Zorunlu Emeklilik Yaşı 61

TBMM'de kabul edilen Kanun ile Emeklilik yaşı bundan sonra 61 olarak uygulanacaktır. TBMM'nin kabul etmiş olduğu bu Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunda değişiklik yapan bu Kanun hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de kabul edilen Kanun ile Emeklilik yaşı bundan sonra 61 olarak uygulanacaktır. TBMM'nin kabul etmiş olduğu bu Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunda değişiklik yapan bu Kanun hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.


Aşağıda tam metni verilecek olan Kanun üç önemli özellik taşımaktadır:
1- Daha önce 65 olarak belirlenmiş olan yaş haddi artık 61 olarak uygulanacaktır. Bu düzenleme ile bundan sonra devlette görev alacak kişilerin 61 yaşından sonra çalıştırılması mümkün değildir.

2- Kanun başta Dışişleri mensupları olmak üzere kamuoyunda yaratılan suni gündeme rağmen özel bir istisna getirmemektedir. Kanun getirdiği tek istisna, 6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararı ile atanmış olanlara ilişkindir. Bu tür makamlarda bulunanların görev süreleri Bakanlar Kurulunca 65 yaşına kadar uzatılabilecektir. Bu düzenleme hiçbir kamu kurum personeline özel bir istisna getirmeyerek Kanuna objektiflik sağlamıştır.

3- Kanunun yayımı tarihinden önce 61 yaşını dolduranlar Kanunun yayımı tarihinden itibaren iki ay daha görevde kalacaklardır.

Kanunun yayımını izleyen iki ay içerisinde 61 yaşını dolduranlar ise 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren iki ay daha görevde kaldıktan sonra emekli olacaklardır. Genel kurulda benimsenen öneri ile yasa nedeniyle zorunlu olarak emekli edilecek memurlara ilaveten 1 maaş tutarında ikramiye ödenecek.


KANUN METNİ


Madde 1- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrası ile aynı maddenin (a), (b) ve (d) bentleri aşağıda şekilde değiştirilmiştir.

?İştirakçilerin görevleri ile ilgilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 61 yaşını doldurdukları tarihtir. 61 yaşını dolduranların açıktan veya naklen tayinleri yapılamaz. Ancak, personel kanunlarındaki yaş hadlerine ilişkin hükümler ile 43 üncü madde hükmü saklıdır.

a)6400 ve daha yukarı ek göstergeli görevlere müşterek kararname veya Bakanlar Kurulu kararı ile atanmış olup, bu görevleri fiilen yürütmekte olanların yaş hadleri, Bakanlar Kurulu kararı ile 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılabilir.

b) Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 yaşını doldurdukları tarihtir.

?d) (a) bendinde belirtilen görevlere 61 yaşını, (b) bendinde belirtilen görevlere 67 yaşını ve (ç) bendinde belirtilen görevlere de hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen tayin edilemezler.?

Madde 2- 5434 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
?Geçici Madde 213- İştirakçilerden;
a) Kanunun yayımı tarihinden önce 61 yaşını dolduranlar Kanunun yayımı tarihinden itibaren,
b) Kanunun yayımını izleyen iki ay içerisinde 61 yaşını dolduranlar 61 yaşını doldurdukları tarihten itibaren,
İki ay süreyle görevlerinde kalırlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber