MEB, Mutemed Ücreti Kesenler Hakkında Yasal İşlem Başlatacak

MEB'e bağlı okul ve kurumlarda bir kısım mutemetlerin hala mutemetlik ücreti almaya devam etmesi üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca bir genelge yayımlanmıştı. Geçen yıl sitemize gelen sorular çerçevesinde, görevi gereği memurlara aylık ve ücretlerini veren mutemetlerin, bu görevi karşılığında ayrıca bir mutemetlik ücreti alıp alamayacağı konusunu sitemizde ele almış ve yapılan bu işlemin hukuksuz olduğunu belirtmiştik. Fakat artan şikayetler üzerine MEB yeni bir genelge yayınladı...

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuya ilişkin önceki Genelge ve ilgili haber: Mutemetlik Ücreti Kesilmesi Yanlış Bir Uygulamadır!


Sayı : B.08.0.PGM.0.23.04.03-134/
Konu : Mutemetlik Ücreti

???????VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : 27/09/2004 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.04.03/73896 sayılı yazı.

Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlarda görevli personelin aylık ve diğer parasal haklarının, hak sahiplerine istisnalar dışında tamamen bankalar yoluyla ödenmesi işlemlerinin görevli mutemetler vasıtasıyla yapıldığı bilinmektedir.

Ancak Bakanlığımıza gelen yazılı ve sözlü şikayetlerde; öğretmenlere ödenen parasal haklarından mutemediye ücretinin kesildiği bildirilmektedir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında ?Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz?? hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, okul ve kurumlarımızda mutemet olarak görevlendirilen memur veya müdür yardımcılarının; tahakkuk ve ücret ödemelerinde, Maliye Bakanlığının bu konudaki görüşleri de dikkate alınarak, öğretmen veya diğer personelden söz konusu ödemeler karşılığında mutemediye ücreti adı altında para almalarının mümkün olmadığı ilgi emirle bildirildiği halde bazı mutemetlerin emre uygun hareket etmedikleri, öğretmen ve diğer personelden mutemediye ücreti almaya devam ettikleri, Bakanlığımıza gelen yazılı, sözlü veya e-posta yoluyla yapılan şikâyetlerden anlaşılmaktadır.

Bundan böyle, gerek Bakanlığımıza gerekse Valiliğinize bu konuda intikal edecek her türlü şikâyetler titizlikle incelenerek emre uygun hareket etmeyenler (Mutemet, Gerçekleştirme Görevlisi ve Harcama Yetkilisi) hakkında yasal işlem yapılacağının ilgililere duyurulması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Remzi KAYA
Bakan a. Genel Müdür

DAĞITIM :
Gereği :
81 İL VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber