76. maddeye göre atanan müdürlere kötü haber

Danıştay, 2009 yılında dönemin Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından Türkiye genelinde 657 sayılı yasanın 76.maddesine göre yapılan atamalarla ilgili önemli bir karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Nisan 2014 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
76. maddeye göre atanan müdürlere kötü haber

2009 yılında dönemin Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından Türkiye genelinde 657 sayılı yasanın 76. maddesine dayanarak atanan 1000'e yakın okul müdürü ile ilgili olarak, sendikalar tarafından açılan davalarda bir çok red kararı çıkmıştır.

Aynı konu ile ilgili olarak bireysel (sendika destekli ve desteksiz) ) açılan davalarda ise genellikle atamalar iptal edilmişti. İptal kararlarının bazılarında da dava açanlar ikna edilerek davadan feragat ettirilmiş ve bu müdürler koltuklarını korumuşlardı.

Bu müdürler arasında ülkemizin en önemli kurumlarına atanan müdürler ağırlıktaydı. Bunlar içerisinde henüz memuriyetinin 9.ayında Okul Müdürü olanlar dahi vardı.

O süreçte; "İstanbul'daki 158 okula yapılan 76. madde atamalarının iptali için dava açıldı" başlığıyla yaptığımız haberde dava dilekçesini da yayımlamıştık.

Davayı görüşen İstanbul 1.İdare Mahkemesi, davayı ehliyet yönünden, bir kişinin 158 okula birden atanmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle ehliyet reddetmişti.

Bunun üzerine Danıştay'a temyize gidilmiş ve davayı görüşen Danıştay 2.Dairesi temyizi kabul ederek, İstanbul 1.İdare Mahkemesinin kararı esastan ele alması gerekirken ehliyet yönünden red ederek davayı esastan ele almamasının doğru olmadığına hükmetmiştir. Böylece davacının Temyiz başvurusu Danıştay tarafından kabul edilmiştir.

Aynı konuda sendikaların da temyiz süreçleri devam etmektedir. Bu karardan sonra o kararların da aynı yönde çıkması beklenmektedir.

Bu durumda İstanbul'da 2008, 2009 yıllarında 76.madde kapsamında ataması yapılan okul müdürlerinin akıbeti tartışma konusu olacaktır.

Bu müdürler içerisinde daha sonra sınavla yapılan atamalarda yer değiştirenler de, isteğe bağlı yer değiştirenler de, mahkeme kararı ya da soruşturmayla görevden alınanlar da, halen aynı görevde olanlar da var, il/ilçe müdürlüğüne terfi edenler de...

Sonuç itibariyle mücadele hukuk mücadelesidir ve son kararı yargı söyleyecektir.

Maksut BALMUK
Eğitimci Danışman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber