracıyla hizmet veriyor.

Düşünebiliyor musunuz, bir milyon gündüz 700 bin gece ortalama 25 ila 30 arasında cenaze gelen bir ilçede iki tane cenaze aracı var. Birisi eski tip, diğeri ambulans tipi. Şimdi filomuz var. Göreve geldiğim günden beri acı gününde vatandaşlarımızın yanında olmaya çalışıyoruz. Cenazesini Türkiye'nin neresine istersen oraya gönderen araç veriyoruz, ve cenaze levazımatı, kefeni ve diğer malzemeleri de ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz.
Bir senedir yeni bir uygulamamız var. Dar gelirli vatandaşlarımıza eğer isterlerse minibüs veriyoruz. Aileyi götürmeleri için. Yani bunun dışında 1 milyon nüfuslu ilçede küçücük ilçe misafirhaneleri var. Gece sokağa anasını atıyor, kızını atıyor, babasını atıyor ama bizim bunu alıp bir sıcak yuvada verecek yerimiz yok. Bizim bölgemizde otel de yeni yeni yapılmaya benim dönemimde başladı. Şimdi cumartesi günü saat 15:00'de çok güzel bir misafirhaneyi 145 yataklı hem onkolojide hasta yakınlarını yatıracağımız hem de Yenimahalle'de bu tip kalan vatandaşlarımızı sıcak bir çorba verip yemek verip yatıracağımız 5 yıldızlı otel konumunda Yenimahalle misafirhanesini hizmete açacağız. İlk defa yaşlı yaşam merkezini Yenimahalleye kazandırdık. Batıkent ticaret kültür merkezini kazandırdık

Engelliler için neler yaptınız?

Bunun dışında engelli adına Yenimahalle'de hiçbir şey yok. Ancak engelli günlerinde törenler yapılırdı. Ama biz zihinsel engelliler yaşam merkezi yaptık Batıkent'te. Omurilikler yaşam merkezi yaptık Çayyolu'nda. Ampute stadını yaptık Batıkent'te. Engelli derneklerine yaptığımız binalarda odalar verdik daha rahat çalışmaları için. Herşeyden önce belediyede bir engelli şubesini kurduk, başına da engelli bir arkadaşımızı getirdik, Yenimahalle sınırları içerisinde ne kadar engelli var, bunların hangi gruptan engelli olduğunu tespit ettik. Bunlara hem istihdamda hem yardımda yeni kart çıkardık. Bu kartta bu ailelere öncelik verdik. Otistik sınıfları milli eğitime yerleştirdik. Bunun dışında tekerlekli sandalye, akülü aküsüz bastondur çeşitli şeyleri diğer gruplara, bize gelenlere yardımcı olmaya çalıştık. Onlarla piknikler yaptık, etkinlik yaptık. Yani şunu söylüyorum hepimiz bir potansiyel engelliyiz, yarın ne olacağını Allah'tan başka kimse bilemez. Onun için engellilerin yaşam hakkınında sağlıklı vatandaşlar kadar olduğunu unutmadık. Mümkün olduğu kadar engelli yaşamını kolaylaştırmaya çalıştık.

Şu anda engelliler konusunda Türkiye'de en çok ses getiren belediye Yenimahalle belediyesidir. Bunun dışında 21 bin metrekarede kapalı alan yaptık. Altında Yenimahalle'nin kamusal eksikliği olan türk hamamı, saunalar, yüzme havuzları, güzellik salonu, aletli spor tesisleri kadın erkek iki tane büyük spor merkezi ve hamam yaptık. Buraya yakın otopark yaptık. Yürüyen merdivenlerle şimdiki pazar yerine pazar yaptık. Yine burada kurslar, demokratik dernek odaları, kadın lokali ve kafeler yaptık. Bunu da 8 mart'ta açacağız. 21 bin metre kare kapalı alan kadar benden önceki başkanların Yenimahalle'nin tümüne hiçbir eseri yok. Demek ki kaynağı doğru kullandığınızda, halk yararına kullandığınızda oluyor. Sabancı yüzme havuzunu sıfırdan yeniledik. Yüzme havuzu bitti, ikincisi başladı. Yenimahalle'de 3 tane yüzme havuzumuz oldu.
İlk defa bir 5 yıldızlı öğrenci yurdunu Yenimahalle'ye kazandırdık. 380 öğrencinin kaldığı bir öğrenci yurdunu kazandırdık. Şentepe'nin önemli konusu televizyon tepesi benden önceki başkanlar vaat etti. Yapmadılar ama biz yapacağız. Oradaki 200 gecekonduyu temizlemek bize nasip oldu. Birinci etabını tamamladık, ikinci etabını da inşallah biz seçilirsek kule ve çevre güzelliğiyle Ankara'nın turizmine katkı yapacağız.

100'e yakın park güneş enerjisi ile aydınlatılıyor

Ben geldiğimde parklar %10 aydınlatılıyordu, şimdi %100'ü aydınlatılıyor. 100'e yakın parkımız güneş enerjisi ile aydınlatılıyor. Parklarda internet hizmeti vermeye başladık.

Yoksullar için neler yaptınız

Bizim dinimizde, geleneğimizde yardımın reklamı yapılmaz. Özellikle kamunun dağıttığı paranın hiç yapılmaz, bir sosyal devlette bu ayıptır. İnsanları incitmek, onuruyla oynamak, kişiliğiyle oynamak ne dinimizde yeri vardır ne de Türk milletinin geleneğinde yeri vardır. Yeni kartı çıkarttık. 3.000 aile bugün yeni karttan yardım alıyor. 3.000 aile 240 TL'lik alışveriş yardımı alıyor. Ailenin fertleri bile bunu bilmiyor. Bunda kayırma yok, eş dost partili partisiz yok. Tapulu malı olmayacak hiçbir kurumdan maaş almayacak. Bunun ikisine de sahip olmayan gerçek fakirdir. Dilenen her insan fakir değildir.
Bunu inşallah önümüzdeki dönemde 5.000 aileye çıkaracağız, yardımı 360 TL'ye çıkaracağız. Yılda 6 kere veriyoruz. Hiç olmazsa mutfak masrafını karşılıyoruz. Burada ambalaj, taşıma masrafı yok. Paranın tamamı vatandaşımızın cebine giriyor. Böylece Yenimahalle esnafı da kazanıyor. Başka bir konu sağ elin verdiğini sol el görmüyor. Bakıyorsunuz herkes pencerede kapıda yardım bekliyor.Kapıyı açan onurlu bir hanımın ne kadar incindiğini düşünebiliyor musunuz?
Benim dinim sağ elin verdiğini sol el görmeyecek diyor. Biz bunu yaptık Diyanet ve Kızılay da karta geçti. Siz doğru bir iş yaptığınızda onu diğer kurumlarda alıyor ve uygulamak zorunda kalıyor.

Ücretsiz hukuk danışmanlığı

Ankara Barosu ve Hukuk Bürosu var burada. Gariban vatandaşımızın bir davası var, avukata gidiyor daha ağzını açmadan parayı ver diyorlar. Ama burada tamamen ücretsiz. Gerekirse dilekçesini yazıyor. Sosyal bir devlette olması gerekeni yaptık.

Kentsel dönüşüm hangi aşamada?

Yenimahalle ilk kentsel dönüşümün yapıldığı ilçe. 1948'lerde o günün başkanı tarafından planlanıyor, yollar açılıyor, hava gazı geliyor, bütün parseller meydana çıkıyor. Diyorlar ki şu sokağa 3 katlı bina yapacaksın, şu sokağa 2 katlı ev yapacaksın. Ben 1963'te geldiğimde belediye binası pazar yeriydi arkası da buğday tarlasıydı. Şimdi bütün bunları göz önünde bulundurarak o zaman planlı 1940'larda planlı bir kentsel dönüşüm yapılıyor. Ama ondan 30 sene sonra Şentepe derme çatma bir şekilde yapılıyor. Kapanın elinde kaldığı. Devletin alt yapıyı götürmekte zorluk çektiği, milyarlarca doların zarara uğradığı bir yer. Yani bu arsalar planlı dağıtılsaydı o zaman ikinci bir kentsel dönüşüme ihtiyaç olur muydu? Şehir daha güzel gelişirdi, ama olmamış.
3 bölgede kentsel dönüşüm yaptık. Mehmet Akif bitti, hiç kimsenin burnunu kanatmadım. Hiç kimseyi başka yere sürmedim. Yasalar gereği işgalci konumundaki vatandaşa 2+1 daireyi verdik. Benden önce Ahmet Bey 2+1 daireyi 90 bin liraya Karşıyaka da verdi. Biz 30 bin liraya 2+1 daireyi faizsiz olarak 120 ayda ödeme kaydıyla verdik. Öbürü 90 bin lirayı 60 ayda ödemek kaydıyla verdi.

Camiler ayda 2 defa temizleniyor

Camilerimize girdik, camilerimizin tuvaletleri, ayakkabılıkları, boya badanası, abdestlikleri çoğu berbat şekildeydi. Yurtdışında tarihi kiliseyi geziyorsunuz pırıl pırıl. Bizim dinimizin temeli temizlik.
Yenimahalle'deki bütün camilere gücümüz yettiği kadar yardım ediyoruz. Ayda iki kere temizlik yaptırıyorum. Daha temiz yerde alnını secdeye koymasını, ibadetini temiz yerde yapması için Yenimahalle Belediyesi olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Önümüzdeki seçimlerde tekrar seçilirseniz ne gibi projeleriniz var?

Önümüzdeki dönem görev verilirse, televizyon tepesini tamamlayacağız, çok büyük bir proje. Serhat, Şentepe ve Susuz mahallelerinde Kültür merkezleri yapacağız.

Aylık bin lira artı ücret veriyoruz

Çalışanımızın emeğini, alın terini gününde vereceksiniz. Ve mümkün olduğu kadar yasaların üstünde de maaşlarını verebildiğiniz kadar vereceksiniz. Bugün Türkiye'de bir adaletsizlik var. Kadrolu işçi ile memur maaşı arasında çok ciddi farklar var. Yani emir veren adam, emir alan adamdan daha az maaş alıyor. Biz Yenimahalle belediyesi olarak 3 senedir 1000 lira memura artı ücret veriyoruz. Toplu iş sözleşmesi yaptık. Brüt 728 lira + 200 lira yol yardımı. 928 lira artı olarak maaş veriyoruz.
Maaşının üzerinde para veriyoruz. Örneğin 1.500 lira maaş alan birisine 2.500 liraya yakın maaş veriyoruz. Herkese eşit, kimseyi ayırt etmiyoruz. 59 aydır ne memuruma ne işçime maaşını geciktirerek vermedim. Herkese maaşını tam olarak gününde verdim. İşçime memuruma ayırt etmeden bölmeden emeğin hakkını verdik. Belediyenin kendi kamu şirketinin işçileri var, sendikalı. Bazı hizmetlerimizi hizmet alımı şeklinde alıyoruz, onlara da verebildiğimiz kadar uygun ücreti veriyoruz. Yenimahalle belediyesi olarak çalışanlarımızla abi kardeş ilişkisi içerisindeyiz. Çalışan memuru, çalışan işçiyi daha çok seviyoruz. Bazıları oturup hiçbir iş yapmadan maaş alan memurlar var bunlara hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu yanlıştır. İşçilerin memurların maaşlarına uygulanan politikanın yanlışlığına yürekten inanıyorum.
Birisi -40 derecede çöp topluyor, diğeri +40 derecede asfalt döküyor, birisi de hiç bir şey yapmadan maaş alıyor. Geliyor imza atıyor, gidiyor imza atıyor.
Uzlaşılması lazım, tartışılması lazım, bütün kenti kucaklamak lazım. Büyükşehir ile birlik içinde olmak lazım. Kaynaşma, uzlaşma, dayanışma yok. Bunu yapabilirsek Ankara'nın kaynaklarını daha doğru kullanırız. Geleceğe daha güzel yaklaşırız.

Yenimahalle'de yapılan teleferik yolcu taşıyabilir mi?

Teleferik yapıldı. Ben dünyanın hiçbir yerinde teleferiğin toplu taşım aracı olarak kullanıldığını görmedim duymadım. Karşı değilim, ama bu turizm olayıdır. Ben buradan vicdanı olan herkese Büyükşehir Belediye Başkanı da dahil, 9 tane sokağın 7 metrelik sokağın ortasına direk dikildi. Sokaklarda geçiş engellendi. Evler direğe bakıyor artık. Vatandaşların evleri pis bir direğe bakıyor. Hangi vicdan bunu kabul eder.

Madem 80 trilyon para harcıyorsun, 8 trilyonla 8 evi istimlak et, yık orayı o arsaya direği dik, çevresinin düzenle, yola da geçit ver, bu düşünülse konuşulsa çıkar bu ortaya. Buna karşı değiliz ama 7 metrelik direği yolun ortasına dikiyor, zaten 3-4 metre çapı var yolu da geçişe engelliyor. Direğin yanında karşısında sağında solundaki evler zarar görüyor. Bu evler senin olsa, pencerenizi açıyorsunuz direğe bakıyorsunuz. O evlerden birini istimlak etseydi plana ona göre yapsaydı, o evlere zarar vermeseydi, yola da geçit verseydi. Bunu düşünecekti. Hangi vicdan bunu kabul edebilir. Bizleri seçen insanlara zulüm etmek için mi oturuyoruz bu koltukta, bu yapılan zulümdür. Dünya'nın hiçbir yerinde yapılmaz bu ayıp.
Bu seçim kamu kaynaklarını doğru kullanacak kent yöneticisi seçme seçimi. Hiç kimse bunu sağa sola çekmesin. Herkes, her şehir, her ilçe, her belde kentine yönetici seçecek. Adayları dinleyecek, hangisini uygun görüyorsa onu seçecek. Belediye başkanını başarılı görüyorsa ona verecek, görmüyorsa uygun gördüğü adaya verecek.

Bütün vatandaşlarıma buradan tavsiyem, kentindeki en iyi en başarılı ustayı seçsinler. Onu yapamayacak kardeşleri de olsa çocuklarının geleceği için ona vermesinler. İnsanları mutlu edecek ki oraya yatırım yapacak adaya versinler. Bütün dileğim, kavgasız kansız gürültüsüz bir seçim olması, ve herkesin buna saygı göstermesidir. Yenimahalle'nin bir imajı var ve bu imaja zarar gelmeden seçim yapılması için elimden geleni yapacağım.

Partilerin dili, siyasilerin dili biraz törpülenmeli. Tabii ki tanıtacaklar kendilerini, projelerini tanıtacaklar ama bunu yaparken dillerini biraz ötekileştirici, ayrıştırıcı dillerden uzak durmaları lazım. Seçim döneminde üsluplar çok sertleşiyor bunların yumuşaması lazım. Ak Parti, CHP, MHP ayırt etmeden hepsi için söylüyorum.

2009 yılında geldiğinizde belediyenin borcu var mıydı?

Evet. 140 trilyon borçla aldım. Bugüne kadar o borcu da ödedik, yapılandırmadan 25 trilyon kadar borç kaldı. 2008 yılında yapılandırıldı. Bugün 2009 yılındaki borcun çok altında borcumuz var.

Belediye'nin bütçesi ne kadar?

Geçen sene 320 trilyon gerçekleşti. Üçüncü büyük bütçe. Çankaya, Keçiören'den sonra. Ben 150 trilyonla aldım, 5 senede 325 trilyona çıkardım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber