612 okul müdürüne SSK prim cezası

Haber Giriş : 23 Mayıs 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli personelin SSK primlerini ödemeyen okullara Çalışma Bakanlığı ceza yağdırdı. İcraya verilen okul müdürlerinin 110'u, karşı dava açtı, 11'i kazandı

CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce'nin yazılı soru önergesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun verdiği yanıt, okul müdürlerinin büyük bir çıkmaz içerisinde olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 612 okulun müdürünü SSK primlerini zamanında yatırmadığı için ceza takibi başlatıldı. 2003'ten bu yana, ödenemeyen SSK primlerine karşılık 895 bin YTL ceza tahsil edilebilidi. Bunu üzerine Bakanlık icra takibi başlattı. Bakanlığın 'şahsi sorumlu' sıfatıyla icraya da verdiği okul müdürleri, şimdi yargıya başvurarak çıkış yolu arıyor.

Devletten para ve personel desteği alamayan okul müdürleri günlük işleri ancak sözleşmeli personelle yürütebiliyor. İş Yasası'na göre sözleşmeli personelin sigortalı çalıştırılması şart. Ne var ki, kasaları boş olan pek çok okulda sözleşmeli personelin maaşı da sigorta primi de zamanında ödenemiyor..

Alacağın tahsili için okul müdürlerini bir bir icraya veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, şimdi 8.5 milyon YTL'lik bakiye alacağın peşinde.

İcraya verilen okul müdürlerinin 110'u, karşı dava açtı, bunların yüzde 11'i davayı kazandı. İtiraz dilekçesi yazan müdürlerin de yüzde 48'i olumlu yanıt aldı.

Muharrem İnce, AK Parti iktidarının okul müdürlerine yönelik tutumunu eleştirerek 'Okulların sahibi MEB, sözleşmeli personelden hizmet alan MEB, kaynak ayırmayan MEB olduğuna göre, borç niçin ilgili bakanlığa değil de okul müdürlerine çıkarılmaktadır?' diye sordu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber