2- Görevden alınan hiç dönemeyecek

Hükümet, görevden alınan veya naklen atanan personelin dönememesine yönelik yeni düzenleme yapıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2014 15:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2- Görevden alınan hiç dönemeyecek

Torba tasarıya eklenen hükümlerinden birisi de, görevden alınıp da davayı kazananlara ilişkindir.

HALİ HAZIRDAKİ HÜKÜM

Madde 28 - 1. (Değişik fıkra: 10.06.1994 - 4001 S.K./13. md.) Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. (İptal cümle: Anayasa Mah. 10.07.2013 tarih ve E. 2012/107, K. 2013/90)(**) (Ek 2 adet cümle: 21.02.2014 - 6526 S.K./18. md.) Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği; dava konusu edilen kadronun boş olması halinde bu kadroya, boş olmaması halinde ise aynı kurumda kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanmak suretiyle yerine getirilir. Eski kadro ile atandığı yeni kadro arasında mali haklar bakımından bir fark bulunması durumunda, bu fark 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 91 inci maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.

TORBA TASARIYA EKLENEN YENİ HÜKÜM

MADDE 82 - 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının üçüncü ve dördüncü cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirilir.

"Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar; telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz."

"Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz; ancak disiplin hükümleri saklıdır."

DEĞERLENDİRME

İdari Yargılama Usul Kanununda Şubat ayında bir düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenlemede, görevden alınan davayı kazandığında, eğer döneceği kadro boş ise oraya atanabileceği değilse kazanılmış hak aylığına uygun bir göreve atanacağı hükme bağlanmıştı.

Bu yeni düzenlemede ise "boş" şartı kaldırılmaktadır. Davayı kazanan için gerekli işlem 2 yıl içinde kazanılmış hak aylığına uygun bir kadroya atamak suretiyle yapılacaktır.

Ayrıca mahkeme kararlarını yerine getirmeyen kamu görevlisi için ceza soruşturması da yapılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber