İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Muhakkik, soruşturmacının üstü veya dengi olmalı

Danıştay Onikinci Dairesi muhakkik olarak görevlendirilen kişilerin, soruşturulanın dengi veya üstü olması gerektiğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Mart 2014 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Muhakkik, soruşturmacının üstü veya dengi olmalı

Antalya'da yaşanan bir olayda, bir okul müdürü hakkında, okulda yangına karşı öneylem planı hazırlanmadığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştır.

Ancak soruşturma görevi, Malmüdürlüğündeki bir muhasebe şefine verilmiştir. Soruşturma sonunda okul müdürüne ceza verilmiştir. Okul müdürü cezanın iptali için dava açmış ancak idare mahkemesi suç sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Okul müdürü bu kararı Danıştay'da temyiz etmiştir.

Danıştay Onikinci Dairesi yaptığı incelemede , 657'de bu konuda açık hüküm bulunmamakla birlikte, soruşturmacının soruşturulan kişinin üstü, bu mümkün değilse dengi statüsünde olan muhakkik tarafından yürütülmesi gerektiğinin yargısal içtihatlarla kabul edildiğini belirtmiştir.

Danıştay 12. Dairesi ayrıca "disiplin soruşturmalarında iddia konusu edilen suçların sübuta erip ermediği hususunda soruşturulanların görev yaptığı kurumun yapısı, mevzuatı, yürütülen hizmetin niteliği dikkate alınarak sonuca ulaşılacağından soruşturmacının kurumun sözü edilen özelliklerini bilmesi, bir başka deyişle o kurumda görev yapmasının kamu hizmetinin en iyi şekilde yürütülmesi ilkesine de uygun düşeceği tabiidir." demiştir.

Danıştay Onikinci Dairesi 2010/5479 E.N ve 2013/6665 K.N. ile, soruşturmacının okul müdürünün dengi veya üstü olmaması, ayrıca soruşturma konusu ile ilgili bir uzmanlığının da bulunmaması gerekçelerinden dolayı işlemi 26/09/2013 iptal etmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber