YD ile uyumlu görevde yükselme değişikliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yargısal ve idari süreç tamamlanmamış olmasına rağmen, Danıştay dairesinin YD kararı ile uyumlu değişiklik yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Mayıs 2014 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YD ile uyumlu görevde yükselme değişikliği

Memurlar.net'te daha önce haberleştirildiği üzere, genel görevde yükselme yönetmeliğinin toplam 4 maddesi hakkında yürürlüğü durdurma (YD) kararı verilmiştir. YD kararı verilen maddelerden birisi de şube müdürlüğüne yapılacak atamalarda sadece sözlü sınav sonuçlarının esas alınmasını öngören düzenleme idi. Tıklayınız.

Başbakanlık, YD kararı verilen maddeler için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itirazda bulunacaktır. Buna dair süreç henüz tekemmül etmemiştir.

Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 21 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan görevde yükselme düzenlemesinde, Yürürlüğü Durdurma (YD) kararıyla uyumlu düzenlemeler yapıldığı görülmektedir. Danıştay, şube müdürlüğüne yapılacak atamada sadece sözlü sınav puanını esas alan düzenlemenin yürürlüğünü durdurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yaptığı düzenlemede, şube müdürlüğü için sadece sözlüyü esas bir belirleme yerine yazılı ve sözlü sınavın aritmetik ortalamasının esas alınacağını içeren bir düzenleme yapmıştır.

Burada, 2 tespit yapmak istiyoruz.

1- Danıştay İDDK'nun henüz nasıl bir karar vereceği tam belli değildir. Bu sürecin beklenmesi daha sağlıklı olabilirdi.

2- Henüz genel çerçeve görevde yükselme yönetmeliği değişmemiştir. Belki de Devlet Personel Başkanlığı, yazılının yüzde 70'i, sözlünün yüzde 30'u gibi bir belirleme yapacak ve kurumlardan bu yönde bir değişikliği yapmasını isteyecektir. Bu halde şuan değiştirilen yönetmeliğin tekrar değişmesi gerecektir. Burada şöyle de bir ihtimal olabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü ve bilgisi doğrultusunda "aritmetik ortalamayı" esas almış olabilir. Bu halde çok fazla sorun oluşmayacaktır.

Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013 yılındaki düzenleme ile uyumlu görevde yükselmeyi vaktinde çıkarmamasına rağmen, YD sonrası süreç devam ediyorken aceleyle neden böyle bir düzenleme yaptığını anlamış değiliz.

Sebebi her ne olursa olsun, henüz yargısal ve idari süreci tamamlanmayan bir olayda, bugünkü kurumsal düzenlemeye dayalı bir sınav yapılması girişiminin uygun olmayacağını belirtiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber