Milli Eğitim Bakanlığınca her yıl yükseköğretim kurumlarında burslu okutulan öğrencilerin tedavi giderleri bundan böyle sadece ilgili yükseköğretim kurumunca karşılanacak

Haber Giriş : 29 Ocak 2004 02:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığınca her yıl yükseköğretim kurumlarında burslu okutulan öğrencilerin tedavi giderleri bundan böyle sadece ilgili yükseköğretim kurumunca karşılanacak

4.7.1989 tarihli ve 20215 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3580 sayılı Kanun uyarınca Millî Eğitim Bakanlığı hesabına öğretmen ve eğitim uzmanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarında 1989-1990 Öğretim Yılından bu yana öğrenci okutulmaktadır.

Her yıl bütçenin 112-07-3-411-900 harcama kalemine konulan ödenekten; Millî Eğitim Bakanlığı hesabına okuyan öğrencilerin burslarının ödenmesi yanında, tedavi giderleri de karşılanmaktadır. Ancak, tedavi giderinin ne kadar olacağı tahmin edilemediğinden, her yıl bursların ödenmesinde güç durumlarda kalınmaktadır. Muayene ve tedavi giderleri, burs ödeneği içinde büyük yekûn tutmaktadır. Burslu öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri ile ilgili, bazı hastanelerin faturalarını yıl sonunda göndermeleri sebebiyle, düyundan ödeme yapmak durumunda kalınmakta veya öğrencilerle ilgili yıl içinde yapılan borçlandırma işlemlerinde gereksiz yazışmalara ve gecikmelere neden olunmaktadır.

Diğer taraftan, üniversitelerde okuyan öğrencilerin tamamı sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinden ne şekilde yararlanacakları;

a) Her yıl çıkarılan katma bütçeli idareler bütçe kanunlarında örneğin 4496 sayılı Katma Bütçeli İdareler 2000 Malî Yılı Bütçe Kanununun 9 uncu maddesi (d) fıkrasında,

b) Her yıl Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan ?Yükseköğretim Kurumlarında Carî Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslar?da,

c)Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının ?Yükseköğretim Öğrencilerinin Sağlık Hizmetlerin-den Yararlandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları? ile ilgili yürütme kurulu kararında,

açıklanmaktadır.

Bu düzenlemelerde burslu veya burssuz okuyan öğrenci ayırımı yapılmadığından, 3580 sayılı Kanun uyarınca Millî Eğitim Bakanlığı hesabına okuyan öğrenciler de bu kapsam içine girmektedirler. Ayrıca, burslu öğrencilerin bir kısmının velileri bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olduklarından, zaten sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

Ayrıca, 1999-2000 öğretim yılında uygulanacak Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslar'la ilgili 27.7.1999 tarihli ve 99/13284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 12.9.1999 tarihli ve 23814 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Bu Kararın 11 inci maddesinde; üniversiteler tarafından alınan katkı paylarının, öğrencilerin beslenme, barınma, sağlık, kültür, spor ve diğer sosyal hizmetleri için kullanılacağı açıklanmaktadır.

Millî Eğitim Bakanlığı hesabına okuyan öğrencilerin katkı payları ise, yine aynı Kararın 10 uncu maddesi uyarınca Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanmaktadır. Bu durumda, öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri için hem üniversite, hem de Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden kaynak ayrılmaktadır.

Öğrenci katkı payı olarak Millî Eğitim Bakanlığınca ödenen paranın bir bölümü üniversite tarafından sağlık hizmetleri için ayrıldığına göre, 3580 sayılı Kanunun 11 inci maddesi gereğince öğrencilerin muayene ve tedavi giderlerinin tekrar Millî Eğitim Bakanlığınca karşılanması, aynı amaç için Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden ikinci defa ödenek kullanılmasına sebep olmaktadır.

Bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, üniversite öğrencilerinin mediko-sosyal merkezlerinden veya sağlık kuruluşlarından yararlanmaları, muayene ve tedavi giderlerini bu kuruluşlardan karşılamaları mümkün olabilmektedir. Yine, velisi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olanlar da kuruluşların imkânlarından faydalanabilmektedirler.

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan Kanun ile, Millî Eğitim Bakanlığı hesabına okuyan öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri için; hem üniversite, hem de Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden kaynak ayrılmasının önlenmesi amaçlanmıştır.

29.1.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

ÖĞRETMEN VE EĞİTİM UZMANI YETİŞTİREN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA PARASIZ YATILI VEYA BURSLU ÖĞRENCİ OKUTMA VE BUNLARA YAPILACAK SOSYAL YARDIMLARA İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5079

Kabul Tarihi : 22.1.2004

MADDE 1. - 15.6.1989 tarihli ve 3580 sayılı Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Yetiştiren Yükseköğretim Kurumlarında Parasız Yatılı veya Burslu Öğrenci Okutma ve Bunlara Yapılacak Sosyal Yardımlara İlişkin Kanunun 11 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Eğitim giderlerinin karşılanması

Madde 11.- Parasız yatılı öğrencilerin belirlenecek miktarda kitap, kırtasiye ve diğer eğitim giderleri Bakanlıkça karşılanır.

MADDE 2. - 3580 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 14.- Bakanlıkça öğretmen ve eğitim uzmanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu okutulacak öğrencilerde aranacak şartlara; kontenjanların tespit ve dağıtımına; seçimine; parasız yatılı öğrencilikten burslu öğrenciliğe, burslu öğrencilikten parasız yatılı öğrenciliğe geçmeye; öğrenim süresine; eğitim giderlerinin karşılanmasına; parasız yatılı veya burslu öğrenciliğin sona ermesine; parasız yatılı veya burslu öğrencilerin okul değiştirmelerine ilişkin hususlarla bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

MADDE 3. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber